Obrázek k článku Josef Buchta: S Vojtou Dykem to skončilo mailem. B-Side Band začíná znovu
| Honza Vedral | Foto: Tino Kratochvil

Josef Buchta: S Vojtou Dykem to skončilo mailem. B-Side Band začíná znovu

Deset let si budovali jméno s Vojtou Dykem, ale první autorské album natočil brněnský B-Side Band bez něj. "S Vojtou jsme se tisíckrát domluvili, že tu desku uděláme, písničky byly hotové dva roky, ale nikdy k tomu nedošlo," vypráví v otevřeném rozhovoru s Honzou Vedralem kapelník Josef Buchta.

"Je mi to líto. Vojtu mám pořád rád, udělali jsme spolu spoustu skvělých věcí. Dotáhli jsme to až ke třem vyprodaným největším halám. Proto si myslím, že je škoda, že to vyšumělo tímhle způsobem," vypráví. Přestože o konci se dozvěděl dva dny před plánovaným zveřejněním turné, které mělo čítat na padesát koncertů, emailovou zprávou, mluví bez větší hořkosti.

Domluvené koncerty zrušil a s B-Side Bandem se rozhodli vysněné autorské album natočit i nazpívat vlastními silami. Dostalo název Tam a zpět a sklízí pochvalné recenze. Kapela ho pokřtí v půlce dubna na hned pěti koncertech v domovském Metro Music Baru a turné zakončí 22.11. v pražských Kasárnách Karlín.

V podcastu byla řeč o tom, co všechno změny na pozici zpěváka pro B-Side Band znamenají, o historii bigbandu, který funguje jako kapela, i o festivalu Groove Brno, který vyrostl ve vyhledávanou akci pro milovníky funku a spřízněných žánrů.

Znamená to tedy, že je spolupráci s Vojtou Dykem úplný konec? "Věřím, že si za dva roky sednem na kafe a řeknem si: Panebože, to jsme byli lulani..." říká se smíchem "velký brněnský šéf" Josef Buchta.

Horečné natáčení

"Bylo to úplné sebezapření všechno časově zvládnout," popisuje Buchta okolnosti vzniku prvního autorského alba a plánování turné B-Side bandu bez jednoznačného frontmana. "Musela nás držet i rodina, protože člověk pořád byl ve studiu a na zkouškách do noci." Po osmnácti letech na scéně, jakoby kapela byla zase znovu na začátku. "Byla před námi nová startovací čára," přikyvuje Buchta. "S klukama jsme se o tom tak už dlouhou dobu bavili, že je to poslední příležitost. Zpívá se to v songu Polštáře, že, kámo, jedu pátý gumy. Už nám všem bylo čtyřicet a když to neuděláme teď, tak už to neuděláme nikdy. Nebo už to nebude zajímat vůbec nikoho."

Právě proto se po odchodu Dyka B-Side Band rozhodl, že už nebude hledat nikoho dalšího, komu "dělat křoví". "V kapele byli zpěváci vždycky a dobře jsme to věděli. Rybíz s Vojtou zpíval spoustu duetů, Jirka se skvěle staral o doprovodné vokály, takže to vlastně není nic nového," vysvětluje kapelník, že si stačilo jen uvědomnit, že v B-Side Bandu má už dlouho schopné autory, zpěváky a hotové písničky. A tak stačilo jen všechno dotáhnout. 
A co bude dál? "Nikdo nic neočekává, ale všichni jdou po samotné hudbě. A to je, co jsme vždycky chtěli," odpovídá Josef Buchta.