Obrázek k článku Příběh nových Foo Fighters. Po smrti kamaráda se kapela učí znovu usmívat
| Jarda Konáš | Foto: Sony Music

Příběh nových Foo Fighters. Po smrti kamaráda se kapela učí znovu usmívat

Americká kapela se pomalu vyrovnává se smrtí bubeníka Taylora Hawkinse a přichází s novou studiovkou But Here We Are.

Název by se dal volně přeložit jako Pořád jsme tady nebo A stejně jsme tady. Je to jasná narážka na tragédii, která Foo Fighters i jejich fanoušky před rokem zasáhla. 25. března 2022 totiž zemřel Taylor Hawkins. Nebyl to jen obyčejný bubeník, stal se jednou z duší kapely. S frontmanem Davem Grohlem si sedli v tvorbě i humoru. Z jejich vztahu byla ukázková rocková bromance, o které by se dal natočit film. A kdo ví, možná někdy vznikne…

Foo Fighters tehdy měli před koncertem v Manile. Hawkins si na hotelu stěžoval na bolest v hrudi a jeho stav se rapidně zhoršoval. Upadl do bezvědomí, a když přijela záchranka, navzdory pokusům o oživení mohli lékaři už jen konstatovat smrt. V Hawkinsově těle se nalezla řada látek od THC přes opiáty po antidepresiva. Mohly způsobit srdeční kolaps, nicméně Hawkins si už během turné stěžoval na únavu a vyčerpání, a ty se na selhání životního orgánu mohly podílet stejnou měrou.

„Jeho hudební duch a nakažlivý smích s námi budou dál žít navždy,“ napsala záhy kapela na svých sítích. Odchod tehdy zasáhl všechny: hudebníky, fanoušky, řadu kolegů z branže i novináře a rozhlasové moderátory. Hawkins byl uznávaný bubeník a hostoval na řadě dalších nahrávek, jmenujme například Iggyho Popa, Ozzyho Osbourna nebo Eltona Johna. Stejnou úctu k němu měli i fanoušci, které občas pobavil i tím, že si s Grohlem prohodili na koncertech místa. Frontman se opřel do bicích a Hawkins si střihl pěvecké číslo, po němž mu pokaždé aplaudovala celá hala.

První singl z nové desky.

Měsíce nejistoty

Ztráta takového parťáka může být pro kapelu fatální. Ani Foo Fighters zpočátku neměli jasno, zda budou pokračovat dál. Zrušili zbytek turné, v září v Londýně odehráli vzpomínkový koncert a dál o své budoucnosti mlčeli. Až v prosinci definitivně potvrdili, že budou pokračovat. „Bez Taylora bychom se nikdy nestali takovou kapelou, jakou jsme. A víme, že bez Taylora budeme odteď jinou kapelou, než jakou jsme byli. A taky víme, že až se s vámi, fanoušky, znovu uvidíme – a uvidíme se brzy – v duchu bude pořád s námi.“ Tak pravila před Vánoci kapela na svých sítích. Pro Foo Fighters to bylo vůbec první vyjádření, jak vidí situaci dál. Od Hawkinsovy smrti mezitím uběhlo tři čtvrtě roku.

To ticho se dalo pochopit, hudebníci, přátelé a příbuzní potřebovali čas na truchlení. Stejně tak se dá pochopit, že Dave Grohl ani jeho kolegové nedávali a doteď nedávají žádné rozhovory. Což byl důvod, proč i po výše zmíněném prohlášení zůstávala budoucnost Foo Fighters v mlze.

V lednu letošního roku odhalili vystoupení na několika festivalech a v únoru se začalo šuškat o nové desce. Mohl za to Chris Moyles, britský rozhlasový moderátor a DJ. Prokecnul se ve svém pořadu na Radio X, když zahrál starší singl Foos Walk, a následně dodal: „Já tu písničku tak miluju! Jak Walk, tak Foo Fighters. Chystají novou desku, která vyjde, eeeh, v březnu, a moc se na ni těším.“ Moyles se pak snažil svá slova vzít zpátky, omlouval se, že se spletl, ale vzhledem k jeho dobré pověsti a úctě mezi posluchači (za svou moderátorskou práci získal dokonce několik cen), už si drb žil svým životem.

V březnu se sice nic nestalo, ale v polovině dubna Foos skutečně potvrdili práci na nové desce. Oznámili její název, datum vydání stanovené na 2. červen a vydali první singl Rescued. „Jde o brutálně upřímnou a emočně syrovou reakci na všechno, čím si Foo Fighters v posledním roce prošli,“ stálo v tiskovém prohlášení a opět šlo o jediná slova, kterých se fanoušci od Grohla a spol. dočkali. Otázky zůstávaly dál: kdo s nimi odbubnuje turné? Kdo bubnuje na desce?

Tak kdo?

Celé to tutlání nakonec dávalo smysl a tak trochu odpovídá smyslu pro humor, kterým kapela už téměř třicet let baví své fanoušky. Foos si totiž představení nového bubeníka schovali na živý stream ze studia. Hodinový přenos začíná záběrem zpoza bicích, kde zbytek kapely kecá o blbostech. Vejde Chad Smith, bubeník Red Hot Chili Peppers. A pozor, v ruce drží paličky. Nazdááár, kámo, zdraví se s ním kapela. Chad odpoví na pozdrav a poprosí, aby si někdo z nich přeparkoval to auto, co mu venku stojí v cestě. A odejde.

Hodinový stream představující nového bubeníka Joshe Freese.

Kapela se vrátí ke klábosení, když tu zaklepe Tommy Lee z Mötley Crüe. A nese si paličky! Opět srdečné pozdravy, jenže se ukáže, že Lee jen přinesl kapele jídlo. Odloží je v kuchyni a odejde. Opět klábosení, opět zaklepání na dveře a vchází Dany Carey z Tool. Nese si paličky… a vede dva pudly, o které se chlapcům z kapely postaral, zatímco si chystali techniku.

Pak už se do klábosení ozve jen netrpělivé zakašlání a ukáže se, že za bicími celou dobu seděl Josh Freese a čekal, až se konečně začne. Muzikanti se chopí nástrojů, spustí All My Life, a jakmile se do toho všichni včetně Freese opřou, není pochyb. Foo Fighters jsou zpátky.

Tato hra na čekanou za to stála, stream ukázal, že se skupina znovu dala na pochod s úsměvem na rtech. Ovšem i se vzpomínkou na Hawkinse. V textech prvních dvou singlů, Rescued a Under You, posílá Grohl svému parťákovi vzkazy do nebe.

Volba Joshe Freese vlastně nemusí být zas až takovým překvapením. S kapelou hrál už na londýnských vzpomínkových koncertech. Nicméně bicí na But Here We Are si odbubnoval Grohl sám, což svědčí o tom, že v době nahrávání o novém bubeníkovi nebylo jasno. Padesátiletý Freese ovšem do kapely jistě zapadne. Vždyť hrál s Devo, Guns N‘ Roses, A Perfect Circle, Nine Inch Nails, Weezer, Paramore, Stingem, Good Charlotte, Evanescence, Queens of the Stone Age a mohli bychom pokračovat. Jako studiový i doprovodný muzikant zkrátka prokázal své kvality napříč žánry a nyní zakotvil v kapele, se kterou se nejen na turné stoprocentně vyřádí. Fanoušci se mají na co těšit, protože Foo Fighters evidentně nepřeháněli, když tvrdili, že pro ně začíná nová a trochu jiná etapa.

Show Me How, zatím poslední singl.