Obrázek k článku Legendární Grammy. Na ceremoniálu poprvé zazpívá písničkářka Joni Mitchell
| Michael Švarc | Foto: Elaina Finkelstein/Library of Congress (Wikimedia Commons)

Legendární Grammy. Na ceremoniálu poprvé zazpívá písničkářka Joni Mitchell

Přestože už má na kontě devět sošek cen americké nahrávací akademie, na ceremoniálu kanadská písničkářka Joni Mitchell vystoupí vůbec poprvé v kariéře. Osmdesátiletá hudebnice, která krom obdržela i ocenění za celoživotní přínos, je v letošním ročníku zároveň nominovaná na nejlepší folkové album.

Pro písničkářku, která v listopadu oslavila 80. narozeniny, je vystoupení na Grammy do jisté míry symbolické. K živému hraní se totiž Mitchell vrátila poměrně nedávno, zotavovala se totiž z aneurysmatu, které prodělala v roce 2015. Píše o tom BBC.

Její návrat na koncertní pódia započal vystoupením na festivalu Newport v roce 2022, kde zahrála jako překvapivý host po boku Brandi Carlile či Marcuse Mumforda. Právě záznam z tohoto vystoupení má letos šanci získat Grammy.

Mitchell, která se proslavila písněmi jako Big Yellow Taxi, Both Sides Now nebo A Case of You, převzala v roce 2002 cenu Grammy za celoživotní přínos. Je považovaná za jednu z nejvlivnějších umělkyň hudební historie. Písničkářka se však v roce 2022 nechala slyšet, že se její hudbě v 70. letech nedostávalo tolik pozornosti kvůli sexismu.

Na předávání cen Grammy, které se koná v neděli 4. února, dále vystoupí také Billie Eilish, Dua Lipa či Olivia Rodrigo. Nominacím vévodí zpěvačka SZA, která může získat až devět gramofonků.