Obrázek k článku Hanebný konec zpěváka Kasabian, který bil snoubenku. Kapela pokračuje bez něj
| Jarda Konáš | Foto: Neil Bradford

Hanebný konec zpěváka Kasabian, který bil snoubenku. Kapela pokračuje bez něj

Britská čtveřice Kasabian se dva roky po skandálu bývalého frontmana Toma Meighana vrací s novou deskou. Navázali na svou práci způsobem, o kterém si řada kapel často může nechat jenom zdát.

Před dvěma lety došlo v Kasabian k menšímu zemětřesení. Zpěvák Tom Meighan, jehož hlas pro řadu fanoušků ke Kasabian neoddělitelně patřil, dostal padáka. Čelil skandálu ohledně podezření z domácího násilí a zbytek muzikantů to podle kapelního prohlášení nejen odsuzoval, ale zároveň chtěl dát Meighanovi prostor, aby se ze svých problémů vybabral.

Hanebný konec frontmana

Když se ale následně Meighan u soudu k násilí přiznal a potvrdil, že bil snoubenku Vikki Agger před zraky její dcery, bylo jasné, že se Kasabian se svým frontmanem rozchází definitivně. „Neměli jsme na výběr jinou možnost, než požádat Toma, aby z kapely odešel. Absolutně neexistuje, že bychom se nějak přenesli přes usvědčení z útoku. Domácí násilí a nátlak v jakékoli podobě jsou totálně nepřijatelné,“ napsali Kasabian na svém Twitteru. Následně Meighana odstřihli ještě od podílu na tržbách z merche a koncertů a bylo jasné, že kapelu teď čekají změny.

Meighan se ke svému chování přiznal a litoval svých činů, takže od soudu odešel „jen“ s trestem dvou set hodin veřejně prospěšných prací. Soud přihlédl i k faktu, že Vikki Agger byla ochotná zpěvákovi odpustit a zkusit ve vztahu pokračovat. Loni se dokonce vzali. Daleko větším trestem za neodpustitelné chování bylo, že se Meighanův profesní život ocitnul v troskách. Letos se sice snaží na koncertní pódia vrátit se sólovou tvorbou, ale doprovází ho bojkot aktivistů a protesty ze strany organizací zabývajících se domácím násilím. Ti se nebojí fanouškům přicházejícím na koncerty pěkně od plic říct, komu že to jdou dnes večer zatleskat.

Zpátky na pódiích

Samotní Kasabian jsou na druhou stranu úplně jiná kapitola. Zpěvákův skandál se všemi samozřejmě otřásl a nějakou chvíli o sobě nedali vědět, ale chtěli hrát dál a bylo jen otázkou času, kdy se před fanoušky vrátí. Ten moment přišel loni na podzim, kdy Kasabian odehráli domácí turné v nové, ovšem nijak zvlášť pozměněné sestavě. Před mikrofon se postavil kapelník, skladatel a kytarista Sergio Pizzorno, jeho místo sólové kytary přijal Tim Carter. Ten Kasabian už roky doprovázel na koncertech, takže se čtveřice ani nemusela nijak zvlášť sehrávat. Jediným nováčkem do party byl Robert Harvey, zpěvák kapely The Music, který hostoval v řadě projektů včetně třeba The Streets. Harvey není stálým členem, ale na koncertech kapelu doprovází jako hostující muzikant a backvokalista. Jinými slovy dělá to, co předtím Tim Carter.

V této podobě se Kasabian už v říjnu 2021 vrátili na pódia. Po čtyřech letech konečně vydali nový singl ALYGATYR, v němž se Pizzorno poprvé představil v roli frontmana. Nadupaná skladba sypala kupředu přesně tak, jak to fanoušci u Kasabian měli vždycky rádi. A Pizzornův pěvecký part zněl tak přirozeně, jako kdyby v Kasabian zpíval už od začátku. Což je tak trochu pravda, protože byl hlavním skladatelem kapely a autorem těch největších hitů, jen je dřív odzpíval Meighan.

„Vlastně to bylo stejné jako od samých začátků,“ popsal Pizzorno NME, jak si při práci na nové desce zvykal na roli frontmana. „Způsob, jakým jsem na albu pracoval, se nijak nezměnil. Vždycky jsem si to dělal po svém. Jestli se to v něčem liší, tak snad jen v tom, že si teď můžu víc pohrávat s představou, jak na koncertech dělat show.“

ALYGATYR, první singl po čtyřech letech.

Pizzorno v rozhovoru dodal, že možnost si teď odzpívat vlastní písně mu možná coby frontmanovi dodá větší autenticitu. „Když někoho slyšíte zpívat slova, která vychází skutečně z jeho nitra, je na tom něco kouzelného. Vnímáte tu procítěnost, když se někdo snaží něco sdělit z pódia. Tam začíná to jiskření. Tohle album jsme prostě my a říkáme: Pojďme zkusit, co dokážeme, pojďme sledovat, kam to můžeme posunout.“

Nová éra

S vydáním druhého singlu už byl Pizzorno možná až trochu spratkovitě sebevědomý, ale přidrzlost ke kapele vždycky patřila. Ne náhodou si je jako předskokany na letošní koncerty vybral Liam Gallagher. Druhý singl se jmenuje SCRIPTVRE a podle Pizzorna definuje nový zvuk Kasabian. „Stačí vám první takty a víc nepotřebujete. Je to pocit nové éry. Jako kdybychom vstupovali do ringu, takže nám teď raději uhněte z cesty.“

Nová deska dostala název The Alchemist’s Euphoria a podle (teď už) zpěváka nebude tak přímočará jako singl SCRIPTVRE, můžeme prý dokonce čekat obskurní kličky, epický zvuk i osobní doteky. A podle jeho slov jde o nejucelenější album, jaké kdy Kasabian nahráli.

Že nová deska pro kapelu znamená důležitý předěl, kdy jedna éra skončila a druhá začíná, Pizzorno potvrdil poetickým přirovnáním. „Má to univerzální nádech rozcestí a rozhodování, kterou cestou se vydáte. Jste loď v přístavu. Zůstanete kotvit nebo uděláte to, co má správná loď dělat, a vydáte se na to zkurvený moře? Vyrazte, překonejte co nejvíc vln a pozorujte, kam vás taková cesta dovede. O tom je nové album.“

Při poslechu SCRIPTVRE máme mít jasno po pár taktech.

Pizzorno miluje koncertování a v rozhovoru pro NME přiznal, že na pódiu v souvislosti s hudbou Kasabian zažívá ty nejlepší okamžiky. „Buď paříte s celým sálem, nebo se naopak snažíte všechno dostat do malého, maličkatého bodu. To byla úžasná zkušenost. Jsou chvíle, kdy přijde čistá transcendence a na nic nemyslíte. Jste jen uprostřed této ultra-zóny a všechno jen pluje. A pak jsou chvíle, kdy si říkáte: Kurva, jak pokračuje text? Co je další akord? To jsou okamžiky, kdy jste zkrátka v tom a nic se tomu nevyrovná. Je to ten
nejintenzivnější prožitek, jaký jsem poznal.“

Kasabian jsou tedy zpátky a je jim do hraní. A to je dobře. Před dvěma lety touto dobou čelili skandálu, během kterého nikdo nevěděl, co bude dál. Kapela se ale rychle oklepala, udělala jen malinké, vlastně až kosmetické změny v sestavě a jede dál. Ba co víc, hraje jí to jako dřív. Kolik skupin mohlo něco podobného po ztrátě frontmana říct?

Nové album

The Alchemist’s Euphoria vyšlo už 5. srpna. V nejbližší době nové skladby zazní na několika festivalech a open air akcích, plnohodnotné turné přijde na podzim. Dvanáct štací rozdělili Kasabian napůl mezi Evropu a domovskou Británii. Na Česko se bohužel nedostane, nejblíž budou v říjnu během koncertů v Berlíně a Mnichově.