Obrázek k článku Rozpačitý návrat. Justin Timberlake dostal hitparádovou facku od fanoušků Britney
| Michael Švarc | Foto: Charlotte Rutheford

Rozpačitý návrat. Justin Timberlake dostal hitparádovou facku od fanoušků Britney

Hudební hibernace skončila a Justin Timberlake po šesti letech vydá desku. Předznamenává ji srdceryvný a emotivní singl Selfish, ve kterém zpěvák odhaluje nitro a ukazuje emoce, které prý muži nedávají příliš často na odiv. Z hudebního hlediska je to víceméně Timberlakeův klasický sound jdoucí proti proudu času.

Proti proudu času se vydali i fanoušci Britney Spears, kteří v reakci na novinku jejího bývalého přítele vytáhli na vrchol americké hitparády její stejnojmennou skladbu z roku 2011. Konkrétně skladba bodovala v žebříčku poslechovosti na iTunes. V pondělí 29. ledna je skladba od Britney na druhém místě, o jednu příčku nad Timberlakem. Fanoušci vytáhli do boje za Britney, která v loňských memoárech The Woman In Me a tři roky starém dokumentu Framing Britney Spears přinesla nový pohled na rozpad jejich tři roky trvajícího vztahu. Dříve se mělo za to, že se v roce 2002 rozešli kvůli nevěře Britney, zpěvačka ale prozradila, že ani Timberlake jí nebyl věrný, připomíná CNN. Také zveřejnila, že podstoupila potrat a uvedla, že kdyby to bylo jen na ní, nikdy by k němu nepřistoupila.

Pojďme se ovšem nyní navzdory starým křivdám věnovat písni, s kterou se Justin Timberlake vrací na scénu. Od roku 2018, kdy zpěvák oceněný několika Grammy vydal svojí poslední desku Man of the Woods, se v pop music změnilo mnohé. Od trendů přes sound i produkci. Timberlake jako by se skutečně probudil z hibernace, protože jeho novinka nic z toho nereflektuje. Jít vlastní cestou a kašlat na trendy neznamená nutně něco špatného a zpátečnického, jenže Selfish do roku 2024 doputovala někdy ze začátku milénia z dob boybandů.

Přesládlá balada s trapovým beatem vrství jedno klišé za druhým – tvoje rty byly stvořeny pro ty mé/ moje srdce by bylo ploché, kdyby nebilo pro tebe/ jestli začnu žárlit, nemůžu si pomoct / chci každý kousek tebe, asi jsem sobec. Je to trochu umaštěné vyznání, ale Timberlake o něm tvrdí, že je zcela upřímné, což mu zase lze snadno věřit. Nejde totiž o první písničku adresovanou manželce Jessice Biel.

Zpěvák také uvedl, že Selfish je nejvíce přímočará písnička z chystané desky Everything I Thought It Was, která vyjde už 15. března a nabídne celkem 18 písní. I vzhledem k té šíři by bylo trochu předčasné odsoudit celou nahrávku, jakkoli Timberlakeova hudební kariéra v poslední dekádě spíše stagnuje a nestáčí se výrazným a zajímavým směrem. Ale třeba dokáže ještě překvapit.

Je také férové připustit, že i když je song Selfish jedno velké upatlané klišé, tak absolutně splňuje kritéria pro kategorii „guilty pleasure“. Melodii má lehce zapamatovatelnou a snesitelně vtíravou, nechybí typický timberlakeovský falzet. Jen ty taneční kreace ve videoklipu působí u 42letého muže už opravdu úsměvně.

Kromě toho, že Timberlake vydal první singl z nadcházejícího alba, představil v televizní show Saturday Night Live další novou píseň Sanctified. Hostuje v ní rapper Tobe Nwigwe.