Obrázek k článku Ostravský nátěr The Truth Is Out There: Kytary, refrény, poruchy pozornosti a divoké koncerty
| wlado | Foto: Beata Navaro

Ostravský nátěr The Truth Is Out There: Kytary, refrény, poruchy pozornosti a divoké koncerty

Hrají nahlas a hrají rádi. Před pár lety s deskou All Little Revolutions neproměnili nominaci na Ceny Anděl v kategorii rock. Od té doby ostravská pětice pilně pracovala na nové. Nese jméno Colors a vyšla koncem března. Zpěvák kapely Hanzi vypráví, co všechno to obnášelo.

Kluci z The Truth Is Out There platí za výjimečnou koncertní kapelu. Pokud uvidíte jejich jméno odkazující k populárnímu seriálovému fenoménu Akta X, určitě neváhejte a běžte se podívat, protože tahle parta to do vás napálí opravdu s pořádnou energií.

Jak vznikala nová deska? Zase jste se zavřeli někde na samotě?

Začali jsme na ní pracovat vlastně už po vydání té poslední All Revolutions. Vždycky to má nějakou setrvačnost. Nakonec jsme finální tracky vybírali z více než devadesátky demáčů napsaných mezi lety 2019–2023. Některé z nich se už objevily na EP Crazy. Takže u mě je to takový nekončící proces. Na samotě jsem byl zavřený spíš já sám. Naši zkušebnu pomalu přetvářím na plnohodnotné studio, takže jsem tam trávil minulý rok veškerý volný čas.

Proč jsi zase všechno produkoval ty? Návrat ke kořenům?

Pro mě byla impulzem spolupráce s Filipem Vlčkem na EP Crazy. Byl jsem tenkrát trochu vyhořelý a unavený, že všechno budu dělat sám. Měl jsem pocit, že už nemám sám za sebe co nabídnout. A ta spolupráce mě nabila chutí zase něco dělat. Na některé věci jsem se díky Filipovi mohl podívat z jiného úhlu a hodně věcí se přiučit od talentovaného člověka. Zároveň jsem ale cítil, že pro mě je ten proces tvorby propojený od začátku do konce. Psaní, produkce, nahrávání, mix… Pro mě to je jako malovat obraz – uděláš si skicu, podmalbu, pak maluješ hlavní motiv. Nechat někomu produkci a mix by pro mě bylo jako nechat svoji kreativitu u skici a jen pak koukat, jak někdo maluje můj obraz. Samozřejmě že tohle přirovnání nesedí úplně stoprocentně a spolupráci s lidmi, kteří se pro tebe postarají o tyhle věci, bych doporučil asi každé kapele nebo interpretovi… Jenže já jsem asi tak trochu blázen. Rozhodně pak byly i chvíle, kdy už se blížily deadliny a opět jsem litoval…

Jako první vlaštovku z nové desky jste pustili ven singl Save Yourself – proč zrovna tuhle písničku a je pro tebe téma duševního zdraví důležité?

Na výběru panovala kolektivní shoda. Všichni jsme cítili, že tohle je ideální pecka, kterou tuhle desku otevřít. Je to tedy i první track a první singl. Co se týče textů všeobecně, dal jsem si s nimi docela dost práce. A to téma se mi vrací dlouhodobě. Sám se potýkám s poruchou vývoje pozornosti, takže bylo o čem psát. Myslím, že je to ale poprvé, co bude v textech i trochu nadsázky a možná humoru, i když asi spíš černého.

Navíc je to takový návrat ke kořenům – pořádně ostrá kytarová věc se silným refrénem…

Těžko říct, jestli ke kořenům. Každopádně je to recept, který mě baví. A kytar bude na nové desce docela dost. Refrénů taky!

Druhý singl je skladba If Anybody, ve které máte hosta a zpěvačku Annabelle. Proč ona? Oproti Save Yourself je to tedy zase nálož elektroniky…

Proto jsme se shodli i na názvu Colors, který vymyslel Vojta. Ono se z těch devadesáti demáčů fakt dalo poskládat jakékoli album. Klidně to mohlo být deset indiepopových písniček nebo elektro nebo tvrdý posthardcore kousky. Nakonec se to vyselektovalo samo a ta deska je fakt barevná. Co se týče Annabelle, je to náš úplně první feat. Vojtova žena se s ní už dlouho zná…

A proto s ní?

Nás vlastně ani nenapadlo, s kým jiným natáčet. Chtěli jsme, ať je výsledek něčím zajímavý, ať to není někdo z kapely podobného ražení. Navíc já mám rád ženský rap. Třeba Little Simz jedu pořád dokola, nebo Audrey Nuna… Annabelle má široký záběr toho, co dokáže perfektně zazpívat. Nejdříve jsme pro ni měli připravený takový dost popový track, až později nás napadlo, že by bylo fajn ji dát naopak do docela tvrdého a temného songu. Ten popový se pak na desku ani nedostal. A myslím, že If Anybody dopadl skvěle. Když jsem si pustil první tejk, který tam Anička poslala, hned jsem si řekl: Yes! Dala tam přesně to, co jsem si v duchu představoval. Je velký talent a celkově si moc ceníme, že do toho s námi šla. Je super propojovat takhle žánry a interprety.

Pražský křest desky plánujete na 11. dubna do Café V lese. Co chystáte?

Budeme hrát mnohem delší set, a jestli to klapne, měl by být i host. Taky asi bouchneme šampáňo a pokřtíme to. Máme nachystaný i zase trochu jiný vizuál, takže to určitě bude stát za to!

Také zase pojedete na tour, kam jste si pozvali třeba Hentai Corporation nebo The Atavists – takže pořádně divoké kapely…

Co se týče bookingu, o ten se postaral Vojta, a myslím, že to všechno vyplynulo tak nějak přirozeně. Hentai nebo Shoguni jsou staří známí a kamarádi. Myslím, že to bude parádní kombinace. Bude to něco jiného než jezdit představit tu desku sami jako posledně. V něčem to bude možná trochu větší shon a stres, ale ty parties budou stát za to. Na jedné zastávce se objevíme i s klukama z Chief Bromden, kteří taky vydali skvělou desku. Těšíme se!

Seznamte se

The Truth Is Out There je kvintet ze severu Moravy. Mají za sebou alba Lighthouses (2015) a All Little Revolutions (2019) a stovky koncertů v Čechách i v zahraničí. Mimo jiné také předskakovali kapele Bring Me the Horizon. Nová deska Colors vyšla koncem března tohoto roku a kapela ji uvedla singly Save Yourself a If Anybody, v němž hostuje zpěvačka Annabelle. Pražský křest desky je plánovaný na 11. dubna v Café V lese.