Obrázek k článku Británie miluje novou kapelu. Debut provokatérek The Last Dinner Party trhnul rekord
| Michael Švarc | Foto: Chuffmedia

Británie miluje novou kapelu. Debut provokatérek The Last Dinner Party trhnul rekord

Vycházející hvězdy britské scény The Last Dinner Party mají důvod k radosti. Jejich debutová deska Prelude to Ecstasy zaznamenala na ostrovech nejsilnější otevírací týden za posledních devět let, a zároveň jde o nejrychleji prodávanou albovou prvotinu na vinylu v tomto století od kterékoliv skupiny.

Server NME s odkazem na oficiální statistiky uvádí, že dámská pětice z Londýna za první týden skórovala v hitparádě 32 800 nosiči. Naposledy se takto nějakému debutu dařilo v roce 2015, když elektronici Years & Years prodali 55 tisíc kopií svojí prvotiny Communion.

Kapela, která čerpá zvukovou inspiraci od Kate Bush, Florence + The Machine, ale i Queen, zároveň prodala přes 14 tisíc vinylů, což ji dovedlo k již zmiňovanému rekordu tohoto století, tedy k nejrychleji prodávanému debutu od skupiny na gramodeskách.

The Last Dinner Party ovšem neoslavují pouze úspěšný debut, který vyšel 2. února. Začátkem roku se kapela stala vítězem prestižní ankety BBC Sound of 2024. Ta upozorňuje na britské i mezinárodní umělce, kteří v daný rok porostou, a v minulosti na prvním místě třeba Adele, Michael Kiwanuka, HAIM, Sam Smith nebo Sigrid.

Nové monarchy barokního popu, jak kapelu nazval server NME, mohli čeští diváci spatřit naživo loni jako předskokany Hoziera. Dámy koncertovaly i s Florence + The Machine nebo Lanou Del Rey. „Jsme pětice, kterou přitahuje maximalismus a teatrálnost. Rádi se ustrojíme a užíváme si svobodně všechno v naší hudbě,“ řekla kapela loni v říjnu v rozhovoru pro magazín Square One.

Média predikují téhle pětici zářnou budoucnost. Snad i proto, že se dámy z The Last Dinner Party daly dohromady teprve v listopad 2021, ale stihly si už zahrát na Glastonbury a letos získaly od britské hudební akademie, která uděluje Brit Awards, cenu Rising Star.