Obrázek k článku Z Buenos Aires zahrají Coldplay pro celý svět. Velkolepý koncert uvedou i česká kina
| Šárka Hellerová | Foto: Marcus Haney

Z Buenos Aires zahrají Coldplay pro celý svět. Velkolepý koncert uvedou i česká kina

Turné Music Of The Spheres 29. října propojí fanoušky po celém světě. Přenos z Jižní Ameriky zamíří i do vybraných kinosálů v České republice.

Zatím to nevypadá, že by k nám čtveřice muzikantů přijela hity od Fix You po Higher Power, v dohledné době zazpívat naživo, tohle je tedy jedinečná možnost si atmosféru současných koncertů Coldplay vychutnat. 

Na přelomu října a listopadu Coldplay ohromí Buenos Aires deseti velkolepými koncerty v řadě. Na jejich show si v Argentině zakoupilo vstupenku víc než 650 000 fanoušků. Turné Music Of The Spheres se celkově potýká se superlativy – přestože Coldplay dělají maximum pro to, aby měla jejich barevná jízda světem co nejmenší uhlíkovou stopu, nerezignovali ani v nejmenším na svůj styl a publikum baví tak velkolepě, jak to jen umí. V případě Coldplay to znamená opulentní světelnou show, dálkově ovládané LED náramky na rukou návštěvníků a opravdu hodně barev a wow efektů. 

Ačkoliv jde o opravdu rozsáhlé turné, začalo v březnu v Kostarice a pokračovat bude do léta 2023, koncert v České republice dosud v plánu není. Atmosféru „hudby sfér“ však fanoušci mohou zakusit díky přenosu vystoupení právě z Buenos Aires. Přenos, který promítne téměř padesát tuzemských kin, bude režírovat držitel cen BAFTA a Grammy Paul Dugdale, jenž s kapelou již spolupracoval na videoklipech či televizních přenosech jejich vystoupení. Před čtyřmi lety Coldplay podobným způsobem zachytili své turné Head Full of Dreams – koncertní záběry se tehdy střídaly s dokumentárním ohlédnutím za dvacetiletou kariérou kapely.

Coldplay na hudební scénu vstoupili v roce 2000 debutovým albem Parachutes, loňské Music Of The Spheres s hitem Higher Power je jejich devátou deskou a dokladem dlouhé cesty od nenápadné kytarovky po masivní stadionovou záležitost – jednu z aktuálně nejúspěšnějších kapel vůbec. Jaká čeká Coldplay budoucnost je otázkou – loni v prosinci totiž Chris Martin v rozhovoru pro BBC oznámil, že v roce 2025 hodlá s kapelou vydat poslední album. „Myslím, že potom budeme už jen koncertovat,“ překvapil fanoušky prohlášením, že katalog alb se již brzy definitivně uzavře.