Obrázek k článku GLOSA: Dymytry v Zemi krále Miroslava předvedli ryzí české buranství
| Daniel Mohr | Foto: Press Dymytry

GLOSA: Dymytry v Zemi krále Miroslava předvedli ryzí české buranství

Metalová kapela se ve svém druhém singlu chlubí absolutním pohrdáním autoritami a odhaluje svou neschopnost podívat se na věc z širší perspektivy a nechutnou sebestřednost.

Asi se všichni shodneme na tom, že poslední dva roky vážně za moc nestály. Hrát se nemohlo, na pivo si člověk nezašel a o nějakém velkém posezení s přáteli ani nemluvím. Zatímco jedna skupina lidí brala všemožné restrikce a opatření jako nutné zlo, které má zabránit kolapsu celého státu, ta druhá je naopak vzala jako nechutný útok na svá základní práva a svobody.

Už tomu jsou víc než dva roky, kdy je česká společnost rozdělena vedví víc než kdy dříve, a proto mi nejde na rozum, proč má nějaká kapela zapotřebí vydat tzv. protestsong, který se jednoznačně strefuje do pandemické doby právě teď, v březnu, kdy se svět po dlouhé době, co se protiepidemických opatření týče, navrací do normálu.

Buďto pánové z Dymytry neměli koule na to vydat Zemi krále Miroslava v době, kdy to ještě bylo ostré a živé téma. Nebo prostě kapela potřebovala prvoplánovou skladbu k promu svého nového alba. Bohužel nevím, co je trapnější.

Celý text skladby na mě působí, jako by byl poskládán z komentářů na sociálních sítích, z nějakých hodně vlasteneckých a antivax sociálních skupin. Na jednu stranu to chápu, každý ať je hloupý tak, jak sám uzná za vhodné. A pokud jeho názory nebudou v rozporu se zákonem, ať si každý blekotá, co chce. Ale srovnávat dění z posledních měsíců s dobou před rokem osmdesát devět je plivanec do ksichtu všem, kteří byli minulým režimem utlačováni.

Pochodujem tak jak káže velitel / kdo chce jinam, ten je třídní nepřítel / příkaz nebo zákaz všechno vyřeší / systém nejlíp ví / co je pro nás nejlepší

Vyloženě hloupá je druhá sloka, kde pánové zaspali dobu zhruba tak o padesát let. Nebo žiju v nějaké jiné dimenzi, kde normálně existuje možnost koupit si kvalitní auto a dobré maso?

My chcem jíst maso a ne namletý zdivo / kouřit doutníky a vychutnávat život / chcem pořádný auta a žárovkama svítit / chcem radost i bolest / že jsme živí chceme cítit

Pánům z Dymytry sice patří veškerá čest za jejich aktuální pomoc Ukrajině. To však nemění nic na tom, že Země krále Miroslava je obrovský přešlap, který opět jenom prohloubuje propasti ve společnosti.