Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Page Turners skvělým třetím singlem obrátili stránku
| Marek Reinoha | Foto: Page Turners

Čerstvé (z)boží: Page Turners skvělým třetím singlem obrátili stránku

Sympatická česko-ruská partička nedávno vydala nový song nazvaný Ema. Je na něm patrný zvukový a svým způsobem i žánrový posun. Pozitivní posun.

O existenci kapely Page Turners z Prahy jsem se dozvěděl, když jsem od šéfredaktora Headlineru loni dostal k recenzi jejich singl Reason to Stay do rubriky Feedback. Song mě tehdy zaujal, pochválil jsem jej a text zakončil slovy „Jo, o Page Turners ještě uslyšíme“. A nemýlil jsem se.

Skupinu dali dohromady Misha Kiristaev (kytara a zpěv) a Anton Romanenko (kytara), kteří se potkali už před lety v Moskvě při studiu na střední škole. Tehdy se ale ještě moc neznali. Nezávisle na sobě se přestěhovali do Prahy, kde se opět setkali při studiu, tentokrát na Filozofické fakultě UK. Misha tehdy hledal spoluhráče do kapely a jelikož věděl, že Anton hraje na kytaru, oslovil ho. Posléze se k nim přidal Pavel Ďuriš (basa) a ve třech začali zkoušet. Spolupracovali s několika různými bubeníky, ale nikdy to dlouho nevydrželo. Nakonec se jim přes různé kamarády podařilo najít Václava Švestku se kterým se, jak mi Misha prozradil, konečně cítí kompletní.

Ema je teprve třetí singl kapely. První dva, tedy pomalejší a emocionálnější song Lover a přímočará a melodická skladba Reason To Stay, se nesly v rockovém duchu a nezapřely inspiraci v 70. letech a britským alternativním kytarovým rockem v podání třeba Arctic Monkeys nebo Franz Ferdinand. Tyto vlivy se kapela, dle mého názoru úspěšně, snažila zasadit do současného indie. Jak jsem již uvedl, novinkový singl Ema přináší zvukový posun. Aniž by Page Turners zcela zanevřeli na sedmdesátkové vlivy, trochu upustili od původní rockovosti. Kytary už nejsou tak špinavé, sound je více indie a řekl bych fresh.

„Emu jsme napsali už v roce 2020, tedy v době, kdy jsme šli nahrávat Reason to Stay. Byla pro nás objev, který naznačoval novou hudební cestu. Cestu, na kterou jsem se těšili, ale neměli představu, jaká vlastně bude. Současné verze Lover a Reason to Stay mají zvuk, který pro nás značí důležitou kapitolu naší tvorby, přestože nyní již nejsme úplně spokojeni s jejich rockovým stylem. Nicméně už je skoro rok 2022 a máme i novější songy, který pro nás posouvají tu hranici ještě dál než Ema. Vlastně máme také nové aranže skladeb Reason to Stay a Lover, které jsou zvukově blíže stylu Emy a plánujeme je jednoho dne znova nahrát a vydat, což pro nás bude zase nová kapitola. Hlavně doufáme, že kniha naší hudební cesty bude opravdový page turner (kniha, kterou čtete jedním dechem),“ řekl mi Misha o tom, jak se kapela posunuje.

„Ema byla původně inspirována docela běžným příběhem, který v nějaké formě jistě zažil skoro každý. Jde o situace, kdy se vám líbí člověk, kterého z nějakého důvodu nemůžete přímo oslovit a komunikovat s ním. Možná musíte sedět v izolaci během lockdownu, anebo jste možná jen introvert a máte strach. Místo toho ale máte možnost toho člověka sledovat na sociálních sítích, například koukat na jeho fotky na instagramu. V hlavě si tak vytváříte řadu obrazů, které nemají nic společného s realitou. Podobné situace inspirovaly naši novou písničku o posedlosti obrazem člověka, který si sami mylně tvoříme na základě jejich sociálních médií,” píší Page Turners o nové skladbě v tiskové zprávě.

Singl doprovází klip, v němž sledujeme objekt zájmu, tedy konkrétního člověka, až do chvíle, kdy se jeho samotný obraz začne rozpadat. O vizuální stránku klipu se postarala Galina Kazimi, což je umělkyně a režisérka působící v Moskvě, která se podílela na projektech pro interprety jako jsou A$AP Rocky, The 1975 nebo Kate NV.

Misha mi prozradil, že Page Turners mají napsané další songy a mají v plánu je postupně nahrávat a pouštět je ven alespoň digitálně. „Vypadá to, že moc koncertů v blízké době nebude, což je pro malou kapelu jako my dost paralyzující, takže budeme zase nuceni nějakou chvíli existovat pouze on-line. Ale nemáme moc peněz na nahrávání, takže čekání na další singl asi trochu potrvá,“ upřesňuje Misha. Takže nám zatím nezbývá si poslechnout Emu a na nové nahrávky se těšit. Věřím, že je na co. Pořád si myslím, že o Page Turners ještě uslyšíme.

Sledujte Page Turners na Facebooku.