Obrázek k článku PŘED TŘICETI LETY: „Nejdementnější lopaty z J.A.R.,“ píše mladý kritik Luděk Staněk
| Josef Vlček | Foto: Archiv Oto Klempíř

PŘED TŘICETI LETY: „Nejdementnější lopaty z J.A.R.,“ píše mladý kritik Luděk Staněk

V rubrice Flashback Josef Vlček připomíná, o čem se psalo přesně před třiceti lety. Jak vypadala česká hudební scéna v červenci roku 1994?

Oldřichu Janotovi vyšlo album Žlutá, nahraná v minoritském klášteře v Uničově a v klubu Rubín na Malostranském náměstí. Vydavatelství Zóna se zároveň chlubí, že chystá na podzim další čtyři alba s Janotovou hudbou: Balady, Oldřich Janota a Mozart K, Janota – Richter – Fiedler a Oldřich Janota a Vojtěch a Irena Havlovi. Kabát ve studiu Propast dokončil nové album. Shodou okolností je zhruba ve stejné době ve studiu Garáž. Pod dohledem Ivana Krále točí první album bez Tonyho Ducháčka, který má svou Garage. Vanessa vyhodila z kapely Samira Hausera: „Nikdy jsme si nepředstavovali, že bychom si měli Vanessou vydělávat na živobytí a tomu podřizovat svoje názory. Samir se v podstatě rozhodl pro řemeslo a my mu držíme palce, aby mu to vyšlo. Ale tenhle svět prostě s Vanessou nelze sloučit.“

„Další den stresu / dál se zmítám / úděl svůj nesu / v pokoře chcípám / mlátím se / vode zdi ke zdi / Co jsem?! / Nevím sám… / Dál už jen nezbývá křičet: Nasrat! Nasrat!“. To není dílo žádného současného hiphopera, ale text písně z EP hardcorové skupiny Brutální Nikita. Část této kapely tvoří bývalí členové Support Lesbiens. Legendární folkový a rockový klub Petynka v Praze 6 definitivně přestal existovat. Poslední, kdo na scéně účinkoval před tím, než byl objekt předán řádovým sestrám, byli právě Tony Ducháček & Garage. Metalová hvězda Kryptor podepsala smlouvu na minimálně tři alba s vydavatelstvím Popron. První album podle smlouvy pod názvem United má vyjít v listopadu a jeho producentem prý údajně bude Radim Hladík. Brácha nebožtíka Jiřího Schellingera Milan se chce vrátit na hudební scénu. Zatím to zkouší ve spolupráci se skupinou Drakkar. Mukův Shalom si libuje, že turné po Slovensku se vydařilo. Návštěvnost prý nikde neklesla pod tisíc diváků.

Oženil se nám Kabeš. Konkrétně tedy Jiří Kabeš z Plastic People a Echtu! Zapíjelo se… no, kde jinde než v Košířích na Klamovce. Na osmi festivalech Czech Rock Block se představila silná trojka Arakain – Kabát – Alkehol, doplněná českou metalovou druhou ligou. Inflace hadů: Vedle skupiny Hadi se v Pardubicích objevila kapela Kozy a hadi. Jihlavské sdružení XIII. století vydalo druhou desku Gotika. Patnáct skladeb z let 1992 až 1994 má úctyhodných osmdesát minut a úvodní jedenáctiminutovku, která dala albu jméno, popisuje Petr Štěpán jako „vizi dokonalé apokalypsy, temnoty a zániku“. Rokenrolový průkopník Pavel Sedláček vydal u společnosti Best.I.A. Petra Jandy album, které se v jeho případě nemůže jmenovat jinak než Rock’n’Roll. Je složené většinou z klasických amerických trháků přelomu padesátých a šedesátých let. Nic nového nebo přínosného, říká kritika.

Už jsme doma právě jedou republikové turné a natahují ruce k Americe. Skupina vážně uvažuje o „zdivadelnění“ své pódiové prezentace. „Něco na způsob Laterny magiky,“ říká Miroslav Wanek, který se těsně před šňůrou vrátil ze San Franciska. Otevřel tam poprvé plány na budoucí spolupráci Už jsme doma s legendárními The Residents. Rapmetaloví Piráti 44 mají nového kytaristu. Petr Havrda hrál dřív s Lenkou Filipovou. Příprava dalšího alba se ale protahuje: „Napsat nový písničky není problém – problémem je nazkoušet je, protože těžko hledáme čas, a navíc jsme všichni líný jak vši,“ říká šéf kapely a zpěvák Slávek Hamaďák. Na festivalu Unijazzu v Boskovicích vystoupily skupiny Krásné nové stroje, Znouzectnost, Už jsme doma, Tata Bojs a písničkář Phil Shöenfelt. Martin Němec se vyjádřil k občasné nesrozumitelné výslovnosti Jana Hedla Sahary na desce Tajnej svatej: „Kdybychom měli vracet Saharu kvůli každý nesrozumitelnosti, tak by šel jeho výraz kukat. Ale není to jenom v artikulaci, někdy jsou jeho texty dost složitý a člověku chvilku trvá, než mu to doťukne.“

Skupina Vegetarian Pork Fashion vysvětluje malý ohlas svých vystoupení tím, že ještě nikdy ji nikdo nenazvučil tak, jak by si to sami přáli: „Musíme se naučit zvučit sami. Zatím to vždycky bylo hrozný, ještě nikdy jsme nezněli dobře,“ tvrdí jejich leader, který si říká Hendrix. Petru Skoumalovi vyšlo už před listopadem album Poločas rozpadu. Čerstvá CD reedice má jiné pořadí skladeb a dvě další ještě nikdy nevydané písničky navíc. Hudba Praha to má jednodušší, nemusí nic přeorganizovat. Rovnou totiž chystá bestofku, na níž se objeví i skladby jejího paralelního druhého já, Jasné páky. Petr Kalandra připravuje druhé sólové album. Budou na něm jen přejaté skladby. Hraboš, zpěvák skupiny Našrot, je nespokojený s cenou, za kterou se jejich deska Brain Investigation prodává: „240 korun za cédéčko český kapely je něco šílenýho a já bych za něj v životě tolik peněz nedal…“ V Polné vystupovala místní kapela s originálním názvem Čtyři z tanku a pes. Pardubické rádio Panag změnilo majitele a bude se jmenovat Rádio Life. Do studia už konečně přišla nová superskupina Die el. Elefant (Milan Broum, Štěpán Smetáček, Miroslav Chyška a Dan Bárta). Slibovaný debut bude k mání na podzim.

Členové skupiny R-Force, vedené kytaristou Petrem Roškaňukem, představují svou první bluesrockovou desku. Petr se při promo rozhovorech otřel o Žlutého psa. Prý je to kapela složená ze starejch dědků. Zapomněl dodat, že v ní taky hraje. Dodo Doležal má taky nové album, chválenou společnou desku s Guy Mann-Dudem. Jako první český muzikant nahrával do 48 stop: „Všechno to bylo komplikovaný, nikdo tu na to není zvyklej a už bych to nikdy nechtěl zažít.“ Ale zároveň při příležitosti vydání alba slíbil, že znovu obnoví Vitacit.

Mladý kritik Rodriguez (dnes známý pod svým jménem Luděk Staněl) hodnotí album Mydli to! Od J.A.R.: „Vrtulník a Klempa udělaj, že jako rapujou a drsně, né vole, prostě ňákej text, aby to bylo jako hodně současný, né, ale aby to vypadalo, že sme ňáký negři, né vole, musí to prostě bejt prdel, né, vypučíme si něco z toho seriálu vo tom majorovi, né vole, no rači si toho tam pučíme víc, vono zase co tam na tu desku dáme, když ne toho Zemana, né pičo, přece tam nebudu rapovat vo tom, jak mi zrušili Klepy… No fakt ne. Nikdo mě nepřesvědčí, že J.A.R. nejsou naprosto nejdementnější lopaty, pohybující se v tuzemským popu.“ Ale přísný novinář jim nakonec laskavě dal alespoň jednu hvězdičku.

O desku Lucie Bílé Zahrada rajských potěšení s hudbou Ondřeje Soukupa je prý velký zájem i v zahraničí včetně USA. Kritici kroutí hlavou nad albem Karla Kryla Ocelárna. Záznam koncertu v Melbourne z roku 1986 má na obalu ocelárnu a ta je v růžové barvě! Plexis prý chystají velkolepé oslavy desátých narozenin. Heč, a další pankáči Visáči mají hotové své už páté album. Co písnička, to prý jiný styl!

Moudrost na konec tentokrát patří zpěváku Slobodnej Európy Whiskymu: „Podívej, když v dnešní době někdo stvoří nějaký literární útvar nebo prostě „něco“ napíše a má to být realismus, to znamená, že tam jsou opisovány pravdivé věci, tak v případě, že dané dílo nevyznívá depresivně, autor je buď naivní, anebo žije mimo realitu. Svět je v jakémkoli jiném, jen ne veselém stadiu. Když vidím stav této planety, nemám chuť psát optimistické texty.“

Všechny citáty a informace pochází z časopisu Rock & Pop. Vydání červenec 1994.