Obrázek k článku Robert Trujillo slaví šedesátiny. Před Metallikou hrál s Ozzym Osbournem
| Jarda Konáš | Foto: Jan Nožička

Robert Trujillo slaví šedesátiny. Před Metallikou hrál s Ozzym Osbournem

Robert Trujillo je známý hlavně jako baskytarista thrashové legendy Metallica. Jeho záběr je ale mnohem širší a zabíhá i do jazzu.

Trujillo se narodil 23. října 1964 v kalifornské Santa Monice. Pro hudbu se nadchl už v dětství, rodiče si doma často pouštěli soul a R’n’B, později si Trujillo oblíbil jazzového baskytaristu Jaco Pastoria. „Jaco měl přesah daleko za jazz. Měl v sobě funk, měl v sobě rock, měl v sobě soul. A celý jeho přístup byl punkový,“ vyznal se k obdivu Trujillo v rozhovoru pro časopis Guitar Player. Dokonce díky svému vzoru chodil do jazzové školy a snil o kariéře studiového muzikanta.

Po prvních zkušenostech ve studentských kapelách ale přišel do kalifornské thrashové party Suicidal Tendencies a jeho kariéra nabrala plný kvalt směrem na kytarovou scénu. V devadesátých letech se stal členem kapely Ozzyho Osbourna a podílel se autorsky na jeho albu Down to Earth z roku 2001. O dva roky později nastoupil do Metalliky v době, kdy dokončovala album St. Anger. Šlo o zásadní moment kapely, po poměrně mainstreamovém albu Reload se na St. Anger vrátila k thrashovým kořenům a Trujillova hra staronový zvuk dokonale podtrhla. Dnes je nejdéle hrajícím basákem skupiny, s níž byl uveden i do Rock and rollové síně slávy.

Jako člen Metalliky se představil poprvé v klipu k St. Anger.

Jeho hudební záběr je ale mnohem širší. Hrál i s Black Label Society nebo ve funk-metalové superskupině Infectious Grooves, kde si za více než tři dekády existence zahráli členové Suicidal Tendencies, Velvet Revolver, Slipknot, Avenged Sevenfold nebo Jane’s Addiction. A pokračuje i ve spolupráci s Ozzym, předloni si zahrál na jeho zatím poslední studiovce Patient Number 9.

Trujillo je zkrátka neúnavný basák, který si umí získat publikum. Což potvrdí i čeští fanoušci, kteří jistě nezapomněli, jak na koncertě Metalliky v O2 areně zahrál Jožina z Bažin. Tak všechno nejlepší!