Obrázek k článku Butcher Babies: Přivezeme temný metal s bujným výstřihem
| Lukáš Rešl | Foto: DJ Imagery

Butcher Babies: Přivezeme temný metal s bujným výstřihem

Stažené kožené oblečení, výrazně zbarvené vlasy a bujné výstřihy. Americká metalová sebranka Butcher Babies v čele se zpěvačkami Heidi Shepherd a Carlou Harvey svým vzhledem budí řadu kontroverzí. Jenže kromě výstředního stylu je pětičlenná formace zajímavá také pořádně našlapaným metalem. Předvede ho i na letošním Basinfire Festu, který se koná od 22. 6. do 25. 6. ve Spáleném Poříčí.

Ve světě metalu patří Butcher Babies mezi poměrně výrazné zástupce alternativnější vlny, která se nechává svévolně inspirovat jak staršími legendami jako Slipknot, Korn nebo Pantera, tak aktuální metalovou scénou. Řada fanoušků tvrdé muziky je nejspíš bude znát díky partnerskému vztahu zpěvačky Carli Harvey s bubeníkem slavných Anthrax Charliem Benantem, jiní je však mohli zaznamenat již v roce 2013, kdy kapela vydala debutovou desku Goliath, na níž zní hity jako I Smell a Massacre nebo Magnolia Blvd.

O deset let později teď přichází Butcher Babies se čtvrtou nahrávkou, která je zároveň novým dvojalbem. To nese tituly Eye for an Eye a Til the World’s Blind. Dvojplacka vychází 7. července, přesně dva týdny po jejich vystoupení na festivalu Basinfirefest. Ještě před jejím samotným vydáním měl Headliner příležitost obě zpěvačky krátce vyzpovídat.

Po třech studiových albech vám v červenci vyjde dvojalbum s názvy Eye for an Eye a Til the World’s Blind. Proč jste se rozhodly vydat v dnešní době tolik hudby najednou?

Heidi: V době pandemie jsme otálely s vydáváním hudby, a když se nám teď naskytla příležitost, skočily jsme po dvojalbu. Mně se vždycky líbilo, když kapely vydávaly dvojalba, která se od sebe naprosto lišila. Butcher Babies mají mnoho vrstev a mezi oběma chystanými alby je tak opravdu slyšet rozdíl. Vždycky jsme v sobě měli něco jako jin/jang a tohle dvojalbum je skvělá reprezentace naší nové hudby po tolika letech. Vždyť vychází téměř po šesti letech od poslední desky Lilith.

Carla: Novou hudbu jsme s kapelou začali nahrávat ještě předtím, než se svět uzavřel kvůli koronavirové pandemii. Museli jsme nad těmi písněmi společně dlouho sedět, a zatímco jsme seděli, rodily se nové písně. Naše kapela je mnohotvárná a nevadí nám sdílet všechny naše stránky a vlivy inspirace. I proto jsou písně na Til the World’s Blind oproti Eye for an Eye rozhodně temnější a těžší.

Takže se jedná o dvě odlišné strany desky? Budou mít obě části i odlišný zvuk nebo to celé pojímáte jako jeden dlouhý příběh?

Carla: I když je zvuk obou alb velmi odlišný, myslím, že nakonec obě vyprávějí jeden dlouhý příběh. Skladby píšeme na základě našich hluboce osobních zkušeností, takže každé album je naším životním příběhem.

Heidi: Vlastně každé album vnímáme jako časový snímek. Eye for an Eye jsme napsali a nahráli v létě roku 2019 v Tempe v Arizoně. Na tomhle albu je spousta emocí, protože jsme se v té době nacházeli v určité nejistotě. Pak najednou nastala zima a konečně jsme se dostali z pandemie. Do té doby jsme stejně jako mnoho dalších skupin byli připraveni o živobytí. Byli jsme naštvaní, smutní a přenesli jsme to do naší hudby. Kvůli tomu se pak zrodila nahrávka Til the World’s Blind.

Dvanáctého května jste vydali pilotní píseň Red Thunder. Je velmi tvrdá a temná. Mám pocit, že se vracíte ke svým metalovým kořenům. Je to tak?

Heidi: Red Thunder byla jednou z prvních písní, které jsme napsali pro druhou variantu dvojalba. Cítili jsme, že je správné ji vydat jako první, protože zněla přesně tak, jak jsme se cítili sami uvnitř. Každé album, které jsme vydali, mělo „klasický“ zvuk Butcher Babies s nádechem variací. Jsme opravdu hrdí na to, že dokážeme na našich albech přinášet rozmanitost. Red Thunder mě vrací k tomu, co mě k metalu přivedlo, což je agresivita, bolest a emoce, to všechno ta píseň v sobě má. Její zvuk zároveň napovídá, co můžou fanoušci na novém albu očekávat.

Carla: Upřímně, nemám pocit, že bychom někdy opustili své kořeny, vždycky jsme s naším zvukem experimentovali. Proto se na každém albu písně pohybují v širokém hudebním spektru.

Na novém albu jste spolupracovali s producentem Joshem Schroederem, který dělá kapely jako King 810 nebo deathcorové hvězdy Lorna Shore. Chtěli jste dosáhnout „corovějšího“ zvuku?

Heidi: Jedním z důvodů, proč nás spolupráce s Joshem tak lákala, je jeho rozmanitost. Produkoval jedny z nejkrásnějších a zároveň nejbrutálnějších desek, které jsme kdy slyšeli. Slyšet jeho práci s King 810 byl pro nás asi nejzásadnější důvod ke spolupráci. Ta kapela totiž podobně jako my vnáší do své hudby spoustu experimentů a zní zkrátka nádherně. Josh je mistrem ve vnášení různých prvků do každé skladby, které je vskutku odlišují od všeho ostatního. Mám neuvěřitelné štěstí, že jsem s ním mohla spolupracovat na další kapitole Butcher Babies.

Carla: Upřímně řečeno si nemyslím, že bychom se snažili dosáhnout nějakého konkrétního zvuku. Snažíme se organicky pozvednout to, co děláme, s každým novým albem. Proto pracujeme pokaždé s novým producentem a stále rádi zkoušíme nové věci.

Čerpáte z hudby metalových legend, jako jsou Pantera, Slipknot nebo Korn. Existuje nějaká mladá kapela nebo metalová vlna, která vás v současnosti také inspiruje?

Carla: Osobně mám moc ráda Sleep Token, ale taky mě poslední dobou hodně baví styl Riot Grrrl z 90. let.

Heidi: Hledání nové inspirativní hudby je jednou z mých největších zálib. Hodně inspirace nacházím u kapel, které nemusí být nutně metalové. Miluju lyriku Badflower a Highly Suspect, brutální upřímnost v textech mě totiž opravdu přitahuje. Co se týče metalu, jsem velkou fanynkou skupiny Avatar od doby, kdy pronikli na scénu. Je to jedna z nejlepších kapel široko daleko. Jejich živá show mě bezmezně inspiruje.

Jak se těšíte na koncert na českém Basinfirefestu? Máte rádi české fanoušky?

Heidi: Pokaždé, když jsme hráli v Česku, se k nám všichni chovali velmi dobře. Nemůžu se dočkat, až uvidím známé tváře! Naše vystoupení vnímám jako nádobu plnou energie, kterou rádi sdílíme s fanoušky. Pokud jde o české metalisty, ti nám tu energii opravdu vracejí. Už se nemůžu dočkat, až se vrátíme!

Carla: Čeští fanoušci jsou neuvěřitelní. Když jsme poprvé hráli v Česku jako headlineři, vyprodali jsme show a energie byla nesrovnatelná! Těla lezla přes těla a lidi křičeli naše texty! Být na cestách člověka strašně unaví a stýská se mu po rodině… ale kvůli takovým nocím to za to stojí a vy si v tu chvíli vzpomenete, proč tu muziku děláte.

Vyjma těchto zážitků máte na Českou republiku ještě nějaké hezké vzpomínky?

Heidi: Naše první hraní v Praze bylo nezapomenutelné. Vyprodaná show s lidmi, kteří křičeli naše písničky, byla vrcholem našeho turné. V rámci návštěvy jsme zašli do absinth baru a užili si památky. Praha je jedno z mých nejoblíbenějších míst na světě.

Carla: Celá kapela ráda jezdí do Prahy, kromě koncertů jsme tam měli i pár dní volna. Turistická místa a bary patří za nás mezi nejlepší v Evropě. Nikdy mě neomrzí pohled na Karlův most a Pražský hrad. Z Prahy mám jednu úsměvnou vzpomínku. Jednou jsme se tam zasekli v pater nosteru s manželkou Joeyho Belladonny (zpěvák skupiny Anthrax) Kristou. Spustil se alarm a my jsme se začaly hrozně smát. Pamatuji si také, že když jsme byli v Praze naposledy, narazili jsme na bar Nightmare a pořádně se tam vyřádili. Každou noc pak vždycky zakončujeme v baru Hells Bells Prague.

Seznamte se

Butcher Babies jsou americká metalová skupina z Los Angeles kombinující převážně prvky heavy metalu, groove metalu a thrash metalu. Skupinu tvoří dvě frontwomanky Heidi Shepherd a Carla Harvey, kytarista Henry Flury, baskytarista Ricky Bonazza a bubeník Chase Brickenden. Jejich debutové album Goliath vyšlo v roce 2013 u labelu Century Media Records. Během prvního týdne od vydání se ho v USA prodalo 3 300 kopií a umístilo se na 3. místě v žebříčku Billboard Heatseeker a na 112. místě v žebříčku Billboard 200. Kapela má na svém kontě tři studiová alba a letos v červenci jí vychází nové dvojalbum.