Obrázek k článku Robert Plant a Alison Krauss vydají další společné album. Poslechněte si první skladbu
| Šárka Hellerová

Robert Plant a Alison Krauss vydají další společné album. Poslechněte si první skladbu

Předchozí společné album Raising Sand nahráli před čtrnácti lety a získalo šest cen Grammy. Deskou Raise the Roof, která vyjde 19. listopadu, na něj v řadě ohledů navazuje.

Produkce nové nahrávky bývalého frontmana Led Zeppelin a zpěvačky country a bluegrass se stejně jako minule ujal T-Bone Burnett. Dvojice album nahrála loni v Nashvillu krátce před vypuknutím pandemie a nyní zveřejnila první skladbu: Can’t Let Go, již napsal Randy Weeks, a kterou před víc než dvěma dekádami proslavila Lucinda Williams na albu Car Wheels on a Gravel Road.

S výjimkou sklady Lonesome, kterou Plant napsal s T-Bone Burnettem, budou na albu předělávky starších skladeb. Alison Krauss se nechala slyšet, že se na další společné nahrávání necítila do chvíle, kdy slyšela skladbu Quattro (World Drifts In) od Calexico. „V tu chvíli jsem věděla, že uděláme další album,“ prozradila. Bude na něm 12 písní, například od Merla Haggarda, Allena Toussainta, Anne Briggs, Geeshie Wiley, Berta Jansche či The Everly Brothers.

Na Raise the Roof se podíleli kytaristé Marc Ribot, David Hidalgo, Bill Frisell a Buddy Miller, bubeník Jay Bellerose, basisté Dennis Crouch a bratr zpěvačky Viktor Krauss a pedal steel kytarista Russ Pahl.

Na příští rok se chystá společné turné. Doufejme, že na rozdíl od roku 2008 Českou republiku nemine.

Tracklist alba Raise the Roof
Quattro (World Drifts In)
The Price of Love
Go Your Way
Trouble With My Lover
Searching for My Love
Can’t Let Go
It Don’t Bother Me
You Led Me to the Wrong
Last Kind Words Blues
High and Lonesome
Going Where the Lonely Go
Somebody Was Watching Over Me

První singl z alba Raising Sand (2007)