Obrázek k článku Katy Perry slaví čtyřicáté narozeniny. Na Grammy nikdy nedosáhla a nové album propadlo
| Jarda Konáš | Foto: Jack Bridgeland

Katy Perry slaví čtyřicáté narozeniny. Na Grammy nikdy nedosáhla a nové album propadlo

Americká zpěvačka slaví kulatiny. Popmusic ovlivnila výrazně už na začátku kariéry, přes současný neúspěch se ale od ní pořád můžeme dočkat velkých věcí.

Narodila se 25. října 1984 v kalifornské Santa Barbaře jako Katheryn Elizabeth Hudson. Umělecké jméno si zvolila podle příjmení matky za svobodna. Už jako náctiletá zamířila do Los Angeles, aby se mohla profesionálně věnovat hudbě, a její start byl snový. Debutový singl I Kissed a Girl z dubna 2008 ji vyšvihl do čela žebříčku Billboard a vydržel se hrát téměř celé léto. Mimochodem, svého času šlo i v Česku o nejhranější skladbu.

Úspěch skladby předurčil zpěvaččino další směřování. Ačkoliv debutová deska One of the Boys byla čistý pop s příměsí kytar, druhé album Teenage Dream z roku 2010 už byl taneční pop odkazující ke klasice žánru: obsahoval prvky diska, house, Hi-NRG i synthpopu. Díky této chytlavé roztančené kombinaci vymáčkla Perry z druhé desky obdivuhodnou řadu hitů. Teenage Dream, Firework, E.T., Last Friday Night (T.G.I.F.), California Gurls, všechny jmenované skladby se vyšplhaly nejen v USA na špici singlového žebříčku a z tehdy pětadvacetileté Perry udělaly jednu z nejvýraznějších postav populární hudby. Pro zajímavost, díky tomuto úspěchu je zapsaná v Guinnessově knize rekordů jako první zpěvačka s pěti americkými n. 1. hity z jednoho alba. A má tam další tři zářezy, včetně rekordu za největší počet sledovatelů na Twitteru (dnes X). 

Oblibu si získala i díky propracované image. Časopisy Vogue a Rolling Stone ji překřtily na Královnu campu, módního stylu založeného na elegantním kombinování křiklavých až extravagantních prvků.

Na úspěch druhé desky už Perry nedokázala navázat, poslední hity na špici měla v roce 2013 (Roar a Dark Horse) a od té doby se v žebříčcích propadá stále níž. Kolega Michael Švarc dal v aktuálním čísle Headlineru její nové desce 143 hodnocení pouhých 45%.

„Katy Perry zaspala dobu. Tu smršť hejtů si ale za nové album nezaslouží.“ Recenzi čtěte zde

To ovšem nic nemění na tom, že Katy Perry svého času výrazně promluvila do vývoje popmusic a inspirovala řadu následovnic. Se 143 miliony prodaných alb patří mezi komerčně nejúspěšnější zpěvačky v historii. K potvrzení její výjimečnosti jí možná chybí už jen Grammy, navzdory třinácti nominacím zatím nezískala jediný zlatý gramofonek. Ale vadit jí to nemusí, už teď za sebou nechala v popmusic výraznou stopu a kdo ví, čeho všeho se od ní ještě dočkáme? Čtyřicítka, to v branži nemusí být ještě ani polovina kariéry.