Obrázek k článku Zpěvačka Lizzo se zlobí: „Copak když zhubnu přijdu o fanoušky?"
| Jarda Konáš | Foto: Atlantic Records

Zpěvačka Lizzo se zlobí: „Copak když zhubnu přijdu o fanoušky?"

Populární zpěvačka si v nedávném rozhovoru vyřizovala účty s posměváčky a s otevřeností sobě vlastní nešla pro peprné výrazy daleko.

Američanka Lizzo letos vydala vynikající desku Special a už delší dobu patří k tomu lepšímu, co přináší současná fúze popu s hip hopem a r’n’b. Její tvorba částečně stojí na sebeuvědomění a ochotě přijmout sebe takoví, jací jsme. V textech se hodně vrací ke své minulosti a problémům s nadváhou, otevírá témata body shamingu, hledání sebevědomí či práv menšin.

To se jí samozřejmě vrací na sociálních sítích, kde má řadu fanoušků, ale i odpůrců píšících nenávistné i rasistické komentáře. Často zaznívá názor, že svou nadváhu a pozici plus size celebrity zneužívá, protože bez toho by jako umělkyně zapadla. Osobně s tím nesouhlasím, Special je podle mého názoru tak dobrá nahrávka, že by uspěla bez ohledu na to, kdo na ní zpívá. Přesto je takovým poznámkám Lizzo vystavována tak často, že se k nim musí čas od času veřejně vyjádřit. Jako v aktuálním, listopadovém čísle časopisu Vanity Fair.

„Lidi mi říkají celý život, že jsem tlustá. Ale tohle bylo poprvé, kdy někdo to, jak vypadám a kdo jsem, dal do souvislosti s mou tvorbou, a to mě opravdu zabolelo. A když to řekne jeden, řekne to někdo další, začne se to množit jako zkurvený virus. Když o vás dostatečná skupina lidí začne na internetu vyjadřovat své domněnky, stane se to součástí vašeho veřejného obrazu a vůbec to nemáte pod kontrolou,“ říká v rozhovoru. A vrací se tam i k videu, které v létě zveřejnila na svém Instagramu. V něm si vyřizuje účty se všemi autory nenávistných a rasistických komentářů. „No jasně, že se mi po jeho zveřejnění ulevilo. Ať si políbí prdel!“

Výrazné téma propojení těla a tvorby se s Lizzo potáhne asi ještě dlouho, ačkoliv se proti tomu ohradila celkem jasně: „Copak jsou moje váha a moje muzika tak propojené, že když zhubnu, přijdu o fanoušky nebo ztratím kredit? Na to vám kašlu!“

Zbytek podzimu stráví zpěvačka na americkém turné, které se v únoru přesune do Evropy. Česko bohužel mine, nejblíž bude 28. února v Berlíně.