Obrázek k článku „Váleční štváči jsou po celém světě,“ hájí zpěvák Imagine Dragons koncert v Ázerbájdžánu
| Šárka Hellerová | Foto: Václav Ryba

„Váleční štváči jsou po celém světě,“ hájí zpěvák Imagine Dragons koncert v Ázerbájdžánu

Poté, co Imagine Dragons přes apel Serje Tankiana neodvolali svůj loňský koncert v Baku, nechal se frontman System Of A Down slyšet, že pro své americké kolegy už nechová žádný respekt. Zpěvák Dan Reynolds se nyní k rozhodnutí kapely koncertovat v hlavním městě Ázerbájdžánu vyjádřil v magazínu Rolling Stone: „Je to šikmá plocha. Kde nakreslíte hranici?“

„Nevěřím na odpírání koncertu fanouškům, kteří nás chtějí vidět hrát, kvůli činům jejich vůdců a vlád. Myslím, že to je hodně šikmá plocha. Korumpovaní vůdci a váleční štváči jsou na celém světě, a jakmile to začnete řešit, kde nakreslíte hranici?“ tázal se Reynolds a dodal, že fanouškům koncert své kapely nikdy upírat nebude. 

Serj Tankian nebyl sám, kdo skupinu upozorňoval na katastrofickou humanitární situaci v Náhorním Karabachu a porušování lidských práv v zemi vedené Ilhamem Alijevem. K otevřenému dopisu kapele se připojili i Brian Eno, Roger Waters či Thurston Moore.

Zpěvák System Of A Down Serj Tankian vyzýval Imagine Dragons, aby zrušili koncert v ázerbájdžánském hlavním městě Baku už loni v létě. Tankian kapele nejprve napsal soukromě, a když nereagovala, oslovil ji veřejně skrz sociální sítě. Stalo se to v době eskalující krize v Náhorním Karabachu, kde žije 120 tisíc etnických Arménů. Blokáda takzvaného Lačinského koridoru, která začala v prosinci 2022, narušila přístup k základnímu zboží a základním službám včetně potravin, paliv a léků. Ještě tak zhoršila humanitární krizi regionu, kde byl v roce 2020 obnoven konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Serj Tankian Imagine Dragons požádal, aby přehodnotili, zda chtějí být součástí legitimizace režimu prezidenta Ilhama Alijeva.

Tankian upozorňoval na situaci v Náhorním Karabachu, kde žije 120 tisíc etnických Arménů, kterým blokáda takzvaného Lačinského koridoru, která začala v prosinci loňského roku, narušila přístup k základnímu zboží a základním službám včetně potravin, paliv a léků. Ještě tak zhoršila humanitární krizi regionu, kde byl v roce 2020 obnoven konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Současnou situaci označil na začátku srpna ve své zprávě bývalý žalobce Mezinárodního trestního soudu v Haagu Luis Moreno Ocampo za genocidu. Kapela by podle Tankiana měla přehodnotit, zda chce být součástí legitimizace režimu prezidenta Ilhama Alijeva. „V Ázerbájdžánu se rýsuje další genocida, a zatímco se to děje, mohou si zde lidé užívat koncert americké kapely z Las Vegas. K čertu s tím! To není správné," napsal tehdy Tankian, který tehdy doplnil, že si Imagine Dragons váží, protože se zastává lidských práv, například prostřednictvím spolupráce s Amnesty International či otevřenou podporou Ukrajiny - tento jeho respekt ovšem skupina po koncertu v Baku ztratila.