Obrázek k článku Ruští muzikanti žijící v Česku se staví za Ukrajinu. Netají strach a obavy
| Honza Vedral | Kristina Kratochvilová, Marek Reinoha, Šárka Hellerová, Foto: Štěpán Svoboda

Ruští muzikanti žijící v Česku se staví za Ukrajinu. Netají strach a obavy

Annabelle, Igor Ochepovsky, Aiko a řada dalších muzikantů s ruskými kořeny jsou nedílnou součástí tuzemské hudební scény. Odmítají Putinovu válku, zároveň se obávají budoucnosti a kolektivní viny.

Kořeny mají v Rusku, ale kariéru, úspěch i život v Česku. V souvislosti s válkou na Ukrajině jsme vybraným hudebníkům položili dvě otázky. Všichni ve svých odpovědích vyjádřili jednoznačnou podporu Ukrajině. Do vydání článku z oslovených hudebníků neodpověděla pouze Annet X.

Maniak: „Jsem v šoku, čeho byla ruská vláda schopna“

V Brně žijící a působící rapper patří mezi tuzemskou žánrovou špičku. Vydává na labelu Biggboss a k ruským kořenům se hlásí i ve svých tracích. K Putinovu režimu ovšem ne - vyhraňoval se proti němu už před únorovou invazí. 8.3. vystoupí na benefičním koncertu pro Ukrajinu v brněnském Kabinetu múz.

Jak vnímáte a prožíváte současnou situaci na Ukrajině?
Prožívám ji špatně a jsem v šoku, čeho byla ruská vláda schopna vůči tak blízkýmu národu. Snažím se svými způsoby pomoct Ukrajině a zároveň trochu informovat o propagandě vedené v Rusku a čím dál tím většímu hlasu místní opozice i lidí proti válce. 


Myslíte, že to může nějak ovlivnit vaši hudbu a potažmo hudební kariéru?
Netuším a v tuto chvíli mě zajímá, jak to ovlivní osud Ukrajiny a potom ruských občanů, kteří doplácejí na šílený chování vlády. Já se občas vyjadřoval proti režimu v Rusku už před válkou, dělám to během ní a jestli dál bude, tak to budu dělat i pak. Jestli mě někdo nebude chtít poslouchat kvůli mým kořenům, je to jeho výběr. Důležitější než kariéra je spíš jak to celý dopadne. 

Igor Ochepovsky: "Podporuji Ukrajinu. Mám obavy, kdy uvidím rodinu"

Kytarista a skladatel původem z Uralu je uznávanýma vyhledávaným instrumentalistou a aranžérem, který se žánrově pohybuje na pomezí jazzu soulu a příbuzných žánrů. V Česku žije a tvoří přes deset let a má úspěšný Ochepovsky Project. V poslední době produkoval i pro Davida Kollera, podepsaný je třeba pod jeho písní Vězenkyně, která vznikla na text Jáchyma Topola.

Jak vnímáte a prožíváte současnou situaci na Ukrajině?
Tu situaci vnímám a prožívám intenzivně. S agresí na Ukrajině vůbec nesouhlasím. Mám tu spoustu kamarádů Ukrajinců, kteří tam mají rodinu. Nemohou se dostat sem a jsou v bombových krytech. Je mi to moc líto. Hodně to prožívají i moji ruští přátelé tady i v Rusku, protože nevolili Putina a jsou proti válce. Jsou šokováni velikostí toho konfliktu. A taky vzhledem k tomu, že otevřeně podporuji Ukrajinu, mám obavy, jak a kdy uvidím svoji rodinu, protože budu mít strach se podívat zpátky do Ruska.

Myslíte, že to nějak může nějak ovlivnit vaši hudební kariéru?
Z tvůrčího hlediska těžko říct. Intenzivně to prožívám a jsem z toho ve stresu. Určitě to nějak kreativně moji hudbu do budoucna ovlivní. Co se týče hudební kariéry, jsem si naprosto jistý, že ji to ovlivní negativně. Cítím, jak se tu šíří rusofobie a to i v návaznosti na rok 1968. Ty staré emoce Čechů se vrací. A nevím, zda bude stačit se názorově ohradit a vyjádřit nesouhlas se situací.

Annabelle: "Jsem Češka, ale i tak si nesu pocit viny"

Anna Žitniková vtrhla na tuzemskou popovou scénu pod přezdívkou Annabelle teprve nedávno. První singly vzbudily ohlas u nás i v zahraničí a dokonce jí vynesly nominaci na letošní Cenu Anděl v kategorii objev.  

Jak vnímáte a prožíváte současnou situaci na Ukrajině?
Je to strašné a děsivé. Zdá se mi o tom, není mi dobře a to tam ani nejsem. Mám ruské předky a člověk si nese pocit viny, i když jsem se narodila v Praze, vystudovala české školy a považuji se za Češku. Momentálně myslím na to, aby se Ukrajina zvládla ubránit a Putin si pořádně spálil prsty. Věřím v to.

Myslíte, že to nějak může nějak ovlivnit vaši hudební kariéru?
Jsem český interpret, co se snaží prorazit v zahraničí a Putinův režim nepodporuji, takže tam úplně nevidím spojitost. Navíc, za všechny interprety odkudkoli, spoléhám, že kultura je nad národy a že lidi nebudou házet všechny do jednoho pytle. Tenhle přístup totiž přesně přináší konflikty a doufám, že jsme už jako lidstvo trochu dál.

Méta Monde: "Hází nás do jednoho pytle s psychopatem"

Duo Méta Monde tvoří songwriter Jakub Baierl a art director Roman Gordienko, kteří spolu pracují v technologické firmě. Se svým debutem, na kterém propojili hudbu s vizuální stránkou, před dvěma lety sklidili úspěch na nezávislé scéně. Za kapelu odpovídá baskytarista Roman Gordienko.

Jak vnímáte a prožíváte současnou situaci na Ukrajině?
Prožívám změť pro mě nejhorších představitelných pocitů. Bezmoc, strach, úzkost, vinu a vztek. Útok na Ukrajinu vnímám jako zločin proti lidskosti. Přijde mi, že Putin pozbývá smyslu pro realitu a ve své hlavě si vytváří svou vlastní zvrácenou představu fungování světa.

Myslíte, že to může nějak ovlivnit vaši hudbu a potažmo hudební kariéru?
Nemyslím si, že by má kariéra ať už v jakémkoliv odvětí byla v této chvíli jakkoliv důležitá. Tato válka negativně ovlivňuje miliony životů nejen na Ukrajině, tak je má kariéra to poslední, na co bych měl myšlenky. Miliony Rusů, kteří válku nechtějí a protestují proti ní, v Rusku trpí. Bohužel jsou ale házeni do jednoho pytle s psychopatem, který tuto bolest světu způsobil a nemají se jak bránit. Není to jednoduché ani pro Rusy v Česku, jelikož vláda zvažuje systém kolektivní viny. Sám nevím, zdali mi bude prodlouženo vízum, nebo jestli po deseti letech žití v Praze, kterou považuji za svou domov, budu muset vrátit zpět do Ruska.

Aiko: „Není to válka kterou chtějí Rusové“

Popová zpěvačka, která vyrostla v Karlových Varech a v současnosti studuje, žije a tvoří převážně v Londýně. Byla první českou hudebnicí, jejíž portrét zdobil Time Square v rámci reklamní kampaně Spotify na playlist Equal. Aiko vystoupí na benefiční akci 3.3. na pražské Kampě.

Jak vnímáte a prožíváte současnou situaci na Ukrajině?
Současná situace je strašná. Mísí se ve mně mix pocitů smutku, hněvu a bezradnosti. Všichni chceme mír.

Myslíte, že to může nějak ovlivnit vaši hudbu a potažmo hudební kariéru?
Velmi doufám, že ne. Jak již mnoho lidí přede mnou zmiňovalo, není to válka kterou chtějí Rusové a je to čistě politická záležitost. Naopak, konají se tam veliké protesty, Rusové riskují a panuje dezinformovanost. Věřím v to, že lidé v Čechách a zbytku Evropy jsou chytří, uvědomují si to a nepřenášejí svou zlost na národ.

Page Turners: "Na podporu Ukrajiny jsme hned uspořádali koncert"

Skupinu dali dohromady Misha Kiristaev (kytara a zpěv) a Anton Romanenko (kytara), kteří se potkali už před lety v Moskvě při studiu na střední škole. Tehdy se ale ještě moc neznali. Nezávisle na sobě se přestěhovali do Prahy, kde se opět setkali při studiu, tentokrát na Filozofické fakultě UK. Spolu s českými muzikanty tu dali dohromady kapelu, kterou jsme objevili díky rubrice Feedback a letos ji zařadili do 50 hudebních nadějí.

Jak vnímáte a prožíváte současnou situaci na Ukrajině?
Jako pro většinu světa je pro nás invaze Ukrajiny obrovským šokem. Nemohli jsme uvěřit, že je vůbec možné, aby se stala tak obrovská tragédie. Také nás děsí to, jak někteří lidé mohou válku podporovat. Podle nás za to může ruská propaganda, která má bohužel obrovský vliv. Věříme, že ta válka je totální nesmysl a zločin proti lidskosti. Naše kapela je napůl ruská, takže máme v Rusku blízké příbuzné, o které máme strach. Ta válka není jenom proti Ukrajině, je to válka proti celému světu.

Myslíte, že to může nějak ovlivnit vaši hudební kariéru
Samozřejmě to podle nás ovlivní absolutně každou sféru našich životů, hudební průmysl nebude výjimkou. Kvůli nejistotě a naší neschopnosti předpovědět budoucnost nedokážeme momentálně odhadnout jaký to může mít vliv na naši kariéru. Ale co se týče našich plánů,  chceme pokračovat dál, hrát koncerty a nahrávat dokud to bude fyzicky možné. Obzvlášť s koncerty věříme, že kromě pomoci Ukrajině teď všichni jako společnost musíme pečovat o naše mentální zdraví. A tím myslíme třeba být schopný se odreagovat. Třeba teď 26. února jsme uspořádali koncert na podporu Ukrajiny v Café V lese. Někteří lidé nám řekli, že to pro ně bylo poprvé od začátku války, co se jim podařilo aspoň na chvíli nesledovat neustále zprávy. Když jdeš ven na koncert, jdeš poslouchat hudbu, vidíš ostatní lidi a dostáváš pocit, že navzdory všemu život pokračuje. Ten pocit sjednocení lidi je podle nás teď důležitější než kdy jindy.

Homeoffice: "Naše kamarády na demonstracích zatýkají policisté"

Kapelu Homeoffice tvoří čtveřice hudebníků původem z Ruska. Osobně se ale všichni pohromadě setkali až v Praze, kam se přestěhovali kvůli studiím na vysoké škole. Pro jejich hudbu jsou typické vokodéry a syntezátory, kytarové efekty a kopáky, melancholie a nespoutanost.

Jak vnímáte a prožíváte současnou situaci na Ukrajině?
Jsme naprosto otřesení a zklamaní tím, co provádí současná ruská vláda. Doufáme, že právě teď by mohl celý svět pochopit, že Putin není Rusko.

Je naprosto nesrozumitelné, jak může někdo posílat dvacetileté vojáky do války a říkat jim, že jedou pouze na vojenské cvičení.

Mrzí nás řada nedorozumění s našimi blízkými a to, jak jsou jejich myšlenky a pohledy ovlivněny vládní propagandou. Řada našich známých je v konfliktu s rodiči kvůli tomu, jak odlišně současnou situaci vnímají.

Snažíme se podporovat Ukrajinu různými způsoby. Posíláme humanitarní pomoc, peníze, sdělujeme důležité informace online. Zúčastňujeme se protestů a demonstrací v Praze spolu s desítkami tisíc lidí nejrůznějších národností. Vidíme, jak naše kamarády zatýkají policisté na demonstracích v Moskvě a Petrohradu. Jsme neskutečně pyšní na všechny odvážné Ukrajince, Bělorusy, ale také Rusy, kteří se staví a bojují proti tomuto zlu a nevzdávají se svých morálních hodnot.

Myslíte, že to nějak může nějak ovlivnit vaši hudební kariéru?
Naši tvorbu ovlivňují sociální proměny v Bělorusku, Rusku a na Ukrajině již delší dobu, nejen v řadě posledních vyeskalovaných týdnů, jelikož sledujeme tamní společenské dění a média. Nemůžeme a nechceme tyto proměny ignorovat. Náš poslední release je přímo inspirovaný protesty v Bělorusku a Rusku z nedávné minulosti a máme pocit, že toto téma naši mysl a naší tvorbu neopustí ještě dlouho.
Je samozřejmě těžké říct, co se bude dít, ale už teď víme o potenciálních komplikacích s cestováním do Ruska. Nejsme si vůbec jisti, v jaké situaci se ocitneme, jakmile přiletíme do Ruska. Vláda již teď hrozí občanům vězením za veřejnou podporu Ukrajiny.