Obrázek k článku Verešová tančí kýč a uvolněný Pokáč. Jaká je nadílka vánočních písní?
| Daniel Mohr | Foto: Jakub Mahdal

Verešová tančí kýč a uvolněný Pokáč. Jaká je nadílka vánočních písní?

Celý měsíc se prodíráme závějemi vánočních novinek, abychom vám v následujících odstavcích mohli nabídnout to nejzajímavější, co se u nás i ve světě na vánoční téma odehrálo. Udělejte si pohodlí, nalijte svařák, jde se koledovat!

Již nějaký ten pátek se na nás z reproduktorů valí jedna vánoční nahrávka za druhou. Některé, jako třeba ty od George Ezry či Sigrid, milujeme, jiné nemůžeme ani vystát. I letos nám hudební svět připravil nadílku nové adventní muziky a nabízí se několik otázek. Kdo se letos s vánoční tvorbou popasoval nejlépe? A kdo by se měl na psaní svátečních skladeb raději vykašlat?

Pokáč – Už za pár dní ft. Nikol Štíbrová

U Pokáče jsou Vánoce ještě v pořádku. Jeho v pořadí již šestý vánoční singl, do kterého si pozval známou moderátorku a herečku, působí opět uvolněně. Je tomu tak převážně díky humornému textu a jemnému doprovodu, při němž si může člověk na chvilku oddychnout od všech klasických vánočních stereotypů. Bohužel se v letošním roce nenašel nikdo, kdo by u nás Pokáčovi dokázal konkurovat, byť on vlastně nepředvedl nic jiného než standard, na který jsme u něj zvyklý. Letošní číslo jedna na domácí scéně je tedy po zásluze jeho skladba.

Hodnocení: 7/10

Sigrid – Home To You (This Christmas)

Norská zpěvačka vytasila opravdu těžký kalibr. Svůj hit Home To You předělala do vánoční podoby a vznikla nádherná hudební záležitost. Živý klip na jeden záběr, který se natáčel na londýnském nádraží St Pancras jen umocňuje celkový zážitek. Sigrid všem ukázala, že i vánoční nahrávka může být dokonalým hudebním počinem.

Hodnocení: 10/10

Marek Ztracený & Hana Zagorová – Vánoce jako dřív

Stejně jako Pokáč i Marek Ztracený každoročně přispívá do vánoční hudební kroniky. Letos se rozhodl pro duet s Hanou Zagorovou a celkem nešťastně a nepovedeným způsobem zařadil do textu pasáže odkazující na současnou situaci, která již dva roky rozděluje společnost. Tomu by se vánoční singl měl vyhnout.

Hodnocení: 2/10

Ed Sheeran & Elton John – Merry Christmas

Jen marně byste za poslední roky hledali ambicióznější adventní projekt. Elton John a Ed Sheeran do něj vložili vše, co dovedou, a výsledkem je jasné prvenství v britské singlové hitparádě. Skladbě k úspěchu velice dopomáhá klip, který je pojat vcelku humorně a odkazuje na spousty štědrovečerních klasik. Bez klipu však skladba trochu ztrácí na síle.

Hodnocení: 7,5/10

George Ezra – Come On Home For Christmas

Že Britové Vánoce zhudebnit umí, potvrzuje i George Ezra, jež se při psaní nenechal zlákat ohranými hudebními postupy a zvuk moderního popu zkombinoval s malým orchestrem, který vás donutí hodit bokem. Má však smůlu, že letos musí soupeřit se spojením Sheeran X John a nejspíše tak zůstane v jejich stínu. Pro mě osobně je ale ve vánočním souboji poráží.

Hodnocení: 9/10

Pavel Callta – Tvůj song vánoční

Po roce opět zní, písničky vánoční, milujem tenhle den, i když zní to jak klišé, i tak je chcem slyšet. Už po tomto verši bylo jasné, že novinka Pavla Callty moc kvalitní nebude. Absolutně bez nápadu a k tomu šíleně nudný videoklip. Vánoční reklama obchodního řetězce Lidl je oproti tomu hotový majstrštyk!

Hodnocení: 1,5/10

Norah Jones – Christmas Calling

Soulová óda na Vánoce. Tak by se dala pojmenovat nová vánoční deska Norah Jones, na niž přispěla šesti autorskými skladbami. Díky příjemnému hlasu zpěvačky působí skladby velice uvolněně a mile. Singl Christmas Calling je tak velice vítaným odbočením od obvykle bujarých vánočních nahrávek.

Hodnocení: 8/10

Gary Barlow & Sheridan Smith - How Christmas is Supposed to Be

Kde Norah Jones získala, tam bohužel Gary Barlow ztratil. Jeho tradiční pojetí konceptu vánočního alba sice neurazí, ale rozhodně ani nenadchne. Jako singl vybral skladbu s britskou herečkou a zpěvačkou Sheridan Smith. Představuje idylické partnerské soužití během svátků a sice zní jako tisíce jiných, ale díky pověstnému šarmu Barlowa a celkem vtipnému klipu se dá zařadit do lepšího průměru.

Hodnocení: 5/10

Adam Uličný & Andrea Verešová – Ta Pravá

Taky u vás doma na Štědrý večer tančíte ve svůdných šatech a do toho vám nad hlavou lítají konfety? Že ne? No u Adama Uličného je to nejspíš běžná vánoční tradice. Ta pravá je nejspíš ta nejkýčovitější a nejhorší vánoční nahrávka posledních let. Nejsilnější textovou pasáží je rozhodně „La La La“.

Hodnocení: -3/10

Michal David & Martina Schindlerová – Blízko hvězd

Po zhlédnutí nového vánočního příspěvku Michala Davida vám přijde na mysl několik otázek. Kdy přesně zapomněl zpívat? Proč sám sebe na začátku klipu prezentuje jako totálně namistrovanou béčkovou celebritu? Proč zní aranžmá skladby jako tuctový hit ze Šlágr TV? Odpověď je jednoduchá. Nemám nejmenší tušení. Alespoň že text snese nějaké základní měřítko.

Hodnocení: 2,5/10

ABBA – Little Things

Součástí velkého comebacku švédských popových legend byla také jejich první autorská vánoční nahrávka, se kterou se popasovali na jedničku. Takové milé vyprávění dvou babiček, které zpovzdálí sledují své rodiny během Štědrého dne.  Velice příjemný je i dětský sbor, který skladbu uzavírá.

Hodnocení: 8/10

Michael Bublé – Christmas Sweather

Je nanejvýš jasné, že kanadský zpěvák hraje u štědrovečerní večeře minimálně u poloviny domácností po celém světě. Také patří mezi ty interprety u kterých se vám při poslechu jeho vánočních skladeb neotevírá kudla v kapse neboť je to prostě Bublé a ten k vánocům jednoznačně patří. Letošní vánoční novinka je zajímavá tím, že si ji jako jednu z mála napsal zpěvák sám a díky originálnímu nápadu zhudebnit příběh o vánočním svetru, se může pyšně zařadit do jeho úspěšné vánoční kolekce.

Hodnocení: 6/10

Twenty One Pilots - Christmas Saves The Year

Ačkoliv se vánoční skladba amerických muzikantů datuje do minulých Vánoc, její vizuál spatřil světlo světa až nyní. V něm vás kapela vezme do světa, kde se vyrábí vánoční dekorace. Jejich lo-fi podání adventní skladby je i s klipem velice vkusné a originální.

Hodnocení: 7/10

Pokud bychom měli letošní Vánoce v hudbě shrnout, u nás je zachránil jednoznačně Pokáč. Bez něj by byly jen přehlídkou marnosti. Ve světě, kde byla adventní nálož logicky pestřejší, si Vánoce pro sebe s přehledem ukradli Sigrid a George Ezra.

A zda se někdo z nich propracuje mezi sváteční evergreeny? To samozřejmě ukáže až čas.