Obrázek k článku Izraelská zpěvačka čelí v Eurovizi šikaně kvůli původu. Vedení soutěže ji odmítá vyřadit
| Jarda Konáš | Foto: Ran Yehezkel

Izraelská zpěvačka čelí v Eurovizi šikaně kvůli původu. Vedení soutěže ji odmítá vyřadit

Situace na Blízkém východě se přelila i do soutěže písniček. Zpěvačky Eden Golan, která v Eurovizi bude reprezentovat Izrael, se kvůli ostrým útokům a násilným výhružkám ze strany propalestinských aktivistů, museli oficiálně zastat pořadatelé. Ve Švédsku ji raději bude provázet ochranka.

Když v roce 2022 vyřadila Eurovize Rusko, hodně lidí rozhodnutí kvitovalo, a to včetně těch, kteří na Eurovizi ani normálně nekoukají. Letos část veřejnosti nabádala pořadatele, aby stejným způsobem vyřadili Izrael. Na konci ledna vyšlo tiskové prohlášení, že se tak nestane, protože konflikt v Izraeli je s tím na Ukrajině nesrovnatelný.

Nespokojenost některých fanoušků Eurovize proto rostla a hněv se přelil přímo na izraelskou zpěvačku Eden Golan, která letos bude reprezentovat svou zemi s písní Hurricane. Situace zašla tak daleko, že Izrael kvůli výhrůžkám smrtí Golan na Eurovizi zajistí ochranku Všeobecné bezpečnostní služby Šin bet. Kvůli uklidnění vášní Izrael dokonce v březnu změnil soutěžní píseň. Golan měla původně zpívat skladbu October Rain, v jejíž text odkazoval na teroristický útok Hamasu ze 7.-října 2023.

Soutěžní píseň Izraele.

„Jakkoliv silně podporujeme svobodu projevu a právo na vyjádření názoru v demokratické společnosti, stavíme se pevně proti jakékoliv formě online šikany, nenávistného projevu a obtěžování směřovaných na naše umělce a jednotlivce spjaté se soutěží. Je to nepřijatelné a totálně nefér,“ stojí v novém tiskovém prohlášení Eurovize.

Eden Golan ve švédském Malmö vystoupí 9. května ve druhém semifinále, v němž se o přízeň diváků bude ucházet i česká zástupkyně Aiko. Také zvolení moskevské rodačky, která vyrostla v Karlových Varech a dnes žije v Brightonu, provázely v národním kole kontroverze. Nešlo ale o její původ, ale o podezření z manipulace. "Já si rozhodně žádné hlasy nekupovala," odmítla tehdy v rozhovoru pro Headliner nařčení Aiko.