Obrázek k článku Na Mezinárodní den jazzu oživí Karlovo náměstí Hidden Orchestra, Nubiyan Twist či Lenka Dusilová
| Petra Divoká | Foto: Mladí ladí jazz

Na Mezinárodní den jazzu oživí Karlovo náměstí Hidden Orchestra, Nubiyan Twist či Lenka Dusilová

Festival Mladí ladí jazz zahajuje letošní program 25. dubna koncertem maďarské kapely Mörk v Jazz Docku. Na sobotu 30. dubna pak pořadatelé připravili již zavedený Open Air, který nabídne pět žánrově pestrých koncertů českých a britských interpretů.

Mladí ladí jazz Open Air 2022 bude okořeněn řadou stylů a žánrů, od již stoletých elegantních salónních evergreenů po žhavou hiphopovou současnost či elektroniku.

Pódium na Karlově náměstí přivítá například britského skladatele a producenta Joea Achesona, jenž se se svým „imaginárním orchestrem“ Hidden Orchestra, v němž ho obklopují zcela neimaginární vynikající spoluhráči, spojí i s českým hudebníkem Floexem. Vystoupení bude premiérou nové sestavy souboru, který stojí mimo jiné za herním soundtrackem hry Creaks od světoznámého českého studia Amanita Design.

Rovněž z Velké Británie do Prahy zavítají hvězdy afro jazzu Nubiyan Twist pod vedením multiinstrumentalisty Toma Excella. Ten svou vizi napěchovanou jazzem, hip-hopem, afrobeatem, latino, soulem, reggae a taneční hudbou realizuje skrze desetičlenný big band.

České novinky i tradice

Svůj nový BAND má i další z hostů akce, Lenka Dusilová. Zpěvačka, která v poslední době nadchla svým Cenou Anděl ověnčeným a hluboce osobním albem Řeka, na Karlově náměstí poprvé představí svou novou kapelu v čele s kytaristou a producentem Igorem Ochepovskym.

Domácí scénu zastoupí i omlazený Originální pražský synkopický orchestr. Na již takřka padesátiletou tradici autentického a stylově vytříbeného pojetí jazzu, blues, swingu a taneční hudby 1. poloviny 20. let nyní s pokorou i nadšením navazuje osm mladých talentovaných muzikantů.

Program uzavírá Martin Brunner Band – čtveřice muzikantů, která láká na nadupanou fúzi jazzu a rocku. V roce 2019 kapela u Animal Music vydala album Levels of Live.

Ředitele festivalu Jana Gregara těší pocovidový návrat festivalu do termínu odpovídajícímu Mezinárodnímu dni jazzu, jenž vyhlásila Generální konference UNESCO. Jeho oficiálním partnerem a ambasadorem je mimochodem Herbie Hancock se svým Institute of Jazz.

„Jestli nás ale něco opravdu těší, je letošní program: covidem několikrát odložený koncert Hidden Orchestra, premiéra vycházejících hvězd Nubyian Twist nebo Lenka Dusilová s novou kapelou, ve které jsou špičky mladé české jazzové scény,“ zve Jan Gregar na jarní festival. Ten je zdarma, bude probíhat od 15 do 21 hodin a bude jej živě přenášet Český rozhlas Vltava. Stream poběží také na Facebooku Mladí ladí jazz, kde naleznete informace i o dalších koncertech festivalu, jehož je Open Air na Karlově náměstí jen jednou součástí – jazzem protknuté koncerty pokračují až do podzimu.

Program Mladí ladí jazz 2022:

25. 4. MÖRK (HU) + support Marcel Gidote’s Holy Crab, Jazz Dock, Praha

30. 4. MLADÍ LADÍ JAZZ OPEN-AIR: Hidden Orchestra, Nubiyan Twist, Lenka Dusilová BAND, Originální pražský synkopický orchestr, Martin Brunner Band, Karlovo náměstí, Praha

18. 5. Marie Spaemann (AT), Tea Sofia (CZ), Jazz Dock, Praha

19.5.  Theon Cross (UK), Jazz Tibet Club, Olomouc

20.5.  Theon Cross (UK), Post Noisy Pots (CZ), Kasárna Karlín

11. 9. Moonchild (US) + Emmavie (UK), Palác Akropolis

8. 10. Moon Hooch (US), Jazz Tibet Club, Olomouc

9. 10. Moon Hooch (US) + Tygroo (CZ), Palác Akropolis