Obrázek k článku Končí Kapitán Demo? Chystaný koncert nazval „Naposled“
| Šárka Hellerová | Foto: Tomáš Vrana

Končí Kapitán Demo? Chystaný koncert nazval „Naposled“

Letošní album Mistr světa všeho bude oproti původním plánům pokřtěno až příští rok, zato v pražské O2 areně. Bude tato událost koncem Kapitána Dema?

„Po dlouhém pátrání a několika inspekcích jsem zjistil, že v O2 universu není kostka, skyboxy ani ledová hrací plocha, a že se tam vejde jen 150 koní. Na tom jsme se nedomluvili a tím pádem celou show přesouvám do O2 areny,“ vysvětuje Kapitán Demo změnu lokace koncertu původně plánovaného na letošní rok do většího. Nové datum je 13. května 2023.

Koncert se bude jmenovat Naposled, což vzbuzuje prostor ke spekulacím, zda se kariéra Kapitána Dema chýlí po šesti albech k závěru. „Uvidíš,“ odvětil umělec na dotaz Headlineru, zda se jeho crew chystá končit.

„Začalo to jako one man show inspirovaná humorem Andyho Kaufamana a Sachy Barona Cohena. Kapitán Demo nebyl ve své první inkarnaci vůbec tak tlustý, jak dnes rád dává na odiv. Mnohem výraznější byl obličej namalovaný tlustou vrstvou bílého líčidla v odkazu k Osvobozenému divadlu Voskovce a Wericha,“ vzpomínal na zrod Kapitána Dema Ondřej Horák v recenzi na jeho aktuální desku.

Kapitán Demo si v novém klipu splnil sen a oženil se. S autem. „Do ničeho mi nekecá,“ pochvaluje si

„Kapitán Demo od začátku působil jako parodie na ramenaté rappery, ve skutečnosti to ale byla spíš kritika nenažrané a přejedené společnosti,“ míní Horák a upozorňuje, že Jiří Burian který si Kapitána vymyslel, má naposloucháno víc než o generaci mladší rappeři a na jeho tvorbě je to znát. „Jeho aktuální album zní jako jízda na horské dráha napříč žánry,“ píše Horák o desce, která se křtu dočká téměř rok a půl po svém vydání.

„V pozadí se směju tomu, co všechno se s Kapitánem děje,“ svěřil se Jiří Burian v Podcastu Headliner CZ Honzovi Vedralovi a přiznal, že jako posluchač je sám rapem unavený.

„Teď mi nejvíc vadí rap. Jsem toho přehlcenej. Jakmile začne někdo rapovat, tak to vypínám. Už mě to nudí. Nejvíc mi vadí témata. Přijde mi, že je to pořád dokola. Je to dvacet slov, která se opakují pořád dokola: Cash, čůza, máma, ulice, značky, crew, bratři, většinou je tam dick. Prostě pořád dokola,“ vysvětloval Burian a odhalil tak, že averze mezi českými rapery a Kapitánem Demem je tedy v podstatě vzájemná. Jako Kapitán Demo se proto tuto tématickou šeď rapu snažil rozbít.

Otázkou je, jestli se chystaným koncertem v O2 areně Kapitán Demo rozloučí a Jiří Burian se definitivně svleče ze svého zářivého oversized oblečku, nebo jen následuje světové trendy, dle kterých lze „naposled“ vystupovat opakovaně.