Obrázek k článku Zakázané slovo "nigger". Kultovní píseň od Patti Smith v tichosti stáhli ze Spotify
| Šárka Hellerová | Foto: Sony Music

Zakázané slovo "nigger". Kultovní píseň od Patti Smith v tichosti stáhli ze Spotify

Kontroverzní píseň Rock N Roll Nigger budila pobouření už v roce 1978, kdy vyšla na albu Easter. To je nyní na streamovacích službách právě o tuto skladbu kratší. V posledních měsících v tichosti zmizela z platforem Spotify, Apple Music, Tidal a Amazon Music.

Časopis Rolling Stone informuje, že jedno z nejúspěšnějších zpěvaččiných alb si už na zmíněných platformách kompletní nepustíte. Deska Easter je jednou z nejprodávanějších díky písni Because the Night, zároveň ovšem kvůli písni Rock N Roll Nigger od svého vydání v březnu 1978 vyvolává kontroverzi.

Patti Smith, která v minulosti bránila užití slova „negr“ v dané písni, nynější situaci nekomentuje.  Dříve vysvětlovala, že výraz, který je považovaný za rasistickou urážku, chtěla „získat zpět“ pro umělce a lidi na okraji společnosti. „Mimo společnost, už na mě čekaj / Mimo společnost, tak přesně tam chci být,“ zpívá zpěvačka v refrénu písně, jejímž spoluautorem je kytarista Lenny Kaye.

„Patti potom musela mnohokrát a doslovně vysvětlovat, že to není žádný rasismus, ale prostě zpívá o rokenrolovým muzikantovi, který slouží hudbě. Mně se líbil hlavně ten rytmus a nálada,“ vyprávěl kytarista Ivan Král, který v době vzniku skladby, jež dodnes budí silné vášně, s Patti Smith hrál v biografické knize Neuvěřitelný Ivan Král.

Pokud si album v digitální formě zakoupíte ke stažení, inkriminovanou skladbu na něm stále naleznete. Například Spotify ji stále uvádí v tracklistu alba, poslechnout si ji ovšem nemůžete.

Jelikože ani žádná z dotčených společností odstranění skladby, která i v posledních letech zůstávala součástí koncertního playlistu Patti Smith (naposledy ji hrála v roce 2019), nekomentovla, není jasné, proč k němu došlo.

Zajímavé je, že zatímco originál písně už si prostřednictvím streamingu neposlechnete, různé covery, včetně toho, od Marilyna Mansona, na k dispozici stále jsou.