Obrázek k článku S Banksym v patách a bez uhlíkové stopy. Do Prahy se vrátí Massive Attack
| Honza Vedral | Foto: Live Nation

S Banksym v patách a bez uhlíkové stopy. Do Prahy se vrátí Massive Attack

Bristolská triphopová kapela oznámila na 27.6. koncert v pražském O2 Universu.

V metropoli bude britská kapela koncertovat po čtyřech letech. S každým jejím příjezdem se opakovaně objevují spekulace, zda spoluzakladatel skupiny Robert Del Naja náhodou není tajemným vizuálním umělcem Banksym. O jeho identitě panuje ve světě současného umění řada spekulací. S Massive Attack Banksyho spojuje několik věcí, jeho graffiti se například v minulosti často objevovala blízko míst, kde byla kapela na turné. 

Triphopový souputník kapely Goldie se navíc v rozhovoru pro podcast Sistraction Pieces podřekl, když o Banksym mluvil jako o Robertovi. Samotný Robert Del Naja celou věc nekomentoval, spekulujícím jen vzkázal: „Vaše přání jsou otcem myšlenky.“

S Banksym ale Massive Attack spojuje také zájem o svět a společnost. Jejich koncerty umocňují projekce sestavené z aktuálních novinových titulků. A patrné je to i na jejich posledním EP Eutopia, na němž se podíleli Young Fathers, Algiers nebo Saul Williams. 

Massive Attack se aktuálně výrazně angažují v otázkách snižování ekologické stopy, kterou za sebou nechávají koncerty a hudební byznys obecně. Na globální oteplování ve své hudbě upozorňují už od začátku devadesátých let a aktivně se snaží vymýšlet nové koncepty. Pro přepravu na své turné k výročí alba Mezzanine po Spojených státech proto například zvolili vlak, který je mnohem ekologičtější než letecká přeprava.  

Své aktuální turné plánují a propagují pod hastagem #racetozero. Jejich cílem je pořádat koncerty tak, aby za nimi nezůstala žádná uhlíková stopa. Kapela se kvůli tomu spojila s odborníky z Tyndall Centre for Climate Change a společně zmapovali, jak by se hudební branže mohla při pořádání akcí chovat zodpovědněji. Výsledky Massive Attack se značným ohlasem prezentovali na Konferenci OSN o změně klimatu 2021 v Glasgow známé jako COP 26.