Obrázek k článku Johnny Depp a Jeff Beck čelí nařčení z krádeže
| boi | Foto: Profimedia

Johnny Depp a Jeff Beck čelí nařčení z krádeže

Autorem podstatné části textu skladby Sad Motherfuckin’ Parade z aktuálního alba hvězdného dua je prý kriminálník Slim Wilson. Tvrdí to folklorista Bruce Jackson, který se zabývá lidovou černošskou poezií a Wilsonovo dílo zaznamenal ve své knize.

Se zprávou přišel časopis Rolling Stone, který uvádí, že Slim Wilson byl v roce 1964 odsouzen za ozbrojené přepadení ve státě Missoury. Podle folkloristy Bruce Jacksona byl muž, který se pohyboval na hraně podsvětí, jedním z „nejlepších vypravěčů“, se kterými se během své práce setkal. Jeho tirády prý měly velice poetický charakter a proto je zaznamenával v psané i audio podobě. Wilsonova slova Jackson významně zachytil zejména ve své knize Get Your Ass in the Water and Swim Like Me, která vyšla už v roce 1974.

Právě v této knize je i báseň (či přepsaná performance) nazvaná Hobo Ben. Její pasáže se doslovně objevují v textu písně Sad Motherfucking Parade z alba 18, které spolu hollywoodský herec a slavný kytarista letos natočili a vydali. U písně jsou ale přitom jako jediní autoři uvedení oni dva.

S tím však Bruce Jackson nesouhlasí. „V celé písni jsem našel jen dvě věty, které napsali oni. Všechno ostatní je ze Slimova vystoupení, které jsem zachytil ve své knize,“ obvinil Deppa a Becka z krádeže. „Nidky jsem se s ničím podobným nesetkal. Už padesát let vydávám texty a tohle je poprvé, kdy někdo prostě něco opajcoval a sám se pod to podepsal,“ uvedl Jackson pro Rolling Stone. 

Jacksonův syn, který je zároveň jeho právním zástupcem, dodal, že je podle něj nemožné, aby Johnny Depp nebo kdokoliv jiný napsali totožný text. Reakce Johnnyho Deppa ani Jeffa Becka na uvedené obvinění zatím není známá.