Obrázek k článku AUDIO: Fanoušek znovu nahrál album Radiohead. Pouze ze zvuků hry Super Mario
| Jarda Konáš | Foto: Nasty Little Man, koláž Headliner

AUDIO: Fanoušek znovu nahrál album Radiohead. Pouze ze zvuků hry Super Mario

Youtuber on4word předělává slavné písně do nečekané podoby. Nyní si vzal na paškál ikonické Radiohead a představil jejich hudbu v podobě, jakou si nejspíš málokdo dokázal představit.

„Odkazují k popovým melodiím, a přitom zní pořád jako paranoidní androidi“, „používají plnou škálu hudebního a citového spektra, aby vyčarovali dech beroucí krásu“ nebo „studený laboratorní přístup nezničil hřejivost jejich hudby.“ Takové obraty používali recenzenti, když v roce 2007 popisovali sedmou studiovku Radiohead nazvanou In Rainbows.

Nyní se album dočkalo nečekané verze. Youtuber on4word nahrál znovu In Rainbows od prvního do posledního taktu tak, jak by znělo jako soundtrack ze hry Super Mario 64. Ta vyšla v roce 1996 a i když na svou dobu nabízela v rámci konzolového hraní skok kupředu, po technické, a především hudební stránce je to dnes těžké retro evokující hráčům druhou půlku devadesátek se vším všudy.

Celá deska In Rainbows jako soundtrack ze Super Maria 64

Platí to i pro předělávku In Rainbows. Je vtipná, hravá a na první poslech vyskočí myšlenky právě na Super Maria a teprve pak, pro někoho v závěsu, pro někoho až s velkým odstupem, rozklíčujeme Radiohead. Tohle se opravdu jen tak neslyší.

Upřímně, není to nic originálního, on4word má na svém kanálu řadu dalších coverů a předělávání oblíbené hudby do éry starších konzolí včetně pravěkých osmibitů je trend, kterým se baví řada fanoušků a tvůrců. Hlavní je zde nápad, vtip a provedení. A to se v případě In Rainbows povedlo na výbornou. Nicméně, jak nedávno prozradil magazínu NME bubeník Phil Selway, nebude to letos snad jediná novinka ze světa kapely. Radiohead se počátkem roku chystají sejít a probrat nápady, co dál. „Už je to dlouho od podlední desky, že?“ tázal se řečnicky. 

Coveru v duchu osmibitů se dočkali i Rammstein