Obrázek k článku „Nedomysleli jsme to.” Bubeník Pearl Jam pojmenoval svou kapelu Kiss a pochlubil se Stanleymu
| Šárka Hellerová | Foto: Jan Nožička

„Nedomysleli jsme to.” Bubeník Pearl Jam pojmenoval svou kapelu Kiss a pochlubil se Stanleymu

Když kdysi dostal Matt Cameron, bubeník Pearl Jam a dříve Soundgarden, dopis od managementu Kiss, myslel si na okamžik, že ho čeká průlom v hudební kariéře. Ve skutečnosti to bylo upozornění právníků, aby s přáteli, s nimiž měl revival Kiss, upustili od protiprávního jednání.

Problém nejspíš nebyl přímo v tom, že založili tribute kapelu věnovanou Kiss, ale že příliš netrefili její název, domnívá se Cameron, kterému bylo v té době čtrnáct let. Říkali si totiž prostě Kiss. „Moc jsme to nedomysleli. Potom už jsme byli Kiss a zatím v závorkách imitace.

Paradoxně mladí nadšení fanoušci Kiss na své nedomyšlené konání sami kapelu upozornili - se svou tribute skupinou se pochlubili Paulu Stanleymu. „Hráli jsme na místních středních školách, v pivnicích a kdovíkde ještě. Můj táta se přátelil s vedoucím svazu pódiových techniků v San Diegu, takže když tam hráli Kiss, během turné Alive v roce '75, mohli jsme se jít podívat, jak Kiss zvučí ve sportovní aréně v San Diegu,“ vzpomínal Cameron v nedávném rozhovoru v televizní show Howarda Sterna, kde se Pearl Jam objevili v rámci proma k nové desce Dark Matter. 

„Tak jsem vzal dva kluky, s kterými jsem měl kapelu Kiss, Tima a Davea Mahoneyho a vzali jsme fotoalbum naší hloupé malé cover kapely na setkání se Stanleym. Měli jsme i fotku s ním. Říkali jsme mu, chlape, máme skupinu Kiss, hrajeme covery, tady je naše hloupé malé album.“ Jestli setkání s mladými nadšenými fanoušky Stanleymu polichotilo, nevíme, každopádně přibližně o šest měsíců později přišel dopis zmiňovaný dopis od Aucoin Management a Cameronův revival upravil své jméno.