Obrázek k článku Šanci na cenu Vinyla mají 58G, Oliver Torr, něco něco a Ursula Sereghy
| Šárka Hellerová | Foto: Libor Galia

Šanci na cenu Vinyla mají 58G, Oliver Torr, něco něco a Ursula Sereghy

Kdo zvítězí v cenách Vinyla v kategorii Deska roku, se veřejnost dozví 23. února 2022 v pražském Lucerna Music Baru, kde budou vyhlášeny i další dvě kategorie Objev a Počin roku. I ty již znají své nominace.

O cenu pro Desku roku, kterou loni vyhrála kapela Tábor s albem Liebe, se letos uchází dva debuty a dvě druhé desky.

Druhé album 58 tape vol. 2. vyneslo nominaci raperům 58G, kteří loni za svou prvotinu získali Vinylu v kategorii Objev. I electro-písničkářské duo něco něco je nominováno za svou druhou desku nazvanou Útržky. Alžběta Trusinová a Tomáš Tkáč spolu začali hrát v roce 2019  a míchají synth-pop s písničkářským minimalismem.

Se svými debutovými alby v nominacích bodují elektroničtí producenti Oliver Torr (Fragility of Context) a Ursula Sereghy (OK Box). Oliver Torr album pojal jako formu terapie, pokoušel se do něj „zavřít“ své negativní myšlenky. S deskou, kterou vydal vlastním nákladem, mu pomáhali hudebníci Aid Kid, Bílej kluk, Lvcifer nebo Sunnbrella.

Ursula Sereghy navazuje albem, jež tvořila v izolaci v lesích u Slapské přehrady na vlně dekonstruované taneční hudby. Manipulované terénní nahrávky a zvuky saxofonu kombinuje s abstraktními beaty.  

Za Objev roku ceny Vinyla označí jednoho z následujících interpretů: Raperku Arletu, postpunkové sinks, královnu českého hyperpopu Miss Petty či Ursulu Sereghy, která má se svým sólovým debutem OK Box šanci stát se i vítězkou hlavní kategorie.

Stejně jako u předchozích dvou kategorií způsobila rovnost hlasů, že se i o Počinu roku bude rozhodovat mezi čtveřicí nominovaných. Oceněny budou aktivity vydavatelství Gin & Platonic, činnost producentského týmu Heartnoize Promotion, přínos Stoned to Death Records, nebo kompilace Liptov, která folklórní písně této slovenské vesnice představuje v nových interpretacích elektronických hudebníků z Čech, Slovenska i dalších zemí.

„Všechny kategorie potvrzují, že pandemie koronaviru kreativitu českých umělců neutlumila. Vychází skvělá alba a aktivní jsou také organizátoři akcí a hudebních vydavatelství, kteří ve srovnání s předchozími lety pracují ve velmi obtížných, nejistých podmínkách,“ dodává za organizátory cen Tomáš Grombíř.

Nominace na ceny Vinyla 2021

DESKA ROKU

58G – 58 tape Vol. 2

něco něco – Útržky

Oliver Torr – Fragility of Context

Ursula Sereghy – OK Box

OBJEV ROKU

Arleta

Miss Petty

sinks

Ursula Sereghy

POČIN ROKU

Aktivity Gin & Platonic

Aktivity Heartnoize Promotion

Aktivity Stoned to Death Records