Obrázek k článku Festivalové léto jinak? Tajemná akce v Polsku skrývá jména vystupujících i před pořadatelským týmem
| Lukáš Rešl | Foto: Anne Harbor

Festivalové léto jinak? Tajemná akce v Polsku skrývá jména vystupujících i před pořadatelským týmem

Do zahraničí na festival a za rozumnou cenu? Možná právě náš severní soused vám na tuto otázku odpoví kladně. Polsko každé léto nabízí pelmel festivalových událostí všeho druhu, přičemž o rockovou, rapovou, popovou či elektronickou muziku zde skutečně není nouze. Vítejte u krátkého přehledu těch nejzajímavějších hudebních akcí napříč Polskem, které ještě letos stihnete a rozhodně se vám to vyplatí.

Profil polské festivalové mapy by se dal do určité míry srovnat s tou naší. Také zde najdeme řadu vícedenních akcí zaměřených na menší alternativní interprety, ale také na velká rocková jména nebo světové hvězdy pop music. Přitom ceny za vstupenky v Polsku jsou ve srovnání s akcemi, jako jsou Rock for People nebo Colours of Ostrava, srovnatelné, a dokonce některé polské festivaly peníze za vstupné ani nevyžadují.

Vybrali jsme pro vás pětici tipů na skvělé festivaly a hudební přehlídky, nad nimiž byste, pokud se do Polska v nadcházejících týdnech chystáte, měli zbystřit pozornost.

1) Audioriver

12.–14. července, Lodž

Pokud vám v žilách koluje taneční hudba, je tu festival Audioriver, který startuje už v půlce července. Vůbec poprvé se akce s více než patnáctiletou tradicí uskuteční v polské Lodži. V parkovém areálu se zde představí na několik desítek dýdžejů z celé Evropy. Nadšenci do elektronické muziky si zde jistě najdou své oblíbence – nechybí třeba americká diskžokejka Azzecca, italský producent Enrico Sangiuliano (známý i díky spolupráci s hvězdnou Charlotte de Witte) nebo irská house naděje Kettama.

Audioriver je bez nadsázky festivalem pro fajnšmekry milující masivní beaty a bezbřeze energickou elektroniku, kteří se zároveň nebojí objevování nové muziky. Pokud jste obdobně otevřeni novým zvukovým sférám a kouzlu undergroundu širokého žánru EDM, Audioriver je zatraceně lákavou destinací.

2) Sunrise Festival

19.–21. července letiště Podczele

Fanoušci EDM si v Polsku mohou užít i známější jména z napěchované světové scény, a to zejména na věhlasném Sunrise Festivalu. Ten by se do značné míry dal přirovnat k českému festivalu Beats for Love. Obdobně totiž spadá do kategorie těch největších festivalů taneční hudby v Evropě. Jeho historie sahá až do roku 2003, kdy začínal ve skromném amfiteátru v přístavním městě Kolobřeh. Růst a věhlas festivalu však organizátory donutil v roce 2019 změnit své, do té doby stálé prostředí, a festival se tak přestěhoval na nedaleké letiště Podczele, které je schopné pojmout až 150 tisíc návštěvníků.

A právě zde se na pěti masivních pódiích letos představí více než 100 dýdžejů a elektronických producentů z celého světa. Jedním z největších taháků je rozhodně německý producent Boris Brejcha, jenž se v posledních letech stal symbolem inovace techna a obdobných elektronických subžánrů. Dále pak třeba holandský mistr trance music Armin van Buuren nebo již veterán EDM André Tanneberger známý pod přezdívkou ATB. O divokou a zároveň energickou rave party tady zdaleka nebude nouze.

3) Pol‘and‘Rock Festival

1.–3. srpna Czaplinek

Jednou z akcí, která překvapí zcela bezplatným vstupem, je festival Pol‘and‘Rock Festival, jenž se od roku 2022 koná na rozlehlém letišti v polském Czaplineku. Vyjma toho je rovněž překvapující a do značné míry ohromující, že je tato akce schopna pojmout až na 750 tisíc návštěvníků. S takovou kapacitou se jedná o jednu z vůbec největších kulturních akcí ve střední Evropě, které se ne nadarmo říká „Polský Woodstock“.

A při pohledu na letošní line-up lze konstatovat, že Pol‘and‘Rock je opravdu festivalem světového formátu. Na scénách se zde představí taková jména, jako například legendy celtic-punku Flogging Molly, elektrometaloví revolucionáři Electric Callboy, němečtí alternativní grungeři Guano Apes, řečtí blackmetaloví vlajkonoši Rotting Christ nebo rockové señoritas The Warning z Mexika. Tento krátký výčet zajímavých poutáků rovněž poukazuje na fakt, jak multižánrový a zároveň všestranný Pol‘and‘Rock je.

4) OFF Festival

2.–4. srpna, Katovice

Jedním z nejrychleji rostoucích festivalů u našich sousedů je bezesporu také katovický OFF, který od roku 2010 zve fanoušky do parku Dolina Trzech Stawów. Zajímavostí je, že jej založil Artur Rojek, bývalý zpěvák polské alternativní rockové skupiny Myslovitz, která v dobách své největší popularity brázdila s Iggym Popem koncerty po celé Evropě. A již osmnáctým rokem ho pořádá ve velkém stylu. Vyjma celé řady výrazných jmen, jako jsou francouzští The Blaze nebo jamajská zpěvačka Grace Jones, letos OFF představuje hned několik interpretů a hvězd z domácí scény. V prostředí plném přírody je tak každým rokem lákavou akcí, na kterou se sjíždí fanoušci z celého světa.

OFF je prostě svůj a svým způsobem se jedná o dosti svébytnou kulturní akci. Své o tom ví i kolega Marek Reinoha, jenž festival v minulém roce navštívil. „OFF Festival je výborně zorganizovaný, do všech detailů dotažený festival, který dokáže uspokojit fanoušky různých hudebních žánrů od indie, rocku, metalu a dalších alternativních žánrů až třeba k hip hopu nebo taneční muzice,“ pochvaloval si vysokou úroveň sympatické události.

5) Garbicz Festival

1.–5. srpna, Torzym

Značně atypickým a pro mnohé zřejmě i trochu „šíleným“ festivalem je polský Garbicz, který se každoročně koná v přírodní oblasti nedaleko městečka Torzym v blízkosti německých hranic. Ryze undergroundová událost je specifická i tím, že se program festivalu návštěvník dozví až přímo na místě. „Dokonce ani náš tým neví, kdo hraje, a překvapení, když na místo dorazí festivalový program, je pro nás všechny vždy posvátným okamžikem. Všichni na chvíli přestanou pracovat a užívají si kouzlo nečekaného,“ píší organizátoři přímo na stránkách festivalu.

Multikulturní akce, která vyjma řady alternativních hudebních jmen představuje také divadelní či básnická vystoupení, si zakládá na „přirozené“ povaze festivalu, jenž odkazuje na blízký vztah člověka s přírodou. I proto není možné na akci fotit a pořadatelé návštěvníkům doporučují žít okamžikem. Pokud od festivalu vyžadujete trochu více než jen hudbu, jste tak trochu naladěni na prostředí podobné slavnému filmu Vesnice (The Village) a chcete se na chvíli odtrhnout od reality běžného života, Garbicz v tomto ohledu nabízí ojedinělou a po všech směrech jedinečnou alternativu.