Obrázek k článku Žít a nestát. Nový Mišíkův videoklip je o lásce a nových začátcích
| ŠH | Foto: Animal Music

Žít a nestát. Nový Mišíkův videoklip je o lásce a nových začátcích

Píseň Dech, zhudebněná báseň Františka Hrubína, získala svůj intimní obrazový doprovod první adventní neděli, když padal první sníh. Třetí singl z desky Noční obraz, která se stále drží na předních pozicích žebříčku nejprodávanějších alb, vyšel i na streamovacích platformách, kde zatím celé album k poslechu není.

„Františka Hrubína jsem nikdy nezpíval a tahle báseň se mě vyloženě dotkla. Je tam vlastně velmi poeticky a přitom nepateticky naznačeno, co mám za sebou,“ říká ke slovům písně Vladimír Mišík. Stejně jako další skladby na albu Noční Obraz, které Mišík natočil s kapelou Blue Shadows producenta alba Petra Ostrouchova, zdobí i Dech účast zahraničního hosta. V tomto případě je jím americký mandolinista Mike Marshall.

Scenáristka a režisérka Maja Hamplovánový singl vizuálně doplnila příběhem, který na diváka působí svou jednoduchou krásou. „Moje spolupráce s Vladimírem Mišíkem začala už před dvěma lety, kdy jsme spolu s Matějem Chlupáčkem režírovali a vyráběli klip k písni Jednou. Pro mě to byl splněný sen, protože Vláďovu hudbu miluju od dětství,“ vzpomíná Hamplová, jíž tato spolupráce vynesla cenu Anděl. Když ji nyní Petr Ostrouchov oslovil, zda by pro Mišíka natočila další videoklip, sama si vyprosila, aby to mohlo být právě ke skladbě Dech. „Oslovila mě hned, na první poslech, slyšela jsem ji už snad tisíckrát a ještě se mi neoposlouchala,“ svěřila se režisérka.

„Natáčeli jsme v Kersku a ten den sněžilo. Byla první adventní neděle, já jsem režírovala klip o lásce, k písni Vladimíra Mišíka na báseň Františka Hrubína. Úplná vděčnost,“ raduje se Maja Hamplová, která do hlavních rolí obsadila Ivana Fraňka, jenž hrál mimo jiné ve filmu Velká Nádhera od Paola Sorrentina, a Martu Dancingerovou, kterou můžete znát mimo jiné z úspěšných seriálů Kukačky či Až po uši. Natáčelo se v Kersku. „Říkala jsem si, že by před letošními Vánoci bylo hezké vyjít s něčím laskavým, co bude lidi spíš spojovat než rozdělovat, a tak vznikl klip o lásce, o koncích a nových začátcích. A hlavně, za použití úryvku z textu: Žít a žít – a nestát!“ 

Kameramanem klipu je držitel Českého lva Martin Douba. Střih měl na starosti Pavel Hrdlička, který jednoho ze svých tří Českých lvů získal za minisérii Hořící Keř režisérky Agnieszky Hollandové.

Fanoušky jistě potěší, že u příležitosti klipu byl uveden i nový merchandising Vladimíra Mišíka. Trička a tašky s designem alba Noční obraz i s umělcovým portrétem jakožto kocoura z klipu Šedesátá léta v provedení Michaely Pavlátové můžete zakoupit zde.

Milá příležitost k pořízení alba Noční obraz (a kompletního ktalogu Animal Music) bude speciální pop-up shopu v Kině Pilotů o poslední adventní neděli 19. prosince od 15.00 do 20.00 hodin.