Obrázek k článku „Bez něj bych tu neseděl.“ Ozzy Osbourne vzdal z trůnu hold tragicky zemřelému kolegovi
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia

„Bez něj bych tu neseděl.“ Ozzy Osbourne vzdal z trůnu hold tragicky zemřelému kolegovi

Heavymetalový zpěvák byl v sobotu 19. října poprvé uveden do Rock'n'rollové síně slávy jako sólový interpret. Během slavnostního ceremoniálu mimo jiné přednesl krátkou řeč, během které zavzpomínal na kytaristu Randyho Rhoadse, jenž tragicky zahynul při pádu výletního letadla.

Prince temnoty při slavnostním večeru uvedl populární herec Jack Black slovy: „Vy máte sakra štěstí, děcka… Samozřejmě, mohli byste si pustit Post Malonea a Taylor Swift a dostat tak všechna ta hřejivá objetí, která potřebujete pro svá zlomená srdce. Nebo můžete zůstat vzhůru celou noc a nechat si poprvé vyrazit dech celým Ozzyho katalogem!“

Osobnost metalových průkopníků Black Sabbath během ceremoniálu v areně Rocket Mortgage FieldHouse v americkém Clevelandu uctili slavní muzikanti a hudební producenti. Vystoupil zde i countryový rapper Jelly Roll s doprovodnou kapelou plnou hvězdných muzikantů i bývalých Ozzyho kolegů v sestavě: Robert Trujillo (Metallica), Zakk Wylde (Black Label Society), Wolfgang Van Halen (Mammoth WVH), Chad Smith (Red Hot Chili Peppers) a kytarista Steve Stevens s producentem Andrew Wattem.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Rock & Roll Hall of Fame (@rockhall)

Bouřlivá aréna se dočkala také krátkého Ozzyho výstupu z černého trůnu v designu netopýra, který je s jeho kariérou silně spjat i díky nechvalně známému vystoupení z roku 1982 v Iowě, při kterém okřídlenému savci ukousl hlavu.

„Miluju vás! Víte co? Sám nemůžu uvěřit, že jsem tady. Dovolte mi, abych vám poděkoval, protože vás nebudu nudit dlouhým, rozvláčným monologem. Chtěl bych poděkovat každému, kdo mě za mou sólovou tvorbu zvolil do Rock and rollové síně slávy. Děkuji vám z celého srdce,“ začal Ozzy svůj emotivní výstup. „Moji fanoušci mi byli v průběhu let tak věrní, že jim nemohu dostatečně poděkovat. Měl jsem štěstí, že jsem v průběhu let hrál s těmi nejlepšími světovými kytaristy, bubeníky, baskytaristy, a několik z nich je dnes večer tady. Musím ale říct zmínit jednu věc pro člověka jménem Randy Rhoads. Kdybych ho nepotkal, myslím, že bych tu teď neseděl. A co víc, moje žena Sharon… Zachránila mi život. A moje vnoučata a děti. Všechny je miluju,“ dodal.

S kytaristou Randym Rhoadsem Ozzyho pojí úplné začátky jeho sólové dráhy, kterou nastartoval v roce 1979 po vyhazovu z Black Sabbath. Kromě toho, že se jednalo o prvního kytaristu v Ozzyho tehdy nové kapele, který mimo jiné spoluzaložil úspěšnou a populární metalovou skupinu Quiet Riot, podílel se významným způsobem na hitech jako Crazy Train, Mr. Crowley nebo Flying High Again. Ačkoli měl po téměř třech letech s Ozzym rozvázat spolupráci, osud s ním měl jiné plány. Zemřel 19. března roku 1982 po tragické havárii výletního letadla.