Obrázek k článku Xindl X: Skoro jsem vyhořel
| boi | Foto: Dalibor Konopáč

Xindl X: Skoro jsem vyhořel

Osmé album písničkáře Ondřeje Ládka známého jako Xindl X nese titul Fén X. Svoje posluchače na něm překvapí novým zvukem, přístupem i mnohem osobnějšími tématy. „Radši jsem tu desku k vyhoření udělal dřív, než to přijde, protože pak už bych ji nenapsal,“ říká v podcastovém rozhovoru. Honzy Vedrala.

Téma povídání bylo jasné, protože úvodní píseň Fénix, na novém albu Xindla X začíná slovy „asi jsem vyhořel“. I když se text stočí k dvojsmyslu o reálném požáru, proměna zvuku i přístupu je patrná skoro ze všech songů. „Ano, začínal jsem mít pocit vyhoření. Když člověk dělá věci dlouho a s podobnými výsledky, zapadne do kolejí,“ vypráví písničkář, jak to všechno začalo. „Nechtěl jsem dělat desátej Blbej věk a patnáctýho Anděla. Chtěl jsem vystoupit z komfortní zóny a chvíli nebýt tím diktátorem, kterým v kapele normálně jsem.“  

Poslechněte si celou epizodu Podcastu Headliner.cz na Seznamu. 

Všechno začalo už za covidu a s předchozím albem Terapie. „Dělal jsem ho na dálku. Mám ho rád, ale vznikalo tak, že jsem poslal maximálně producentovi svoje poznámky, ale neužil jsem si nahrávání. Přitom to je ta část tvorby, kterou mám skoro nejradši,“ vypráví Ládek. „Bylo to pro mě snadný, ale uvědomil jsem si, že takhle to dál dělat nechci. A že kdyby to tak šlo dál, asi se na to brzo vykašlu.“

Při přípravě desky se proto Ondřej rozhodl pro jiný přístup než v minulosti. Místo toho, aby psal písničky sám, zapojil do procesu další umělce, což mu přineslo nové nápady a perspektivy. „Vlastně jsem ani neplánoval psát desku, psal jsem si svůj muzikál, myslel jsem si, že se budu soustředit na něj. A ani neměl chuť dělat další věci pro repertoár kapely,“ popisuje nenápadné začátky vzniku nahrávky.

Nakonec se věci začaly ubírat jiným směrem. „Říkal jsem si, že zkusím něco jinýho. Zkusím cinknout Jendovi Vávrovi, jestli by mi nepomohl dopsat texty a vnést do nich svěží nápady. Ten navrhl, že zkusíme zavolat Štajnymu, a tak se to postupně nabalovalo,“ vysvětluje, jak se ze solitéra stal týmovým hráčem a postupně se obklopil nečekanými muzikanty.

„Jsem zvyklý napsat si písničku od začátku do konce a až když mám pocit, že funguje, jít s ní za producentem a dohodnout se na aranži. Ale teď jsem si zjistil, že už mám možná mysl nastavenou jinak. Že zkusím tu metodu, že se zavřeš s dvěma lidma a na konci dne máš hotovou písničku i s aranží. Sice nevíš, jestli je to úplně tvoje písnička, ale já to vlastně nechci řešit. Chtěl jsem zažít radost ze společný tvorby," shrnuje nové písničky.

Album uvádí singl Proměna inspirovaný stejnojmennou novelou Franze Kafky. K desce Xindl X zahraje speciální koncerty s hosty a filmovými projekcemi. Křty se budou konat 11. listopadu v brněnském Sonu, 16. listopadu se představí v Garage Clubu v Ostravě a 19. listopadu v pražském Lucerna Music Baru.