Obrázek k článku ZA OBZOREM #17: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Ebru Yildiz (Thus Love)

ZA OBZOREM #17: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Hudební hody roku 2022 jsou za námi, letošní rok má v tomto směru přinést poněkud dietnější menu. Už nepůjde o koncertní sezónu, která v sobě loni obsáhla i dva roky odkládané koncerty. Vzhledem ke stavu ekonomiky se dá očekávat jak úbytek koncertních akcí, tak zdražení u těch, které se konat budou. Žádné dobré zprávy. Naštěstí tvorba není závislá na ekonomickém cyklu, a tak i letos můžeme objevovat novou muziku nebo interprety, o nichž se toho zase tolik neví.

Trio THUS LOVE je jedním z objevů roku 2022. Svým debutovým albem Memorial kapela z amerického Vermontu ukázala, jak se dá prosadit s DIY étosem. Ve studiu, které si sama postavila, nahrála desku, jež se zaměřuje jak na témata, která jsou tu s námi dlouhodobě (hledání vlastního místa ve společnosti, outsiderství), tak také těmi aktuálně rezonujícími (gender). Echo Marshall (zpěv, kytara), Lu Racine (bicí) a Nathaniel van Osdol (basa, syntezátor) jako trojice trans umělců v THUS LOVE vytvořila více než jen kapelu. Jsou komunitou žijící společně pod jednou střechou. Kapela funguje od roku 2018, v současném složení, kdy se ke dvojici Mars a Racine přidali van Osdol (oni/oni), od roku 2019.

Projekt Tee Vee Repairmann, za nímž stojí Ishka Edmeades (Satanic Togas, Set-Top Box, Research Reactor Corp, Gee Tee, Remote Control) chystá na únor vydání desky What’s On TV? Inspiraci pro ni hledal při poslechu šedesátkových garážovek, sedmdesátkového power popu a osmdesátkové DIY scény. Šlo o kapely jako jsou Quality Drivel, Funboy 5, Go-Betweens nebo The Gizmos. Co album muzikanta z australského Sydney nabídne, můžete odhadnout z úvodního singlu desky. 

Kapela Idle Ray z amerického Michiganu původně vznikla jako jeden z řady projektů Freda Thomase (Chore, His Name Is Alive, Lovesick, Flashpapr, Saturday Looks Good to Me). Posléze se k němu připojily Devon a Frances a dohromady tvoří zajímavé indie trio koncertující s automatickým bubeníkem v zádech. Loni Fred Thomas vydal sólovku Those Dreams Are Dust, Dream Erosion Pt. II, kterou sám napsal a téměř veškeré nástroje na ni také nahrál.

Už koncem ledna vydá nové album kapela The Drin. Od předešlého počinu Down River In the Distance jsou to přitom teprve čtyři měsíce. Šestice z amerického Cincinnati debutovala v roce 2021 a od té doby nesundala nohu z plynu. Přitom stíhá plynuje přecházet z post punku ke kytarovým kudrlinkách, případně až k experimentování. První ukázka z desky ukazuje, že kapela je dobré formě.

Kodaňská pnuk/hardcorová úderka Indre Krig zatím dala k dispozici pouze dvě kratší nahrávky. Ale i z nich je patrný náboj, který do své tvorby vkládá. Inspirace 80. lety je slyšitelná. Důraz je kladen na rychlost, dynamiku a agresivně znějící zvuk.

Na 24. února 2023 chystá vydání svého debutového EP Island Of Light kapela DAMEFRISØR. Šestice postpunkerů z anglického Bristolu na něm nabídne pět věcí. Jednou z nich je i aktuální, ve stylu Joy Division znějící singl D.O.D.

Za v současnosti nejlepší punkovou kapelou ve Švédsku bývá označována kapela Vidro. Čtveřice ze Stockholmu, jejíž texty jsou ve švédštině, vydala první demo v roce 2017.  Od té doby má na kontě dvě LP a jedno EP, na nichž nikoho nenechává na pochybách o tom, že by snad punk byl mrtvý. Poslech Vidro vás probere, i pokud byste snad nechtěli.

A Švédsko ještě jednou, jen závěrem trochu zklidňující. Z Göteborgu, druhého největšího města v zemi, pochází duo Treasury of Puppies, jež tvoří  Charlott Malmenholt (zpěv, kytara, flétna, klavír) a Joakim Karlsson (zpěv, syntezátor, klarinet, kytara). Debutovali v roce 2020, loni vydali výbornou desku Mitt stora nu, z níž pochází i stejnojmenný tip.

P.S.

Pokud se někde dostanete k nahrávce kapely Grit Salt, určitě si ji poslechněte. Skupina pocházející z hrabství Yorkshire na jedné ze svých prvních demonahrávek Get Dead ukazuje, že se ji v roce 2023 vyplatí sledovat.