Obrázek k článku Zemřel kytarista Peter Mahrik, hrál s Bacily i Vondráčkovou
| Jarda Konáš | Foto: Petr Klapper / Rock for People

Zemřel kytarista Peter Mahrik, hrál s Bacily i Vondráčkovou

Dlouholetý člen skupiny Bacily a parťák bratrů Neckářů odešel po delší nemoci, do posledních sil se však snažil hrát.

Peter Mahrik byl ten typ muzikanta, co se moc netlačí před lidi, a nakonec si stejně zahraje na kdejaké zajímavé nahrávce. Známý byl především jako kytarista Bacilů, se kterými hrál, dokud mu to zdravotní stav dovolil. Jan Neckář dokonce prozradil Blesku, že se nedávno nechal Mahrik propustit na revers z nemocnice, aby mohl s kapelou odehrát koncert.

Přestože byl Mahrik spjat se skupinou Bacily, během osmdesátých let se objevil na řadě jiných desek. Dítě štěstěny Petra Spáleného, Zpívat jako déšť Jiřího Korna, s Helenou Vondráčkovou natočil její dvě popová alba s nádechem rocku a diska Zrychlený dech a Sprint.

Jeho celoživotní dráha byla ovšem spojena hlavně s bratry Václavem a Janem Neckářovými, a to jak na sólových deskách, tak především s jejich slavnou kapelou. Letos vystoupili mimo jiné na festivalu Rock for People, kde odehráli velmi emotivní koncert. 

„Text balady Všechno je jenom jednou, který Rock for People zpíval sborem, se zároveň dobře hodil na popis vystoupení, které nebylo výjimečné jenom pro festivalový lid, ale podle reakcí na pódiu i pro samotného Václava Neckáře.Není divu, že při Půlnoční v přídavku se nejen skandovalo, ale řadě návštěvníků kanuly po tvářích slzy upřímného dojetí,“ psal o červnovém vystoupení Honza Vedral. Jako nejemotivnější moment koncertu označil vzpomínku na Otu Petřinu, jehož Peter Mahrik zastoupil na pódiu, když se Petřina stáhnul do studia - kvůli komunistům si nehodlal ostříhat vlasy. 

Mahrik zemřel 13. srpna, dva měsíce před velkým koncertem Bacilů k osmdesátinám jejich frontmana.