Obrázek k článku Odejděte, než pohltí vaši duši, vyzývá Neil Young zaměstnance Spotify
| Šárka Hellerová | Foto: Danny Clinch, Warner Music

Odejděte, než pohltí vaši duši, vyzývá Neil Young zaměstnance Spotify

Kanadský hudebník tvrdí, že největším problémem Spotify už není Joe Rogan a jeho podcast, ale samotný šéf společnosti Daniel Ek. Ve veřejném vzkazu vyzývá i k bojkotu dalších firem, které podle něj přispívají k destrukci životního prostředí a klimatické změně.

Neil Young své nejnovější prohlášení adresoval mimo jiné kolegům muzikantům, ke kterým směřuje výzva, aby pro svou tvorbu našli lepší domov. „Ek tahá za nitky,“ myslí si Young. „Jeho jedinými deklarovanými cíli jsou čísla. Nikoliv umění, ani kreativita.“

Dále nabádá, aby se lidé připojili k jeho postupu a „odklonili peníze od těch, kdo škodí,“ jinak podle něj budou sami neúmyslně škodit. „Máte moc změnit svět. Spolu to můžeme dokázat,“ napsal hudebník.

Youngova výzva k bojkotu přichází poté, co se v uplynulém týdnu přesunulo těžiště kontroverzí kolem Joea Rogana od covidu k rasismu. Když Spotify získalo exkluzivitu na vysílání jeho podcastu, jistě počítalo s tím, že pořad vzbuzuje kontroverze, ale nejspíš nedohlédlo, jak rozsáhlé potíže mu tato akvizice způsobí. Dění kolem Rogana nyní švédskou společnost nutí se znovu zblízka podívat na vlastní hodnoty a pravidla. Šéf Spotify se vůči Roganovým postojům ve vzkazu adresovaném zaměstnancům vymezil, zároveň ale „věří, že není cesta Joea umlčet.“

Poté, kdy v září 2020 vstoupil podcast The Joe Rogan Experience do exkluzivní distribuce Spotify, odstranila společnost čtyřicet tř jeho epizod. Byly mezi nimi například ty, v nichž Rogan zpovídal osobnosti americké krajní pravice. Nyní, když se kvůli Neilu Youngovi podcast ocitl pod drobnohledem, ukázalo se, že pokud se společnost chtěla vyhnout problémům, musela by bývala mazat ve větším měřítku. A tak nyní přišlo druhé kolo, v němž bylo staženo dalších sedmdesát epizod.

Stalo se to poté, co se minulý týden k odchodu ze Spotify připojila americká zpěvačka India Arie. Uvedla, že Neil Young otevřel dveře, kterými musí rovněž projít. I ona Spotify opouští kvůli Roganovi, přesto z jiných důvodů. Upozornila na Roganův nevybíravý slovník ohledně rasy. Na Instagramu zveřejnila sestříhané video, v němž z jeho úst dvacet čtyřikrát padne slovo negr. Rogan ihned natočil omluvu, ve které sice upozorňuje na vytržení z kontextu, nicméně uznává, že pokud se dostal do situace, kdy musí vysvětlovat, že není rasista, bez debat něco udělal špatně. Obhajuje se, že diskutované slovo už dlouho nepoužil a nyní už by se mu to nezdálo vhodné. Přesto se mu daří v této otázce pobuřovat i nadále. Naposledy se do úvah ohledně černošství pustil v lednové epizodě, v níž zároveň ve spolupráci se svým hostem nadzdvihl ze židle i klimatické vědce.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený indiaarie (@indiaarie)

Epizody, které ze Spotify v tichosti zmizely minulý týden, byly odstraněny po jednáních, které Spotify vedlo s Joe Roganem. O odstranění vybraných epizod z let 2007 až 2018 prý Rogan rozhodl sám na základě vlastní úvahy.

„Nejenže jsou některé komentáře Joea Rogana neuvěřitelně zraňující – chci jasně říct, že nepřestavují hodnoty této společnosti,“ napsal Ek zaměstnancům. „Vím, že tato situace v mnoha z vás zanechává pocit vyčerpání, frustrace a pocit že nejste vyslyšeni.“

Ačkoliv Ek silně odsuzuje Roganova slova, nevěří, že cestou je ho umlčet. „Náš obsah by měl mít jasné hranice a když jsou překročeny, musíme konat, ale umlčování je šikmá plocha. Pokud se na věc podíváme víc ze široka, je to kritické myšlení a otevřená debata, co umožňuje opravdový a potřebný pokrok,“ věří Ek a zdůrazňuje, že Spotify je platforma, nikoliv vydavatel. Zároveň prý ale chápe, že vzhledem k tomu, že Roganův podcast je na Spotify exkluzivně, může to někdo v tomto konkrétním případě vnímat odlišně.

Ek v reakci na nejnovější dění kolem Roganova podcastu slíbil utratit sto milionů dolarů za licencování, vývoj a marketing audio obsahu tvůrců ze skupin, které byly v minulosti marginalizovány. Je to podobná suma, kterou ho měla stát exkluzivní smlouva s Roganem.

Zatímco se Spotify snaží najít cestu, jak si zachovat tvář a neodepsat svou hvězdu, hrozí mu podle průzkumu odchod až pětiny uživatelů. Daniel Ek se 2. února nechal slyšet, že má dobrý pocit a je příliš brzy, aby bylo zřejmé, jaký bude mít kauza dopad, protože podobné kontroverze se vyhodnocují po měsících, nikoliv dnech.

Toto vyjádření ovšem spadá do doby, kdy se řešily především dezinformace kolem covidu, nikoliv rasismus.  A také předtím, než Young začal k odchodu vyzývat nejen hudebníky, ale i zaměstnance Spotify. Ty nyní ponouká, aby se ještě jednou podívali na Ekův vzkaz, všimli si, že v něm vůbec nezmiňuje lékaře, kteří se proti šíření dezinformací v Roganově podcastu postavili jako první. „Pak buďte volní a vydejte se na správnou cestu,“ uzavírá Young své nejnovější prohlášení.