Obrázek k článku Mimo hlavní scény. Tipy na výjimečné momenty letošních Colours of Ostrava
| Dominika Fuchsová | Foto: Colours of Ostrava

Mimo hlavní scény. Tipy na výjimečné momenty letošních Colours of Ostrava

Na čtyři červencové dny se areál Dolních Vítkovic znovu zaplní hudbou, tancem a energií. Jubilejní 20. ročník Colours of Ostrava slibuje zatím nejrozsáhlejší program. Nejen že interpreti do Česka zamíří ze všech koutů světa, nabídnou také procházku různými žánry. Která jména doporučujeme 19. až 22. července určitě nevynechat?

Headlinery letošního ročníku jsou americká kapela OneRepublic, britská zpěvačka Ellie Goulding, nigerijský zpěvák Burna Boy nebo rapper Macklemore. Hlavní taháky doplňuje například geniální Jacob Collier nebo bývalý člen One Direction Niall Horan. To všechno jsou velká jména, o nichž je zbytečné se znovu rozepisovat. Proto jsme vybrali další tipy napříč žánry, které doporučujeme zahrnout do vašeho festivalového plánu.

Tom Grennan 

Nakřáplý hlas a euforie

Poprvé na sebe britský zpěvák upozornil už v roce 2016, když ho elektronické duo Chase & Status pozvala na hostování ve skladbě When It All Goes Wrong. Debutové album na sebe nenechalo dlouho čekat a stejně tak i první příčky v britských hitparádách a dvě nominace na cenu BRIT. Až nakřáplý hlas Grennana doplňují chytlavé a euforické popové melodie. Kvůli zrušeným koncertům během pandemie nás čeká na Colours jeho česká premiéra. Pravděpodobně zahraje i něco z nového alba What Ifs & Maybes, které vyšlo 16. června.

Gheist 

Berlín je záruka kvality 

Pod názvem GHEIST se skrývá německé producentské trio, které odstartovalo v legendárním berlínském klubu Watergate, s nímž je dodnes úzce spojováno. Jejich live set je vcelku poklidný, mísí se v něm až tesklivé vokály, nabité syntetické pasáže a temné basové linky. Doplněno o živou show je jasné, že prostor pod stagí se promění v emoční vlnu, která vás strhne.

Holy Moly & The Crackers

Blázniví optimisté 

Britská kapela, která vyloženě křičí pozitivní energií. Mix folkrocku, punku, blues a soulu je zaručená klasika. Šestičlenná kapela nedávno vydala čtvrtou studiovou desku Solid Gold, která je přímým opakem nudy. Album je plné chytlavých melodií, energických kytarových riffů a saxofonu, jež dodávají skladbám až folkový nádech. Zaujme i charismatická zpěvačka a houslistka Ruth Patterson, která i přesto, že se potýká s artritidou, předvádí na koncertech skvělou show.

Luke Howard, Grant Ngulmiya, Nundhirribala a Janáčkova Filharmonie

Velký moment festivalu 

Fenomenální australský klavírista, aboridžinský zpěvák se synem, to vše doplněné o smyčcovou sekci Janáčkovy filharmonie – tohle spojení slibuje velký okamžik letošních Colours. Cílem originálního vystoupení je proměnit starou aboridžinskou hudbu plnou historie v moderní popovou píseň. Sám Luke Howard se nechal slyšet, že ho intenzita hudby v tomto spojení přemohla natolik, že musel odejít od klavíru, aby to rozdýchal.

Frankie & The Deadbeat 

Country není mrtvé

Z české hudební scény se na Colours představí spousta známých jmen jako Ewa Farna, Ben Cristovao nebo Vypsaná fixa. Pozornost si zaslouží ale také poměrně nový projekt Frankie and the Deadbeats. Jeho členové, jak už z Headlineru dobře víte, mají za sebou bohaté zkušenosti z různých punkrockových kapel. Šestice nadšenců zní v country poloze světově a představuje u nás už trochu zanedbaný žánr v novém světle. Ve flanelových košilích, šílených sáčcích a s velkými klobouky o tom zkusí přesvědčit i publikum v Ostravě.