Obrázek k článku Nejlepší smyčcová kvarteta všech dob? Podle BBC jsou mezi nimi i Češi Pavel Haas Quartet
| Šárka Hellerová | Foto: Boris Giltburg

Nejlepší smyčcová kvarteta všech dob? Podle BBC jsou mezi nimi i Češi Pavel Haas Quartet

Britský BBC Music Magazine zařadil renomovaný český soubor Pavel Haas Quartet mezi deset nejlepších světových smyčcových kvartet. A to nejen těch současných, žebříček zmiňuje slavná hudební tělesa napříč celým posledním stoletím.

V lednovém přehledu webu Classical Music britského BBC Music Magazine je uznávaný český Pavel Haas Quartet nejmladším tělesem a jedním z pěti jmenovaných kvartet, které hrají dodnes. „Vybrat deset nejlepších světových smyčcových kvartet není jednoduchý úkol,“ píše Charlotte Smith s tím, že obzvlášť složité to je, pokud bere v úvahu i soubory, které už patří historii.

„Konečný seznam by mohl snadno pojmout desítky, ne-li stovky prvotřídních stále aktivních kvartet, nemluvě o tom, když zahrneme soubory předchozích generací,“ píše se v úvodu, přesto autoři dospěli k desateru hudebních těles, o nichž by každý znalý milovník komorní hudby měl vědět.

„Stylisticky působivá kapela s bohatým zvukem je známá pro svá vášnivá a nebojácná vystoupení,“ píše magazín o souboru Pavel Haas Quartet, který založila houslistka Veronika Jarůšková v roce 2002. Se svým manželem violoncellistou Peterem Jarůškem tvoří jádro souboru, zatímco na pozici druhých houslí a violy se hudebníci čas od času proměňují. Aktuálně kvartet, jenž nese jméno českého skladatele Pavla Haase, který byl umučen v koncentračním táboře v Osvětimi, doplňují houslista Marek Zwiebel a violistka Luosha Fang.

10 nejlepších smyčcových kvartet všech dob dle BBC Music Magazine

Pavel Haas Quartet (2002-současnost)

Ébène Quartet (1999-současnost)

Emerson Quartet (1976-2023)

Takács Quartet (1975-současnost)

Kronos Quartet (1973-současnost)

Alban Berg Quartet (1970-2008)

Amadeus Quartet (1947-87)

Quartetto Italiano (1945-80)

Borodin Quartet (1945-současnost)

Busch Quartet (1912-51)