Obrázek k článku Proslavil ji Grinch, ale vyhrály elektrické kytary. Přijíždí rockerka Taylor Momsen
| Šárka Hellerová | Foto: Fearless Records

Proslavil ji Grinch, ale vyhrály elektrické kytary. Přijíždí rockerka Taylor Momsen

The Pretty Reckless jsou její splněný sen. I když svou hereckou kariéru zahájila sotva začala mluvit, vždycky tušila, že jejím osudem je hudba. 11. listopadu s kapelou vystoupí společně s mongolskýmmi rockery The HU v Malé sportovní hale na pražském Výstavišti.

Už když v sedmi letech hrála Cindy z Kdovíkova ve slavném vánočním filmu o Grinchovi, nazpívala rovnou i písničku pro soundtrack. Hereckou kariéru Momsen definitivně ukončila, když jí bylo osmnáct let, rozhodla se ale už dřív, když zjistila, že jí natáčení vysoce úspěšného seriálu Gossip Girl neumožní věnovat se hudbě na plno. Když se svou kapelou The Pretty Reckless v roce 2010 vydala debutové album Light Me Up, požádala produkci Super drbny, aby její role Jenny Humphrey postupně seriál opustila.

V rozhovoru, který poskytla Headlineru a celý vyjde v prosincovém čísle, vysvětlila, že to nebylo těžké rozhodnutí, přestože je obvykle dost nerozhodná. „To platí pro vše s výjimkou hudby. Je pro mě jazykem, který mi vždy dával smysl – to je asi jediný způsob, jak to umím popsat. Je to víc než vášeň. Něco, co dělat musím,“ přirovnala zpěvačka muziku ke kyslíku, jídlu nebo vodě. „A měla jsem štěstí, že jsem našla podobně naladěné lidi a skvělou kapelu,“ radovala se v telefonickém hovoru s tím, že si váží toho, že se hned zkraje obklopila lidmi, s kterými nyní vydala už čtyři studiové desky.

Poslední z nich, nazvaná příznačně Death by Rock and Roll je odrazem tragických událostí, které se kolem kapely odehrály a vedly k těžkým depresím a závislostem zpěvačky. První z nich přitom začala takřka pohádkově – The Pretty Reckless dostali nabídku na turné se Soundgarden, s kapelou, která patří na vrchol seznamu hudebních hrdinů Taylor Momsen. Bohužel se jednalo o turné, jehož poslední koncert znamenal i konec života Chrise Cornella, který si ten den vzal život.

Hřebíček do rakve, jak říká sama Taylor, pro ni znamenala dopravní nehoda, která se odehrála o rok později v Severním Hollywoodu. Zemřel při ní producent Kato Khandwala, od začátků kapely zpěvaččina spřízněná duše. Taylor Momsen čekalo těžké období, ze kterého se dle svých slov dostala díky lásce k hudbě. Po období temna začala posloucháním všech dostupných nahrávek od Beatles a postupně se dokázala vrátit k tvorbě. Výsledkem je právě album Death by Rock and Roll. Stejnojmená píseň je poctou Khandwalovi. V singlu Only Love Can Save Me Now hostují členové Soundgarden Kim Thayil a Matt Cameron. V dalším tracku pro změnu hraje na kytaru Tom Morello.

Nyní se kapela posouvá o kousek dál – v listopadu vyšlo album Other Worlds, v němž Momsen zužitkovala nahrávky vzniklé během lockdownu. Jsou na něm mimo jiné akustické verze starších skladeb a covery oblíbených písní.

V současné době pokračuje turné k loňskému albu, ale v budoucnu možná dojde i na koncerty k nové desce. „Protože já ty jednoduché verze písní miluji. Vždy mě bavilo je i poslouchat, protože ukazují, jak se píseň zrodila,“ svěřila se v rozhovoru Momsen. „Já sama všechno skládám jen s kytarou, až později píseň rozvineme společně s kapelou. Akustická verze je pro mě něco jako pohled do zákulisí, což je vždy zajímavé.“

V Praze, kam se moc těší, protože slyšeli, že „je to prý nejkrásnější město na světě“, The Pretty Reckless vystoupí s mongolskými rockery The HU. „Mě to hrozně baví,“ smála se zpěvačka nečekanému spojení. „Mongolský metal? Co by se na tom člověku nemělo líbit? Baví mě, když je něco trochu jiné, když mají kapely svůj vlastní hlas!“