Obrázek k článku VIDEO: Musíme si promluvit. Depeche Mode v novém singlu komentují pomluvy
| Šárka Hellerová | Foto: Anton Corbijn

VIDEO: Musíme si promluvit. Depeche Mode v novém singlu komentují pomluvy

Působivý černobílý videoklip k skladbě Wagging Tongue z alba Memento Mori připomíná, že psaní na zdi nestačí některé věci je třeba si napřímo vyříkat.

Musíme si promluvit, napíše žena bílou křídou na zeď. Nemohli bychom to napsat, otáže se dalším nápisem muž. Ne, musí to být vyřčeno, odvětí ona. Dojdou k vodě, kde s ze stejného důvodu srotili i další občané, ponoří hlavy pod hladinu a spustí… Tento prazvláštní rituál režírovalo duo The Sacred Egg – londýnští umělci Alex Mavor a Ed Kaye ve spolupráci s dlouholetým spolupracovníkem kapely Antonem Corbijnem.

Na zčeřené hladině se zrcadlí postavy přihlížejících, mezi nimiž jsou i Dave Gahan and Martin Gore. I oni zřejmě čekají, až na ně přijde řada a budou si moci promluvit. Pod vodou si tito lidé vyříkávají vše, co se v psané komunikaci ztrácí v překladu, přitom se v zápalu hádky málem topí. Co na sebe ve vodním tichu křičí dvojice, jíž je příběh věnován, si může divák jen domýšlet, domů, kde žena ve světnici vytváří andělský křídla z bílých květin, se ovšem vrací společně.

Videoklip doprovází skladbu, ve které David Gahan chmurným tónem zpívá i o smutku, který pociťuje, když sleduje, jak umřel další anděl. Gahan je hlavním autorem této skladby – když se ho Rolling Stone ptal, jaký je jeho autorský přínos albu Memento Mori, odpověděl: „Napsal jsem Wagging Tongue.“ Skladbu si fanoušci vykládají různě, někteří zmiňují souvislost s Andym Fletcherem, jiní v ní vidí metaforu o americké diskuzi o potřebě kontroly zbraní či prostě jen škodlivosti pomluv a klepů.

Depeche Mode nyní koncertují v Evropě a 30. července dorazí do pražských Letňan. První turné, které kapela absolvuje bez loni zemřelého Andyho Fletchera, se v září přesune do Ameriky.