Obrázek k článku Kato oživí svůj hororový projekt Rigor Mortiz. Hostovat bude i Řezník
| boi | Foto: Marek Musil

Kato oživí svůj hororový projekt Rigor Mortiz. Hostovat bude i Řezník

Po šestadvaceti letech se šéf Prago Union rozhodl vrátit ke svému bočnímu projektu Rigor Mortiz, který stvořil první českou nahrávku, na které se kříží rap a horor.

Vydání alba pod hlavičkou Rigor Mortiz oznámil Kato na svém Instagramu. Album se bude jmenovat Pohřbní hlídka a vyjít by mělo v dubnu nebo květnu letošního roku digitálně, na CD a dvojvinylu.

Podle zveřejněného obalu budou mezi hosty alba Filip Konvalinka z Pio Squad, Gambrz Reprs, zpěvačka Tonya Graves a ve skladbě Humorcore také tuzemská hvězda žánru Řezník. Zajímavou „kombinaci“ slibuje také skladba Dvakrát totéž, ve které Kato oznámil jako hosta Prago Union, tedy sám sebe.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Adam Svatoš (@katoprago)

Projekt Rigor Mortiz, do kterého podle serveru Phat Beatz patřili ještě Skupla a Affro, Kato založil ještě v období Chaozzu, kdy si říkal Deph. V roce 1997 vydal své jediné album Až na věky. K jedné písni z něj se Prago Union vrátili už předloni na albu Made In Strašnice. Na něj Kato znovu natočil atmosférický track Dokonalej zločin.

„Dokonalej zločin, ukrást lidem oči, donutit je vidět, vidět slunce v noci,“ rapuje ve skladbě, k níž natočil videoklip Jan Kellner. „Pamatuju si úplně přesně, kdy mě to napadlo. Ale nijak zvláštní to asi nebylo. Tehdy jsem odemykal dveře od baráku, když jsem se vracel domů. I vizuálně si přesně pamatuju tu situaci, jak to bylo. Ale jinak byla většina Rigor Mortiz taková psychóza,“ vzpomínal na vznik skladby v podcastu Headliner CZ.

„Písničky tehdy vznikaly… ani nevím pořádně jak. Ale tahle se mi už tehdy vryla do paměti, jako bych tušil, že s tímhle tématem asi nejsem úplně skončenej,“ říkal tehdy Kato. Jak je vidět týkalo se to  celého projektu Rigor Mortiz, který se letos rozhodl vrátit na scénu.