Obrázek k článku Objev roku 2021? Olivia Rodrigo vrátila do hitparád devadesátkový rock
| Honza Vedral | a redakce, Foto: Geffen Records

Objev roku 2021? Olivia Rodrigo vrátila do hitparád devadesátkový rock

Redakce Headlineru sestavila svoje hudební best of roku 2021. Tohle je 13 nových umělců ze světa, které nás letos bavilo poslouchat.

Hudebním objevům se v posledních měsících kvůli různým omezením a zastavení koncertní mašinérie dostávalo méně prostoru, kde na sebe mohly upozornit a získat fanoušky. Možná i proto patří patrně nejvýraznější nový světový hlas roku zpěvačce, která začínala u Disneyho. 

Objev roku 2021: Olivia Rodrigo

Proč v kategorii objev roku nejvíce boduje právě osmnáctiletá kalifornská zpěvačka Olivia Rodrigo? Důvody není třeba dlouho hledat. Málokdo se letos těšil takové přízni jak posluchačů, tak i kritiků. Žebříčky mluví jasně. Třeba na Spotify byla skladba Drivers Licence tou vůbec nejposlouchanější, Good 4 U zase bodovala na Apple Music. A dokonce i česká rádia na tenhle pop šmrncnutý revivalem alternativního rocku 90. let dobře slyšela. A dokonce i u nás si debutové album Sour sáhlo na vrchol hitparády. Když to zjednodušíme, Olivia Rodrigo má talent a umí zpívat. Její raketový start a proměna z neznámé holky, která začínala u Disneyho, v jednu z nejhranějších zpěvaček planety byl rozhodně jedním z hudebních příběhů roku 2021. Pozornost má teď Olivia Rodrigo veškerou. Teď jen musí ukázat, že to není one album wonder.
Michael Švarc, Honza Vedral

Výběr z redakčního best of 2021- Objev roku 

Hudba nejsou závody. V jednotlivých kategoriích jsme se proto rozhodli vyhlásit vždy jedno album, na kterém se nás shodlo nejvíc redaktorů Headlineru. A v následujících tipech především brouzdáme na osobní vlně zajímavostmi napříč žánry. Řadíme je abecedně a za poslech stojí všechny. 

Black Country, New Road
Sedmičlenná skupina přátel pohromadě vypadá jako herecké obsazení devadesátkového sitcomu. Ve skutečnosti patří mezí svébytné nové kapely Velké Británie. Na své studiové prvotině do sebe zlomila post-punk a jazz, ale taky saxofon a housle.
Vojtěch Tkáč

Parta z Londýna, která se snaží posouvat rockovou muziku úplně do nesmyslu. V lecčem by se dali přirovnat k Radiohead či ke kultovním Slint.
Daniel Mohr

Blame Your Genes
Zatímco zařazení některých interpretů do letošního programu showcase festivalu Nouvelle Prague jsem moc nepochopila, slovenský producent, který si říká Blame Your Genes, mě nadchnul na první dobrou. Doufám, že ho v létě uvidím na některém z tuzemských velkých festivalů. 
Kristina Kratochvilová

Celeste
Britská zpěvačka Celeste není na hudební scéně sice úplným nováčkem, ale svou debutovou desku vydala až letos. Zjednodušeně by se dalo říct, že kráčí ve šlépějích Amy Winehouse. A to v tom smyslu, že spíše, než k jednoznačným popovým písním inklinuje k jazzu či soulu. A přesto se jí daří razit si cestu mezi mainstreamovější umělce.
Michael Švarc

Inhaler
Není třeba si nic nalhávat. Kapelám s typicky ostrovním nezávislým rockovým soundem doba, hitparády ani posluchači příliš nepřejí. Irčani Inhaler ale už názvem své debutové desky It Won't Always Be Like This dávají naději, že to tak nebude napořád. Mediální pozornost se sice logicky upíná na Bonova syna za mikrofonem, ale důležitější je, že se jim povedlo natočit sebevědomou desku, která neirituje, příliš neopakuje klišé. A je radost se k ní vracet.
Honza Vedral

Ixias
Asi nejšťavnatější sousto z aktuální extrémní hudební scény. Hodně mladá čtveřice z východního pobřeží USA vrací do hry psychopatický styl grindcoru ve stylu Discordance Axis nebo Assuck. Tady se jen sype a brousí jako před dvaceti lety.
Radek Pavlovič

KennyHoopla
Americký zpěvák a skladatel je sice už na hudební scéně pár let známý, ale konečně vydal první mixtape a svou energií mě úplně přejel.  
Jarda Konáš

Maneskin
Vítěz Eurovize, který "to" po letech opravdu dokázal. Z neznámé italské kapely až k duetu s Iggy Popem, na vrchol hitparád a hlavní časy na festivalech. Maneskin se stali jedním z fenoménů roku a pobláznili dorůstající generaci rockem s BDSM image. Že už to tu bylo? Hm, tak je to tu znovu. 
Honza Vedral

 

Genesis Owusu
Australsko-ghanský hudebník Genesis Owusu se v budoucnu rozhodně objeví mezi hosty Gorillaz. Na svém ambiciózním dlouhohrajícím debutu Smiling with No Teeth totiž spojuje neo soul s R&B, svěžím rockem a australskou excentričností.
Vojtěch Tkáč

Paris Texas
Rap a Compton k sobě patří už odnepaměti. Po ikonách jako Dr. Dre a Kendrick Lamar z tohohle kalifornského města nyní povstává duo Paris Texas, které na nenadálé první řadové desce nabízí skvělou flow, sociální komentáře i vášeň pro heavy metal.
Vojtěch Tkáč

Arlo Parks
Aktuální držitelka Mercury Prize je na tom podobně jako Celeste. Taky není klasická popová umělkyně, přesto si proklestila cestu i na Grammy, kde je nominovaná v kategorii Best New Artist. Je fér přiznat, že v konkurenci těch jmen, kde figuruje i Olivia Rodrigo, nemá sice šanci uspět, ale její talent to nikterak neumenšuje.
Michael Švarc

Squid
Doporučení od Kaye Buriánka a okamžitá láska. Byť se může zdát, že Squid jsou jen další postpunkovou kapelou z ostrovů, jejich tvorbu lze těžko ohraničit jednou škatulkou. Deska Bright Green Field je i přes takřka hodinovou stopáž celou dobu bezkonkurenční hořící raketa a nenudí ani vteřinu.
Vladimír Sejk

Wet Leg
Tahle britská indie divočina je zkrátka tak strašně divná, až je dokonalá.
Daniel Mohr