Obrázek k článku The best of 2023. Metallica vydá album, Pantera se vrátí a Johnny Depp se přiblíží Brnu
| boi | Foto: Jan Nožička

The best of 2023. Metallica vydá album, Pantera se vrátí a Johnny Depp se přiblíží Brnu

Tak narvaná sezóna jako loni na nás sice nečeká, ale jedno je jisté. Hudba tu bude všem budoucím krizím navzdory. Dali jsme v redakci Headlineru dohromady 30 tipů, na co se letos těšit.

George Ezra, Passenger

Dvojitá radost s Ezrou a Passengerem

21. 2., Sportovní hala Fortuna, Praha
Netvrdím, že to bude koncert roku, ale mě kombinace těchto dvou zpěváků zcela jistě potěší. George Ezru jsem viděla na Colours a ve Foru Karlín, Passengera pokaždé, když zde vystupoval. A u obou platí, že jejich koncerty plné krásných písniček a skvělé interpretace mě nepřestanou bavit. Něco pro jemné duše.

Šárka Hellerová

Röyksopp

Lekce norského tance

22. 2., Forum Karlín, Praha
Během osmileté pauzy norské duo načerpalo tolik nové inspirace a energie, že se loni rozhodlo vydat rovnou albovou trilogii. Každé album obsahuje deset písniček a řadu zajímavých hostů. Ale nejzajímavější jsou Röyksopp i tak sami o sobě. Je pravděpodobné, že na jejich koncertě v únoru protancujeme střevíce.

Dominika Fuchsová

Algiers

Nová deska a pražský koncert Algiers

24. 2., Lucerna Music Bar Praha
Hned zkraje roku nás čeká nová (už čtvrtá v pořadí) deska americké kapely Algiers. Jak víte z rozhovoru, který jsem dělal s basákem a ultimátním tanečníkem Ryanem, tak to bude pořádnej Shook! Deska má navíc oficiální vydání v den, kdy kapela vystoupí v pražském Lucerna Music Baru. Dle samotného Ryana jde o nahrávku, která kapele vrátila radost z hraní. Algiers zatím vypustili dva singly, Bite Back s hostujícími Billym Woodsem a Backxwashem a pak Irreversible Damage se Zackem De La Rochou – oba jsou úkrokem od jejich energického mixu gospelu a postpunku směrem k rapu a určitě nejen já jsem zvědavý, jak nejen tyhle hity dokážou přenést na pódia. Protože právě koncerty jsou to, proč jsou Algiers tak vyhledávanou kapelou. Takže zapsat do kalendáře 24. 2. a uvidíme se v Lucerna Music Baru!

Vladimír Sejk

John Cale

Návrat undergroundové legendy

1. 3., Divadlo Archa, Praha
Velšský hudebník je pro řadu posluchačů legenda. Může za to z velké části jeho působení ve skupině The Velvet Underground, ale Cale byl samozřejmě fascinující i sólově. Ať už jako autor, tak jako producent Stooges nebo Patti Smith. Hrál i na prvním sólovém albu Ivana Krále, se kterým míval kapely. Do Prahy se vrátí, aby představil album Mercy, první studiovku po sedmi letech.

Jarda Konáš

Metallica

Metallica s novým albem

Po téměř sedmi letech Metallica oznámila vydání dvanáctého studiového alba s názvem 72 Seasons. Datum vydání je naplánováno na 14. dubna. Podle prvního singlu s názvem Lux Aeterna nelze očekávat žádné měknutí. Naopak. Škoda, že turné, v rámci kterého Metallica na každé zastávce zahraje hned dvakrát, se zatím České republice vyhnulo.

Lukáš Rešl

Erra

Zázrak jménem ERRA

4. 3., Rock Café, Praha
Většina z vás asi nebude vědět, o jakou kapelu se jedná. Řeknu vám ale, že tuhle progresivní metalcorovou mašinu prostě musíte vidět. ERRA už delší dobu patří mezi mé největší hudební favority, a to nejenom díky velice zábavným a technicky promakaným kytarovým riffům. Kapele totiž vévodí vynikající kytarista Jesse Cash, jenž zároveň obstarává i nádherně čisté zpěvy. Ty se perfektně prolínají s hlubokými screamy hlavního zpěváka J. T. Caveye, což činí z ERRA jednu z nejenergičtějších metalových kapel současnosti. Loni jejich únorové vystoupení v pražském Rock Café zhatil covid, což mě opravdu hodně zklamalo. Američané ale 4. března do Rock Café nakonec stejně přijedou a já pevně věřím, že to roční čekání bude stát za to.

Lukáš Rešl

Aldous Harding

Nový Zéland konečně v Praze

4. 4., Palác Akropolis, Praha
Dle mého mínění jednu z nejlepších loňských desek Warm Chris představí Aldous Harding na svém odloženém koncertu v Praze 4. dubna 2023 v Paláci Akropolis. Kromě výborné hudby může Hannah Sian Topp, což je skutečné jméno interpretky z Nového Zélandu, překvapit i tím, co na pódium vynese. Někdy sice působí jako mimozemšťanka, ale jde jen o skvěle hranou roli. Protože její koncerty nabízejí hudební hostinu, je opravdu na co se těšit.

Ondřej Černý

Diana Krall

Jazzové pohlazení

19. 5., Brno, 20. 5., Kongresové centrum Praha
Tak jako každý žánr „pro náročnější posluchače“ má i jazz své hvězdy, které dokážou hudbu dostat k širšímu publiku. Diana Krall tak činí už třicet let a pořád umí okouzlit po několika taktech. Vzácnou příležitost vidět ji naživo budou mít diváci v Brně, kde zahraje v rámci Jazzfestu, a o den později v pražském Kongresovém centru.

Jarda Konáš

Roger Waters

Rozloučení s Rogerem

24. 5. a 25. 5., O2 arena, Praha
Své „první rozlučkové turné“ baskytarista a zpěvák legendárních Pink Floyd pojmenoval This Is Not a Drill. V rámci něj zahraje 24. 5. a 25. 5. v pražské O2 areně.

Turné je postaveno na klasických písních Pink Floyd. V rámci koncertu tedy zazní písně jako Us & Them, Comfortably Numb nebo Wish You Were Here. Pompézní by mělo být i audiovizuálním pojetím s netypickou kruhovou scénou. Samotný Roger Waters v tiskové zprávě turné označil za „ohromující obžalobu korporátní dystopie, ve které všichni bojujeme o přežití“. Ale k politice toho naplkal v posledním roce tolik, že se opravdu těšíme hlavně na písně a hudební výkony.

Honza Vedral

J.A.R.

Návrat nejtvrdších funkmasterů

Album Jezus Kristus Neexistus jsme měli dostat už k Vánocům. Ale práce na něm se protáhly. Když byl u nás v redakci kvůli natáčení podcastu, pustil nám Oto Klempíř několik ukázek a podle nich je opravdu na co se těšit. J.A.R. přichystali tvrdé album do tvrdé doby, proti němu prý bude Eskalace dobra působit jako čajíček… No, dočkáme se snad na jaře…

Honza Vedral

Iron Maiden

Komornější Maideni

30. 5. a 31. 5., O2 arena, Praha
Opravdu hodně se těším na návrat Iron Maiden. Jasně, britská heavymetalová ikona tu hraje pořád. Ale vždycky to stojí za to. A navíc letošní koncerty budou jiné, a pokud se to tak dá říct, i komornější. Zaprvé budou halové. Zadruhé playlist bude stát na desce Somewhere in Time, která je v diskografii Iron Maiden dost možná nejpovedenější. A už jen to je pádný důvod k návštěvě.

Radek Pavlovič

Prague Rocks

Rockový monstrkoncert

2. 6., Letiště Letňany
Opravdový střet rockových titánů a také kultur se chystá začátkem června v pražských Letňanech. Pro rockové fanoušky je událost už to, že společně vyrazili na turné Mötley Crüe a Def Leppard. Ale to, že jim v Praze budou pódium zahřívat Kabáti? To slibuje v mnohém zajímavou podívanou i pod pódiem. Všichni studenti sociologie by měli mít účast povinnou a dostat za ni zápočet!

Honza Vedral

Scorpions

Škorpíci stále na špici

7. 6., Winning Group Arena, Brno
Česká republika patří k pravidelným zastávkám u nás populárních německých hard rockérů. Letos zavítají do Brna, kde živě představí svoje klasiky i písně z aktuálního alba Rock Believer. Tohle je sázka na jistotu.

Petra Divoká

Rock for People

Největší český festival

8.–11. 6., Hradec Králové
Po loňských Green Day naši kamarádi z Rock for People ještě přitopili pod kotlem. Svůj letošní line-up opřeli o samá áčková jména, která by měla na samostatných koncertech nejspíš vyprodáno. Nejde ale jenom o Slipknot, The 1975, Muse a Machine Gun Kellyho a tuny dalších skvělých kapel, které zahrají. Do Hradce se rádi vracíme kvůli atmosféře a náladě festivalu, jenž si svou pozici všem krizím a průšvihům navzdory odmakal. A něco nám říká, že i letos to bude povedený ročník.

Honza Vedral

KISS

Kiss opravdu naposledy?

10. 6., O2 arena, Praha
Americká rocková kapela své rozlučkové turné protáhne ještě o jedno evropské kolečko. A odstartuje 10. června v Praze. Kissákům se evidentně nechce do důchodu. S publikem se loučili několikrát, tuzemským fanouškům zamávali loni v pražské O2 areně. A na to samé místo se nakonec zase vrátí. Turné protáhnou o další evropskou část, která odstartuje v Praze a bude pokračovat přes Nizozemsko, Belgii, Německo, Polsko a Francii až do Itálie. A třeba to tentokrát bude vážně finále.

Jarda Konáš

Pink

Když Pink tančí

Úsměvy, konfety a jedna velká party u pokladen. Pink v novém singlu Never Gonna Not Dance Again bruslí mezi regály v obchodě s potravinami a zavazuje se k tomu, že i kdyby měl skončit svět, tak už nikdy neodhodí své taneční boty. Může to být znamení, že se nadcházející deska ponese v rozvernějším duchu. Bude se jmenovat Trustfall a první singl zní tak, že by to mohla být v mainstreamu opravdu událost.

Michael Švarc

Pantera

Pantera chystá comeback roku

12. 6., O2 arena, Praha
Pro rockové fanoušky bude tohle v roce 2023 zásadní koncertní událost. Po pětadvaceti letech se v Praze ukáže Pantera. Jeden z nejsledovanějších comebacků, co není comeback, asi člověk už podruhé v životě neuvidí. Sice jsem si Panteru od puberty nepustil, ale i tak jsem zvědavý, jak jim to bude hrát naživo. A jak to bude fungovat se Zakkem Wyldem a Charliem Benantem. První ohlasy jsou slibné…

Radek Pavlovič

Maroon 5

Fešáci Maroon 5 na letišti

21. 6., Letiště Letňany, Praha
Poprvé se americká skupina Maroon 5 v Praze objevila před třemi lety v době turné k desce Red Pill Blues. Předloni navázali albem plným hvězdných hostovaček a nyní míří na letiště Letňany, kde vystoupí 21. června 2023. Názory na jejich první koncert v Praze byly sice všelijaké, ale kapela od té doby vyrostla a na kontě má už tři Grammy. Pokud pop, tak s Maroon 5.

Petra Divoká

Glastonbury Festival

Nejlepší festival na světě

21.–25. 6., Pilton
V době uzávěrky bylo jasné jenom to, že na Glastonbury zahraje Elton John. Ale na tom moc nezáleží. Tenhle festival je fenomén, kterému člověk propadne a už nikdy neuvidí svět stejně. A pokaždé, když se ten zážitek snaží někomu popsat, začne brzy působit jako otravný, bláznivý pošuk. Doufám, že se mi tento lichotivý status podaří obhájit i v roce 2023. Dokonce bych to bral i jako předsevzetí.

Honza Vedral

Mighty Sounds

Punkrocková slavnost

23.–25. 6., Tábor
Po loňském úlovku v podobě Social Distortion se Mighty Sounds vrátí s kapelou, která náš oblíbený festival v podstatě definuje. Hlavní hvězdou jsou totiž američtí renegáti z Rancid, kteří do své hudby nasáli to nejlepší z punku i ska. I další jména na soupisce zní lákavě. Skvělí The Interrupters, Enter Shikari, Ignite nebo Dub FX dávají tušit, že to bude legendární ročník. Pozor, tentokrát už v červnu!

Honza Vedral

Deep Purple

Hardrockeři Deep Purple stále ve formě

15. 7., Slavkov u Brna
Britské legendy hard rocku Deep Purple přijede na první den festivalu Slavkov Open oslavit pětapadesát let na scéně. V současné době skupina koncertuje v sestavě, v níž jsou hned tři zakládající členové kapely, a to zpěvák Ian Gillan, bubeník Ian Paice a basák Roger Glover. Sestavu doplňuje vynikající klávesák Don Airey a kytarový irský mág Simon McBride. O tom, že jsou stále v ohromné formě, přesvědčili na své poslední desce Turning to Crime. „Museli se vyblbnout jak malí kluci. Sledovat kapelu v závěru kariéry hrát s takovým elánem a hlavně s takovou grácií je čistá radost,“ napsal Radek Pavlovič o energickém albu složeném z předělávek kolegů.

Honza Vedral

Hollywood Vampires

Vampíři u Brna

16. 7., Slavkov u Brna
Druhý den festivalu Slavkov Open Air bude patřit superkapele, v jejíž sestavě se sešla parta kalifornských kamarádů, kteří jsou shodou okolností také hvězdy svých oborů: kytarista Joe Perry z Aerosmith, rocková ikona Alice Cooper, jehož jméno dělá potíže korektorům se sklony k přechylování, a herec a muzikant Johnny Depp. Kapela vznikla s cílem uctívat hudbu rockových hvězd 70. let a postupně přidala i svůj vlastní repertoár. Zatím natočila dvě alba a jednou už v Praze vystoupila. „Bylo to jako koncert jakéhosi top tribute bandu hrajícího největší perly americké rockové klubové scény let dávno minulých. Bylo to glamour, skvěle zahrané a mělo to šťávu,“ psala o koncertu Liv Boková.

Honza Vedral

Sting

Sázka na jistotu se Stingem

19. 7., Enteria arena, Pardubice
Loni u nás Sting za pomoci svých synů odehrál hned dva fantastické koncerty sestavené z jeho nejslavnějších písní. Nenabídl nic víc a nic míň než perfektní zpěv, muzikantství a soustředěnost na hudbu a písničky samotné. A to je v současném přeefektovaném světě osvěžující. Po brněnském a pražském publiku to letos bude mít možnost ocenit i to pardubické.

Petra Divoká

Colours of Ostrava

Nový směr Colours?

19.–22. 7., Ostrava
Podle dosud zveřejněných jmen na to jdou letos pořadatelé Colours of Ostrava trochu jinak a hodně sázejí na současný pop a jména pro nejmladší publikum. Dosud ohlásili OneRepublic, Macklemora nebo Jacoba Coliera. Jsme hodně zvědaví, jak výsledný program zapadne do sebe a bude fungovat s tradičními jmény world music, o která se vizionářsky stará Jiří Moravčík.

Petra Divoká

Depeche Mode

Album i pražský koncert Depeche Mode

30. 7., Letiště Letňany, Praha
Byli můj první největší koncert v životě, kapela, kterou jsem před vystoupením znala jen podle několika rádiových hitů. Jejich show mě dostala a pak jsem několik měsíců neposlouchala nic jiného. Jejich koncerty jsou vždycky trefa do černého. Doslova! Poté, co v květnu zemřel Andy Fletcher, hrozilo, že už nebude nic. Po roce od této smutné události vyjde album Memento Mori. Moje těšení ještě posílil berlínský rozhovor Honzy Vedrala s Davem Gahanem. Připadá mi, že z frontmana Depeche Mode sálá člověčenství jako nikdy dříve. Zvlášť, když mluví o Andym, Martinu Gorovi nebo o své dceři.

Liv Boková

The Weeknd

Víkend až do rána

6. 8., Letiště Letňany, Praha
Je pravděpodobné, že tohle bude popová událost roku. Minimálně velikostí. Po zrušeném koncertě v O2 areně si fenomén amerického popu The Weeknd pro svou pražskou premiéru vybral Letiště Letňany. Na programu bude nejen jeho aktuální album Dawn FM, ale všechny hity, jimiž pravidelně boří rekordy nejen ve streamech. Takhle totiž dnes zní pop.

Petra Divoká

blink-182

Reunion blink-182 a nová deska

19. 9., O2 arena, Praha
Zní to skoro jako pohádka, Mark Hoppus porazil rakovinu, Tom DeLonge se vrátil do kapely a blink-182 ve své zlaté sestavě po letech vyrazí na turné. Třeba do té doby ještě vydají desku? Ale to bych možná chtěl moc. I za tohle jsem rád, vždyť hity jako All the Small Things nebo I Miss You mě provázely celým gymplem. A návrat na gympl čekám taky od koncertu. Kde mám tu starou kšiltovku a kapsáče? Tenhle nostalgický večírek si nenechám ujít.

Jarda Konáš

Sarabeth Tucek

Albový návrat Sarabeth Tucek

Po dvanácti letech se s třetím albem vrátí americká písničkářka Sarabeth Tucek. Singl The Gift z novinkového alba oficiálně vyjde 13. ledna, ale kdo poslouchá show Marca Rileyho na BBC 6 Music, měl už možnost ho několikrát slyšet. Je výborný, oproti předchozí desce optimističtější, zářící pozitivní energií. Pořád příjemně znějící hlas Sarabeth i znamenitá kytara Luthera Russella zaujmou. Předchozí Get Well Soon nebude snadné překonat, ale The Gift naznačuje, že reálné to je.

Ondřej Černý

Blues Alive

Každoroční svátek blues

16.–18. 11., Šumperk
Jeden z nejprestižnějších a přitom z těch menších festivalů u nás, ověnčený oceněním Keeping the Blues Alive udělovaným asociací The Blues Foundation, každý rok přináší opravdové hvězdy nejen bluesové hudby. Ano, mluvíme tady o Blues Alive, o 26. ročníku, který v listopadu rozezní šumperský Dům kultury. Festival, kde běžně po produkci jamují místní muzikanti se světovými jmény, je nezapomenutelnou záležitostí a vstupenky bývají vyprodané dřív, než se oznámí finální program. Pokud jste fanoušky blues a chcete si užít nevšední zážitek v podobě výletu do Šumperku, spoustu skvělé hudby, skvělý doprovodný program a nově zřízenou scénu Jam Stage, neváhejte a pojeďte s námi!

Dany Stejskal

The Cure

Konec věčného čekání na Roberta?

Ano, tohle už je ve výhledech do nového roku tradiční položka. Robert Smith se rozhoupe a The Cure letos určitě vydají dlouho plánované album! (Anebo ho zase odloží a my se tu opět za rok sejdeme.)

Honza Vedral