Obrázek k článku Smrtící finiš. Hodlá Kabát novým albem zasáhnout do prezidentské kampaně?
| Petra Divoká | Foto: Ondřej Pýcha

Smrtící finiš. Hodlá Kabát novým albem zasáhnout do prezidentské kampaně?

Rumcajs miloval Manku. S tímto názvem Kabát vypouští do světa singl z alba, které právě dokončuje.

Deska se bude jmenovat El Presidento a skupina ji slibuje vydat ještě před začátkem turné, jež startuje 6. října v Chomutově. Už o den dříve by měla být k dispozici na autogramiádě kapely. Se svým dvanáctým studiovým albem Kabát přichází sedm let od předchozí nahrávky Do pekla/do nebe. 

„Nechtěli jsme vás zklamat, tak jsme se tak trochu tvářili, že se nic moc neděje, že jen stále pilně pracujeme, ale vše nasvědčuje tomu, že jsme to nakonec zvládli. Naše nové album El Presidento je v naprosto smrtícím finiši. Současně se mixuje zvuk a na jiném místě se dělá mastering,“ ohlašuje skupina Kabát na svých webových stránkách. Premiéra prvního singlu je naplánována na pondělí 26. září.

V říjnu a listopadu Kabát a jeho fanoušky čeká 20 koncertů v českých a slovenských městech. Název Turné 2020 / 22, napovídá, že se jedná o přeložené koncerty, jež se nemohly uskutečnit kvůli pandemii onemocnění covid-19. Vstupenky zakoupené na původní termíny jsou platné. 

Je otázkou, kam Kabát vůbec jménem své desky, který připomíná španělské „el presidente“, tedy prezident, míří. Připomeňme, že Kabát o prezidentské téma už v minulosti letmo škobrtl na konci devadesátých let ve slovní hříčce Satan Klaus. Ta se týkala v té době ještě budoucí hlavy státu. Jestli se album, které skupina vydá v době vrcholící kampaně před blížící se prezidentskou volbou, do své doby trefuje jen svým jménem, nebo se jí ve svých textech dotkne více, se s jistotou dozvíme až po poslechu všech písní. Nicméně přímo protestní deska to prý rozhodně nebude. „Jsme veselí lidičky a depresivní písničky k nám nepatří,“ nechal se slyšet Pepa Vojtek v pořadu Showtime na CNN Prima News. Dá se tedy spíš očekávat, že název El Presidento bude mít nějaké odlehčenější vysvětlení.