Obrázek k článku NAŽIVO: Zahulíme, uvidíme. The Brian Jonestown Massacre provoněli centrum Prahy
| Ondřej Černý | Foto: Profimedia

NAŽIVO: Zahulíme, uvidíme. The Brian Jonestown Massacre provoněli centrum Prahy

Pražský návrat americké kapely přinesl bezčasí. Její vystoupení ve výborně nazvučeném Lucerna Music Baru jako by se odehrávalo mimo prostor a čas. Šlo o určitou šamanskou seanci, na níž guru Anton Newcombe se svým týmem předával kila not transformovaných do atmosféry, kterou se po celou dobu koncertu linula příjemná vůně trávy.

Padlo na posledním koncertu The Brian Jonestown Massacre víc písniček nebo špeků? Těžko říct, po páté obíhající cigaretě jsem to přestal počítat. Tenhle nezbytný kapelní doplněk k aktuálně sedmičlennému týmu prostě patří. A určitě i díky němu jsou vystoupení skupiny tak fajn jak pro ni, tak i pro publikum.

Ano, The Brian Jonestown Massacre jsou ta skupina, kde se s trávou netroškaří a Joel Gion je asi jediným stálým členem některé z kapel na světě, který má za svůj dominantní nástroj tamburínu. V Praze k tomu kromě občasných vokálů také přidal rumba koule a ozvučná dřívka.

Skupina už načala čtvrtou dekádu existence a na její sehranosti to v Praze bylo znát. A bylo úplně jedno, zda sáhla po novinkách z letošních dvou alb Fire Doesn't Grow on Trees a The Future Is Your Past, nebo hluboko do minulosti. Síla nástrojové šíře (občas až čtyři kytary najednou), mohutnost zvuku i jeho nezastavitelná valivost dokazovaly, že v případě The Brian Jonestown Massacre je skupinová síla mocnější než instrumentální virtuozita. Vše skvěle dokreslovaly atmosférické plochy kláves a nerušivý světelný park.

Došlo i na zmínku o Franzi Kafkovi, jeden nepříliš vyvedený stage dive a především výrazné prostoje mezi jednotlivými skladbami. Anton Newcombe to komentoval lakonicky: "Jsem pětapadesátiletý chlápek, co si musí dát načas. Až vám bude tolik, co mně, pochopíte to." Koncerty jeho kapely trvají přes dvě hodiny, ale značnou část z toho tvoří ladění a vychutnávání cigarety, případně jointa. Někdy to je až příliš dlouhé, což byl i pražský případ. Na reakci z publika, která na to upozorňovala, Newcombe reagoval mnohočetným užitím slova fuck.

Á propos, publikum. Oproti jiným kapelám, které zazářily v 90. letech a většinu návštěvníků jejich pražských koncertů tvoří jejich generační souputníci, na The Brian Jonestown Massacre tentokrát přišlo převážně mladší publikum, které tvořili hlavně dvacátníci a třicátníci. Řídnout pak začalo po jedenácté večer, kdy bylo patrné, že pro řadu lidí bylo důležitější stihnout poslední spoj za Prahu než dokoukat celý set. Závěr už tak sledoval poněkud prořídlý dav, který původně Lucerna Music Bar solidně naplnil, nikoli narval.

Anton Newcombe se během koncertu stačil i podepisovat, kytarista Ricky Maymi živě komunikovat s lidmi v publiku. The Brian Jonestown Massacre dali v Praze fanouškům to, kvůli čemu všichni přišli. Příjemné vybočení z rutiny, navíc s voňavým nádechem rebelie.

The Brian Jonestown Massacre
10. 10. 2022
Lucerna Music Bar, Praha
Hodnocení: 70 %

 

Setlist:

We Never Had a Chance
The Future Is Your Past
Fudge
The Real
Do Rainbows Have Ends?
#1 Lucky Kitty
Pish
Wait A Minute (2.30 To Be Exact)
Anenome
Nightbird
Your Mind Is My Cafe
You Think I'm Joking?
Don't Let Me Get in Your Way
Forgotten Graves
The Mother of All Fuckers
Nevertheless
Servo
When Jokers Attack
Sailor
A Word
Abandon Ship