Obrázek k článku Se skupinou Lucie bude zpívat Viktor Dyk, za bicí usedne Štěpán Smetáček. Chystá se album
| Lukáš Rešl | s přispěním Honzy Vedrala. Foto: Marek Musil

Se skupinou Lucie bude zpívat Viktor Dyk, za bicí usedne Štěpán Smetáček. Chystá se album

Skupina Lucie po odchodu Davida Kollera a jeho syna, bubeníka Adama Kollera ohlašuje nové členy. Hlasem Lucie je nově muzikálový herec, muzikant a producent Viktor Dyk. Za bicí soupravu usedne Štěpán Smetáček s bohatými zkušenostmi z domácí rockové a metalové scény. Nové album se bude jmenovat Radost.

Začátkem letošního února oznámila skupina Lucie nečekanou zprávu, když zveřejnila informaci o odchodu letitého frontmana a bubeníka Davida Kollera. V původní sestavě naposledy hrála letní festivaly, které zakončila velkým koncertem 31. srpna na festivalu Hrady CZ na Bezdězu.

„Kdybych nevěděl, že jde o poslední koncert jednoho ze stálých členů, ze samotného vystoupení bych to nepoznal. Ani v jeho průběhu, ani na konci o tom nepadlo jediné slovo, děkovalo se jen klasicky za daný koncert. Místo loučení s Kollerem se mluvilo o loučení s létem a začátku školního roku,“ napsal kolega Ondřej Kubín v recenzi přímo z místa posledního koncertu Lucie v klasicky známé sestavě.

Na tiskové konferenci 24. října současní členové kapely, tedy Michal Dvořák, Robert Kodym a PBCh oznámili, jak to bude s Lucií dál. Zpěvákem se stane Viktor Dyk, za bicí nově usedne Štěpán Smetáček. V této sestavě by skupina měla absolvovat již dříve oznámené turné ke 40 letům souboru. To vyvrcholí koncertem plánovaným na 9.12. 2025 v pražské O2 areně. Nová sestava má také v plánu nové album. Kapela má zároveň rozdělaných 15 písní.

„Při volbě vyhrálo osobní i estetický souznění,“ uvedl Michal Dvořák při tiskové konferenci. Vyjádřil se také nový člen Viktor Dyk. „Chtěl jsem s koncertní zkušeností skončit a věnovat se domácí produkci. Ale přišla nabídka, která se neodmítá,“ řekl. „Udělám všechno proto, aby tahle kapela frčela. Pracujeme na nových věcech.“

K oznámení nové sestavy přidal několik slov také kytarista Robert Kodym. „Projeli jsme si sto zpěváků z Českýho slavíka a zkoušeli jsme si je dosadit do kapely Lucie. Schválně si to zkuste,“ prohlásil. „Hostem na turné bude sám Petr Janda, který založil bigbít v Čechách. Olympic definoval, že rokenrol se u nás bude zpívat česky, aby všichni rozumněli svému rodnému jazyku,“ dodal Kodym, podle kterého byl Viktor Dyk do kapely přijat již 7. února.

„Budeme zvát lidi, kteří kapelou Lucie prošli. Rádi bychom, aby tam byl Michal Penk, Lenka Dusilová nebo Lenny, která nám hostovala na albu Evolucie. Davida Kollera pozveme také,“ řekl klávesista Michal Dvořák. Podle něj se kapela bude snažit vydat desku ještě před zahájením turné. „Pracovní název je Radost,“ řekl. Kapela zároveň hodlá do konce roku vydat první singl.

Viktor Dyk je s tuzemskou hudební scénou spojen dlouhodobě. Za svou kariéru spolupracoval s celou řadou českých zpěvaček a zpěváků, jmenovitě třeba s Kamilem Střihavkou, Lucií Bílou, Jiřím Kornem či Bárou Basikovou, i s kapelami Monkey Business, J.A.R. nebo Gaia Mesiah, ve které vystupoval krátce po odchodu zpěvačky Marky Rybin také jako náhradník.

Pestrý je také jeho muzikálový profil. Od roku 2006 je stálým členem RockOpery. Dále hrál v muzikálech jako je Excalibur, Obraz Doriana Graye či Láska je láska. Fotbaloví fanoušci pak mají jeho jméno spojené se současnou hymnou pražského klubu SK Slavia Praha (Slavie bíločervený), kterou nazpíval.

Známá je též osoba bubeníka Štěpána Smetáčka, který si vyzkoušel angažmá hned v několika známých rockových a metalových uskupení. S Lucií navíc vystupoval již v roce 1996 jako koncertní bubeník. Mezi nejvýraznější skupiny, které se pojí s jeho kariérou, patří Arakain, Vitacit či Wanastowi Vjecy. Rovněž hrával v kapelách Miloše Dodo Doležala nebo Aleše Brichty. Vyjma rockové muziky ale spolupracoval také třeba s Lenkou Dusilovou, Jankem Ledeckým nebo bluegrassovou skupinou Druhá tráva.