Obrázek k článku VIDEO: Sedm minut na hřbitově. To je horor podle zpěváka Iron Maiden
| Lukáš Rešl | Foto: John McMurtrie

VIDEO: Sedm minut na hřbitově. To je horor podle zpěváka Iron Maiden

Heavymetalový zpěvák Bruce Dickinson se rozhodl před vydáním své nové sólové desky vypustit další ochutnávku. Po singlu Afterglow of Ragnarok pustil do éteru také skladbu Rain On The Graves, ke které přidal filmový videoklip s hororovou atmosférou. Singl byl inspirován básníkem Williamem Wordsworthem.

Bruce Dickinsona snad ani není třeba blíže představovat. Jako jeden z nejvýraznějších metalových frontmanů osmdesátých let si za roky aktivního muzicírování vytvořil status velikána „kovového“ zvuku. Svou nespornou kvalitu a ikonický hlas neztrácí ani v pětašedesáti letech, kdy se chystá vydat po devatenácti letech sólové album s názvem The Mandrake Project. Nahrávka vychází 1. března letošního roku.

Ještě před oficiálním vydáním Dickinson zveřejnil druhou ukázku v podobě mysteriózního videoklipu Rain On The Graves, kde sám zpěvák uzavře smlouvu s ďáblem. O režii klipu se postaral Ryan Mackfall, přičemž vše se natáčelo v anglickém Cornwallu.

V jedné z „filmových“ scén zde frontman kultovních Iron Maiden dokonce představil doprovodnou kapelu, kterou tvoří kytarista Roy „Z“ Ramirez (Tribe of Gypsies), baskytaristka Tanya O'Callaghan (Whitesnake), bubeník Dave Moreno (Puddle of Mudd) a klávesista Mistheria (Vivaldi Metal Project).

Sedmiminutová skladba byla inspirována zpěvákovou návštěvou hrobu romantického básníka Williama Wordswortha v severozápadním anglickém Grasmere (oblast Lake District). „Text refrénu jsem měl v hlavě už od návštěvy Grasmere na svatbě v roce 2012,“ uvádí Dickinson v tiskové zprávě. „Nebylo těžké pak po letech dotvořit zbytek písně s tolika bohatými obrazy v hlavě!“.

Jedná se tak o druhý singl, který Bruce Dickinson před vydáním desky zveřejnil. K chystanému albu The Mandrake Project navíc chystá i komiks, který vypráví příběh nahrávky. K desce chystá zpěvák také velké turné, v rámci něhož zavítá také do České republiky. Konkrétně na festival Masters Of Rock (Vizovice), který se uskuteční v termínu od 11. do 14. června 2024.