Obrázek k článku Anne-Marie a Jason Derulo hvězdami SodaPopu, nového festivalu pro generaci Z
| Šárka Hellerová | Foto: SodaPop

Anne-Marie a Jason Derulo hvězdami SodaPopu, nového festivalu pro generaci Z

Největší aktuální hudební trendy bez ohledu na žánr, propojení reálného světa s digitálním a možnost podílet se na podobě akce slibuje nový český hudební festival SodaPop. Jeho cílem je vytvořit nový svět plný tolerance. Koná se 12. a 13. srpna 2022 v Hradci Králové.

Pořadatelé oznámili první jména hudebního line-upu. A kromě nejdivnější kapely na světě vsadili na jména, jejichž sledovanost se YouTube počítá na sta miliony. V multifunkčním areálu Parku 360 v Hradci Králové vystoupí mimo jiné Anne-Marie, Jason Derulo, Little Big, bbno$ nebo Masked Wolf.

„Koncept je založený na nejnovějších trendech a propojuje digitální svět s tím reálným," představuje akci ředitel SodaPopu Milan Paul a doplňuje „SodaPop je první akce svého druhu, která dává jedinečnou možnost návštěvníkům zapojit se do příprav a ovlivnit finální podobu zážitku.” Kromě českého a slovenského line-upu mohou lidé po zakoupení vstupenky ovlivňovat třeba i podobu merche či chill out zón.

Hudebnímu programu prozatím kraluje anglická popová zpěvačka Anne-Marie. Hity vítězky MTV Awards, British LGBT Awards a držitelky celkem 10 nominací na prestižní BRIT Awards, jako jsou Friends, Ciao Adios nebo 2002, uslyšíme naživo v české premiéře.

Jason Derulo zase představí své singly, které ho opakovaně dostávají na první místa britských hudebních žebříčků UK a jistě zazní i Savage Love, píseň, která mu dopomohla stát se nejsledovanějším hudebníkem na TikToku.

Trojici největších jmen uzavírají Little Big se svou bláznivou show. Dramaturgii následující současné trendy doplňují rappeři Masked Wolf a bbno$, či americké hyperpopové duo 100 gecs, které je podle webu The Guardian tou nejdivnější světovou kapelou.

Mezi mladými interpretkami se objeví extravagantní zpěvačka a rapperka Ashnikko, osmnáctiletá zpěvačka renforshort čerpající inspiraci z hudby Boba Dylana či Amy Winehouse a talentovaná multiinstrumentalistka a skladatelka UPSAHL.

Na SodaPop přijede i u nás již známá kytarovka Palaye Royale a pop-punkový zpěvák jxdn, který má na svém kontě spolupráci s Travisem Barkerem a Machine Gun Kelly. První oznámenou zahraniční část lineupu doplňuje unikátní duo The Stickmen Project, které slibuje nezapomenutelnou audiovizuální show.

Českou scénu prozatím zastupuje Viktor Sheen, jenž nyní boduje s albem Příběhy a sny, Ben Cristovao, či Calin, STEIN27 a KOJO z rappového labelu rychlí kluci.

SodaPop nemá být jen o hudbě. Trendy následuje i v doprovodném programu, ve kterém se objeví nejnovější technologie (metaverse, e-sport) nebo témata ESG, crypto, biohacking, swap či fashion. Festival má být bezpečným prostorem, kde se každý může cítít bezpečně a sám sebou. Hlavní myšlenkou akce je rovnost mezi lidmi, a proto budou na akci výrazně rezonovat témata jako Hate Free culture nebo LGBTQ+ rovnoprávnost. Myšlenku rovnosti pořadatelé podporují právě i tím, že zvou ke spolupořádání samotné návštěvníky festivalu, kterým nechají volnou ruku v ovlivňování několika zásadních rozhodnutí. První ročník festivalu má být začátek vzniku širší platformy pro pořádání koncertů, vzniku podcastů a reflexe současných společenských témat.

SodaPop pořádá Ameba Production, která stojí i za Rock for People, hudební konferencí Nouvelle Prague, Prague Summer Festivalem a dalšími koncerty.