Obrázek k článku „Cítím skrze mě napsal táta. Svoje běsy vyřešil pádem,“ říká Tomáš Klus
| boi | Foto: Martin Kubica

„Cítím skrze mě napsal táta. Svoje běsy vyřešil pádem,“ říká Tomáš Klus

„Je to moje nejpopovější nahrávka,“ popisuje zpěvák aktuální album Cítím, které je po týdnu v prodeji dle žebříčku IFPI třetí nejúspěšnější nahrávkou v zemi.

Podle titulní písně ale jeho nová nahrávka působí jinak než popově. Ve stěžejní skladbě alba skladbě totiž Tomáš Klus popisuje, že zatímco do lidí kolem sebe se dokážete vcítit, sám ze sebe necítí nic.

„Album jsem podle téhle písničky pojmenoval, protože je pro mě nejsilnější zpovědí. Moc jsem si přál, aby byla singl, ale nakonec to neprošlo. Na to, aby se vyskytovala v rádiích a podobně, je asi moc temná, tak jsem jí dopřál co největší prostor aspoň touto formou,“ říká Klus v otevřeném rozhovoru s Šárkou Hellerovou v prosincovém vydání časopisu Headliner. 

Skrz titulní skladbu alba, které natočil se svým kytaristou Jiřím Kučerovským v produkci Jiřího Buriana známého jako Kapitán Demo, prý z Tomáše mluví jeho předčasně zemřelý otec, který tragicky zahynul po pádu z Kôprovského štítu.

„Všichni na něj vzpomínají jako na hodně zábavného člověka, což on byl. Zároveň měl ale v sobě velké běsy, které vyřešil tak, že vylezl nahoru a spadl dolů. Gravitace je mrcha,“ pokračuje Klus. „Když jsem tu písničku psal, přemýšlel jsem, jak je možné, že v sobě mám takový smutek, když ho v sobě mít nemám. Dlouhou dobu jsem ho v takové intenzitě necítil. Nakonec jsem si uvědomil, že ten smutek není můj. Jenom se dovršila etapa seznamování s otcem, možná protože jsem dospěl do životního stádia, kdy jsem se měl dozvědět všechno, a proto vyplul na povrch.“ 

Přestože sám svoje skladby coby posluchač příliš nevyhledává, k písni Cítím se od té doby vrací každý den. „Ne, že bych se potřeboval nípat v problémech, naopak je pro mě odrazový můstek k uvědomění, že jsem zvítězil nad svými vnitřními démony,“ dodává Tomáš Klus.

„Moc bych si přál k ní natočit klip, i kdyby se nestala klasickým singlem. Vzniknout by měl na Kôprovském štítu, kde táta zemřel. Protože tu skladbu skrze mě napsal on. Aspoň já věřím, že se takové věci můžou stát. Dovysvětlil mi tak spoustu věcí, které jsem v sobě musel řešit a nevěděl jsem odkud pochází. Zjistil jsem, že to je jakési moje dědictví.“

Album Cítím je podle žebříčku IFPI po prvním týdnu v prodeji třetí nejúspěšnější nahrávkou v zemi. Na prvním místě zůstává Viktor Sheen a jeho Příběhy a sny, druhá je Adele s albem 30 a první pětici uzavírá ABBA s albem Voyage a Vladimír Mišík se svým Nočním obrazem.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený časopis Headliner (@headliner_cz)