Obrázek k článku Pink Floyd překvapili. Dvanáct koncertních alb vydali na tajňačku
| Šárka Hellerová | Foto: Profimedia

Pink Floyd překvapili. Dvanáct koncertních alb vydali na tajňačku

Bez jakékoliv předchozí propagace se na streamovacích službách objevilo dvanáct živých alb z koncertů Pink Floyd mezi lety 1970 až 1972.

Na posledním z nich, nahraném zčásti v Tokyu, si můžete poslechnout, jak znělo prvních sedm skladeb z The Dark Side of the Moon, v pořadí, v jakém byly později vydány, rok před tím, než slavná deska přišla na svět. 

Je žádné promo nejlepší promo? Že si lze nově poslechnout dvanáct koncertních nahrávek z pro kapelu plodného začátku sedmdesátých let na streamovacích službách by se fanoušci nejspíš stejně dobře dozvěděli, i pokud by se PR zástupci vydavatele obtěžovali vydat tiskovou zprávu, natočit reklamní znělku, nebo jak je teď populární připravit „tajemnou kampaň“, ale proč si s tím dávat práci, když se nejefektivnější cestou k šíření zprávy zdá být historické nahrávky vypustit do éteru „tajně“ a „v tichosti“, téměř jako by si nepřáli, aby si jich někdo všimnul? 

Jak píše Rolling Stone, nahrávky, které se v uplynulém týdnu objevily, zachycují mimo jiné dříve nezveřejněné živé verze skladeb z alb Atom Heart Mother, Meddle, Obscured by Clouds a dalších. Tyto koncerty jsou ozvěnou časů, které začínají deskou Atom Heart Mother, která jako první od Pink Floyd dosáhla na první místo albové hitparády.  Končí nahrávkou z doby, kdy už skupina začala hrát písně ze své nejúspěšnější desky – The Dark Side of the Moon, která je ovšem zároveň označována jako začátek konce Pink Floyd.

Zatímco některé nyní vydané nahrávky, jako třeba ty z amfiteátru v Pompejích, které zachycuje i koncertní film z roku 1972, fanoušci Pink Floyd už znají, jiné uslyší v překvapivých verzích. Například již zmíněné skladby z Dark Side of the Moon hrála kapela rok před vydáním studiových verzí docela jinak. A tak je ono „tajné“ překvápko moc pěkný vánoční dárek pro fanoušky této již rozpadlé legendy.

Věčný boj. Přečtěte si příběh Pink Floyd očima Jardy Konáše.