Obrázek k článku Pokud Spotify neodstraní Joea Rogana, vydám nové písně, žertuje James Blunt
| Šárka Hellerová | Foto: Atlantic Records

Pokud Spotify neodstraní Joea Rogana, vydám nové písně, žertuje James Blunt

Zatímco Blunt upozornil na aktuální kauzu úderným sebeironickým vtipem, písničkářka Joni Mitchell se připojila k Neilu Youngovi v reálném bojkotu Spotify.

„Stojím při tobě,“ vzkázala kanadská hudebnice Youngovi a oznámila, že i ona chce svůj katalog z platformy stáhnout. 

Britský zpěvák James Blunt v tweetu, který se stal, stejně jako některé jeho předchozí vtípky, virálním, napsal: „Pokud Spotify okamžitě neodstraní Joea Rogana, vydám na platformě novou hudbu.“ Ke vzkazu přidal hashtag #youwerebeautiful, odkazujíc na svůj největší hit. Většina komentujících nadšeně přistoupila na jeho vtip. „Pokud nezabere toto, pak už nic,“ napsal například jeden z nich.

 

 

Pokračuje tak kauza, na kterou v mezinárodním měřítku upozornil hudebník Neil Young, jenž se přidal k výzvě lékařské a vědecké komunity, která upozorňuje na fakt, že aktuálně nejúspěšnější podcast na streamovací platformě Spotify, The Joe Rogan Experience, pomáhá šířit potenciálně škodlivé dezinformace o covidu. V důsledku ultimáta, které hudebník směrem ke společnosti Spotify vyslal, je jeho hudba ze služby stahována.

Ve pátek 28. ledna zveřejnila otevřený dopis, ve kterém podpořila Neila Younga, další hudební legenda – kanadská písničkářka Joni Mitchell. „Rozhodla jsem se odstranit všechnu svou hudbu ze Spotify. „Nezodpovědní lidé šíří lzi a stojí to lidské životy. Stojím v této věci solidárně při Neilu Youngovi a globálních vědeckých a lékařských komunitách,“ stojí ve stručném prohlášení, k němuž je připojen odkaz na již zmiňovaný otevřený dopis lékařů a vědců, který Mitchell rovněž umístila k přečtení na své webové stránky. Den poté, co se hudebnice přidala k Neilu Youngovi, je její hudební katalog na Spotify stále dostupný.

Někteří hudebníci, například frontman kapely The Spin Doctors Chris Barron, vyjadřují Youngovi podporu, omylem byl ovšem do sporu zatažen americký zpěvák Barry Manilow, když se začala šířit informace, že i on opouští Spotify. „Nedávno jsem slyšel fámu o mě a Spotify. Nevím kde to začalo, ale nebylo to u mě, ani u nikoho, kdo mě zastupuje,“ uvedl k množícím se zprávám, že i on následuje kroky Neila Younga mimo největší streamovací platformu.